Вторник, 25 Февруари 2020

Вторник, 15 Януари 2019 09:56

Навлизаме в спад на икономиката и рецесия през 2019 година

Досега бяхме във възходящ икономически цикъл. Той ще продължи и тази година с малко по-ниски стойности за глобалната икономика и със същите за България.

Компаниите, включени в състава на индекс S&P 500, влязоха в мечи пазар, над половина от тях загубиха 20% от стойността си в последната една година. За мен този индекс е важен показател, тъй като се отразява на глобалната икономика. Тя върви към низходящ цикъл. Очакваме икономиката да навлезе в спад или рецесия, като всеки път рецесията произтича от САЩ. Китай също повлиява. Това заяви икономистът Георги Найденов пред телевизия "Блумбърг".

"Българската икономика ще запази един стабилен ръст от между 3,5 и 3,9% за 2019 г. Безработицата ще продължи да намалява, тъй като бизнесът изпитва глад за кадри. Впоследствие ще започнем да забелязваме охлаждане. Важно е да започнем да мислим за следващия икономически цикъл и за това, как да имаме достатъчно заделени средства, за да сме подсигурени. Държавата също трябва да има буфери в бюджета, които да посрещнат ударите. Бизнесът ще трябва да свие разходите си и да намали работната ръка. Все пак смятам, че бизнесът в България е прагматичен", допълни икономистът.

Китайската икономика влиза в процес на охлаждане, посочи Найденов. "Китайската централна банка се опитва чрез редица стимули да повиши потреблението. Според някои анализатори тя е готова дори да понижи лихвените проценти. Това по-скоро е изненадващо и неразумно, защото така Китай рискува да натрупа нови дългове и да застраши стабилността на юана. От поведението на Китай и САЩ зависи определянето на рецесията. След последните данни за китайския внос и износ САЩ ще се опитат да увеличат натиска, въпреки че не се знае какви инструменти ще бъдат използвани за това", спомена още той.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 15 Януари 2019 09:56
  Още за 10 ноември: Безпомощната свобода

  Свободата ви помогна да се отървете от два милиона души – остава да се справите някак с останалите четири-пет. А, всъщност, много по-малко, ако извадим от сметката още близо два милиона души, които свободата изтика отвъд границата на бедността, направо в Преизподнята. 

 • Вторник, 15 Януари 2019 09:56
  Идва ли кризата за нас и какво да правим?

  Проф. Христина Вучева: В момента не сме в криза, но съществуват много причини тя да се появи в близките години и затова колкото повече знаем за причините, толкова по-добре ще се справим с предизвикателствата пораждани от кризи.

 • Вторник, 15 Януари 2019 09:56
  Експерти: Търговската война и сянката на рецесията ще са основните предизвикателства за МВФ

  В западните медии Кристалина Георгиева е свързвана с Франция, тъй като Париж предложи и настоя 66-годишната българка да бъде европейската кандидатура за ръководител на Международния валутен фонд

Оставете коментар