Събота, 19 Септември 2020

Четвъртък, 10 Януари 2019 09:36

МЗ ще осигурява противогрипни ваксини за възрастните

Статистиката сочи, че около 40 хиляди души от Европейския съюз умират преждевременно от грип всяка година.

МЗ ще осигурява противогрипни ваксини за хората над 65-годишна възраст. Това реши правителството, приемайки Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката при заболяването през следващите 4 години.

С публични средства Министерството на здравеопазването ще осигурява противогрипни ваксини за хората над 65-годишна възраст. Финансирането на разходите за ваксини по програмата ще се извършва от Националната здравноосигурителна каса чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването.

Основните дейности на програмата са насочени към осигуряване с публични средства на ваксини срещу сезонен грип за обхващане на лица от целевата група, разработване на механизми за изпълнение на имунизацията и отчет, повишаване нивото на информираност на населението за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация.

В България противогрипни ваксини ползват само 2,4 на 100 души от населението, основната причина за ниския процент е, че те са в списъка на препоръчителните имунизации и се закупуват от пациентите. При здравите хора противогрипните ваксини предотвратяват от 70 до 90 процента от заболяванията. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане при 60 на сто от хората, а смъртните случаи с 80 процента.

Статистиката сочи, че около 40 хиляди души от Европейския съюз умират преждевременно от грип всяка година. Най-висока е смъртността при хората над 65-годишна възраст. У нас в областните градове всяка година боледуват между 1,4 млн. и 1,6 млн. души.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар