Неделя, 22 Април 2018
Понеделник, 16 Април 2018 12:17

Чарли Чаплин: Аз не бях ангел, но винаги съм се стремил да бъда човек

Представяме избрани цитати от най-великия комик в съвременната история

Сър Чарлз Спенсър Чаплин напуска света на живите на днешния ден, 25 декември, през 1977 година. Казват, че на светли дати си отиват онези, които Господ най-много обича. За Чаплин това със сигурност е така. Публиката също винаги ще изпитва любов към него. Бродягата с мустака и бастуна от филмите му няма да престане да ни удивлява - понякога заради тъгата, друг път заради радостта, която ни носи с чаровната си усмивка.

Чаплин активно използвал техники от пантомимата и буфонадата, въпреки че от 1920 година в творчеството му започнали да се засягат значително по-голямо количество сериозни социални теми, отколкото били характерни за онзи период в началото на късометражното кино.

От април 1914 г. се превръща в действащ режисьор и автор на сценариите за повечето си филми, в които и играе. През 1916-а вече е продуцент, а две години по-късно започва да пише и музика. Заедно с Мери Пикфорд, Дъглас Феърбанкс и Дейвид Грифит, Чарлз Чаплин основава киностудиото United Artists през 1919 година.

Носител е на наградата на Американската филмова академия от 1973 г. и два пъти носител на почетен "Оскар" - през 1929-а и 1972 г. "за безценния принос, че през този век киното се превръща в изкуство".

Отбелязваме паметта на ненадминатия комик с избрани негови цитати:

„Огледалото е най-добрият ми приятел, защото когато аз плача, то никога не се смее.“

„Много е трудно да се държиш естествено, ако умът не е зает с нищо.“

„Способността да се мисли, подобно на свиренето на цигулка или пиано, изисква ежедневна практика.“

„Откъде идват идеите? Само от упоритите търсения, граничещи с лудост. За това човек трябва да притежава способността да страда и да не губи ентусиазма си по време на тези дълги периоди.“

„Заради изкуството мога да се появя на сцената и гол, но да се върна оттам - трябва не само да съм облечен, но и по-чист.“

„Аз не бях ангел, но винаги съм се стремил да бъда човек.“

„Мразя слоновете: толкова силни и толкова послушни.“

„Щастлив е този, чиито дела и слава остават и след него.“

„За разлика от Фройд, аз не вярвам, че сексът е определящ фактор в комплекса от поведения на човека. Струва ми се, че студът, гладът и позорната бедност много по-дълбоко определят неговата психология.“

„Твоето голо тяло трябва да принадлежи на този, който се влюби в оголената ти душа.“

„За да направя комедия са ми нужни само парк, полицай и красиво момиче.“

„Бебетата и кучетата са най-добрите актьори в киното.“

„Който никога не е бил дете, никога няма да бъде възрастен.“

„Няма нищо по-лесно от това да записвам спомените, които са излетели от главата ми.“

„Едно убийство прави човека престъпник, милиони убийства - герой. Всичко е в мащаба.“

„Да пишеш за истинската любов, означава да изпиташ най-прекрасното от творческите разочарования: тя не е възможно нито да се опише, нито да се изрази.“

„Не намирам в бедността нищо привлекателно и поучително. Тя на нищо не ме е научила и само е изкривила представата ми за ценностите в живота.“

„Нищо не трае вечно в нашия нечестив свят, дори и нашите неприятности.“

„Знай, че най-големият диамант е слънцето. За щастие то свети за всички.“

„Една жена е способна да направи милионер всеки мъж-милиардер.“

„Броят на глупостите, извършени по волята на разума са много повече, отколкото количеството глупости, извършени просто от глупост.“

„Животът без спорове би бил много скучен. Всичко, което живее, приканва към обсъждане.“

„Животът е трагедия, когато го погледнеш в близък план, и комедия, когато гледаш към него отдалеч.“

„Аз вярвам, че могъществото на смеха и сълзите е способно да се превърне в противоотрова на омразата и страха.“

„Само необичаните мразят.“

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 16 Април 2018 12:17
  „Два Оскара, четири Златни глобуса плюс милионите зрители, които наистина я боготворят”

  Джесика Ланг на 69 – все така красива, талантлива и непредсказуема

  Джесика Ланг е от вечните актриси в историята на световното кино. Всичките й роли са характерни и запомнящи се, тя сякаш винаги се припокрива с героините си. И Кора Пападакис, и Франсис Фармър, и Патси Клайн, и Бланш Дюбоа в нейно изпълнение заживяват своя живот на екрана.

  В "Тутси" с Дъстин Хофман
  А всичко започва от гр. Клокует в Минесота, където едно малко момиче си мечтае за нещо голямо, вълнуващо и невъзможно. 19-годишна, Джесика зарязва следването, омъжва се за своя състудент Пако Гранде и двамата поемат пътя на хипитата. Все пак годината е 1968-а. Но този живот на четири колела с пикапа на Пако омръзва на Джесика и тя заминава за Париж, за да учи пантомима. И пантомимата бързо й омръзва, защото вече се е увлякла по фотографията и рисуването. След две години и това увлечение е зад гърба й и тя се връща в Ню Йорк. Мегаполисът не е Минесота и Джесика трудно се адаптира към него и към живота в него. За щастие сред малкото й контакти се оказва момиче, което я запалва по танцовото изкуство.

  И срамежливостта на Ланг изчезва, тя сякаш намира себе си сред огромната тълпа. Започва да работи като сервитьорка, за да плаща уроците си по актьорско майсторство. После успява да си намери работа в модна агенция и стройната й фигура и необикновена красота привличат вниманието на продуцента Дино Де Лаурентис, който по това време търси изпълнителка за главната роля в новата версия на „Кинг-Конг”. Отчаян, че не може да избере подходящото момиче между стотиците кандидатки, той случайно вижда на снимка в агенцията Джесика Ланг и остава очарован от нейната прелест. Разбрал, че прекрасното момиче взема уроци по актьорско майсторство, решава да направят проби за ролята. Така неизвестната Джесика става изпълнителка на главната роля в "Кинг-Конг" и бързо се прочува. Годината е 1976-а.

  Все още е омъжена за Пако Гранде, изгряващата филмова звезда се влюбва лудо в руския балетист и актьор. Дълго време двамата са неразделни. До следващата й любовна авантюра с великия режисьор и хореограф Боб Фос, който не само я прави своя любовница, но й поверява и ролята на ангела на Смъртта във филма си „Ах, този джаз”.

  През 1981 г. Джесика Ланг ражда дъщеря от Михаил Баришников, която наричат Александра. И точно когато всички очакват да се омъжи за руснака, прекрасният роман приключва. Причината е, че Ланг се влюбва в своя партньор от филма “Франсис” – актьора и драматурга Сам Шепърд. Джесика има две деца от Сам Шепърд – дъщеря и син.

  И макар, че Джесика Ланг от края на 1996 г. изявява желание да слезе от сцената, тя се връща на нея пак и пак. И все тиъгва от фермата в Минесота, където живее все още със Сам Шепърд и семейството си, към светлините на прожектора и към сърцата на зрителите.

  AFISH.BG

 • Понеделник, 16 Април 2018 12:17
  „Обичам самотата, но я ценя най-много, когато имам компания“

  14 + 1 цитата от Сол Белоу, лауреат на Нобелова награда за литература през 1976 г., който напусна този свят преди 13 години

  „Няма ограничение на количеството интелигентност, превърната в невежество, когато нуждата от илюзия е дълбока.”

  „Винаги търсим следващата книга, която е необходимо да прочетем.”

  „Жените ядат зелена салата и пият човешка кръв.”

  „Да бъдеш прав до голяма степен е въпрос на обяснения.”

  „Човешкото съзнание е вид битка. А знаем какво ни казва Толстой за битките във „Война и мир“. Никой не знае точно какво се случва по време на битка.”

  „Всеки приличаше на образ от карти за игра – с едното лице нагоре, а другото надолу“.

  „Никога не се налага да промениш нещо, което си написал, след като си се събудил през нощта.”

  „Хората могат да изгубят живота си в библиотеките. Трябва да бъдат предупредени.”

  „Човек е толкова добър, колкото това, което обича.”

  „Всеки се нуждае от своите спомени. Те държат далеч вълка на нищожността.”

  „Когато искаме съвет, често търсим съучастник.”

  „Аз съм като феникс, който тича след подпалвачите.”

  „Един мъж трябва да може да чуе и понесе най-лошото, което може да се каже за него.”

  „Готовността за отговор на всички въпроси е сигурен знак за глупост.”

  AFISH.BG

 • Понеделник, 16 Април 2018 12:17
  „Не получавам работа като актьор, заради външния си вид”

  Днес Алек Болдуин навършва 60 години

  Александър Болдуин е роден на 3 април 1958 г. Той е второ от шест деца, а тримата му братя Стивън Болдуин, Уилям Болдуин и Даниел Болдуин също са актьори. Алек завършва политически науки в университета "George Washington" и има намерение да учи право. Но актьорското майсторство бързо го пленява и той се насочва натам. Мести се в Ню Йорк и учи драма в школата на Лий Страсбърг.

  Кариерата на Болдуин започва от телевизията с участия в няколко сериала в началото на 80-те. През 1986 г. дебютира на Бродуей с "Loot", а за участието си печели Световна театрална награда. През 1987 г. Алек дебютира и в киното с "Forever Lulu", последван от комедията на Тим Бъртън "Бийтълджус" през 1988 г. , "Married to the Mob" с Мишел Пфайфър, "Работещо момиче" на Майк Никълс с Харисън Форд, Сигорни Уивър, Мелани Грифит и "Talk Radio" на Оливър Стоун – всичките в една и съща година.

  През 1990 г. Алек участва в "На лов за Червения октомври" с Шон Конъри. През 1992 г. Болдуин играе редом до Ал Пачино, Ед Харис, Кевин Спейси и др. в "Гленгъри Глен Рос", а две години по-късно е част от екипа на "The Shadow". През 1997 г. си партнира с Антъни Хопкинс и Ел Макферсън в "Острието".

  Междувременно Болдуин продължава с театралните си изяви и през 1998 г. играе Хамлет в Joseph Papp Public Theater в Ню Йорк, а същата година играе с Брус Уилисв "Код "Меркурий". През 1999 г. участва в комедията "Outside Providence". През 2001 г. има роля в "Пърл Харбър", а основно се подвизава в телевизията. Играе в сериали и озвучава анимационни и документални продукции. През 2004 г. Алек Болдуин играе в комедията на Джон Хамбург "Завръщането на Поли", както и в "Авиаторът" на Мартин Скорсезе с Леонардо ди Каприо, Кейт Бланшет, Кейт Бекинсейл, Гуен Стефани, Джуд Лоу и др. През 2006 г. играе в "Добрият пастир" заедно с Робърт де Ниро, Мат Деймън, Анджелина Джоли и др.

  До края на 2010 година Болдуин се снима в няколко комедии, най-новата от които е партньорството с Мерил Стрийп в "Не е лесно". Едни от последните му филми засега са "Hick" (2011), "На Рим с любов" (2012), "Рок завинаги" (2012) и "Син жасмин" (2013).

  Извън киното Алек Болдуин е известен активист на PETA, както и покровител на множество обществени театрални организации. През 2008 г. актьорът издава книгата "A Promise to Ourselves", която описва борбата му за попечителство над дъщеря му. Любопитното е, че докато е женен за Ким Бейсинджър, двамата отглеждат общо единайсет кучета, седем котки и един вълк.

  След почти десегодишния съвместен живот с Ким и нейните маниакално-обсесивни проблеми, Алек намира спокойствие и благоденствие при втората си съпруга Хилария, по-млада от него със 17 години, но достатъчно зряла, за да го дари с любов и четири деца. Нямало пълно щастие ли? О, Алек Болдуин е едно прекрасно опровержение! Дори по външния вид му личи. „Обичам семейството си и никога не съм бил по-щастлив. Сега изживявам най-хубавия период в живота си и го дължа изцяло на съпругата ми“, споделя актьорът в навечерието на своята шейсетгодишнина.

  AFISH.BG

Оставете коментар