Сряда, 17 Юли 2019
Петък, 11 Януари 2019 10:58

Германия: Санкциите на САЩ ще са грешка

Тръмп разкритикува Германия, че е станала заложник на Русия.

Налагането от Съединените щати на санкции срещу руския проект за газопровод до Германия "Северен поток-2" би било грешен начин за решаване на спора, заяви германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

Миналата година американският президент Доналд Тръмп разкритикува Германия, че е станала заложник на Русия заради енергийната си зависимост от нея, и я призова да спре работата по проекта на стойност 11 милиарда долара.

"Въпросите на европейската енергийна политика трябва да бъдат решавани в Европа, а не в САЩ. Налагането на едностранни санкции срещу "Северен поток-2" със сигурност не е верният път", каза първият дипломат на Берлин Маас.

Отношенията между Берлин и Москва се влошиха, откакто Русия анексира Крим през 2014 г., но те имат общ интерес от проекта за газопровод по дъното на Балтийско море. Съединените щати са обезпокоени, че "Северен поток-2", който ще заобикаля Украйна, ще я лиши от важни приходи от транзит, и твърдят, че Русия използва проекта, за да раздели Европа. САЩ рекламират втечнения природен газ, доставян от американски компании, като алтернатива на руското "синьо гориво".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар