Събота, 21 Септември 2019
Петък, 07 Юни 2019 10:26

Руският енергиен министър: Продължаването на „Турски поток“ през България е от голямо значение

В ход е проект за разработване на националната газотранспортна мрежа в продължение на „Турски поток“

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак взе участие в срещата между президентите на Руската Федерация и България Владимир Путин и Румен Радев, пише порталът „Енергетика и промишленость России“, цитиран от Агенция "Фокус". 

В хода на преговорите една от ключовите теми на дискусиите беше сътрудничеството в сферата на енергетиката, отбелязва медията, като посочва, че 75% от износа на Русия в България са енергоресурси. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)


След срещата Новак припомни, че сътрудничеството между София и Москва в газовата сфера е от повече от 40 години, а обемът на доставките на руски газ от началото на 2019 година до 15 май е бил 11,2 млрд. куб. м. Освен това, през територията на България се осъществява транзита на руски газ към Турция, Гърция и Македония. 

„През януари-април 2019 г. обемът на транзита възлиза на 2,6 млрд. куб. м. газ. В ход е проект за разработване на националната газотранспортна мрежа в продължение на „Турски поток“. Отдаваме голямо значение на развитието на този проект и го подкрепяме“, подчерта Александър Новак.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар