Понеделник, 21 Октомври 2019
Събота, 08 Юни 2019 10:06

Победа за Тръмп: Мексико клекна пред президента, ще спира мигрантите към САЩ

Според данните само през май през южната граница на страната са влезли около 140 000 души от Централна Америка

Политическа победа извоюва президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, който накара южния съсед Мексико да подсили граничния контрол, за да не допуска навлизането на нелегални мигранти в САЩ. Това стана след като Тръмп заплаши мексиканците с въвеждането на мита върху техните стоки, които да нарастват прогресивно.

Канцлерът на Мексико Марсело Ебрард веднага бе командирован във Вашингтон да преговаря със Съединените щати, за да не се допусне подобна мярка, която да ощети с милиарди мексиканската икономика.

"Щастлив съм да информирам, че Съединените щати постигнаха споразумение с Мексико“, похвали се Тръмп в Туитър. „Таксите, програмирани да влязат в сила от понеделник, са отменени за неопределено време. В замяна Мексико прие да въведе строги мерки за удържане на миграцията“.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Още в четвъртък вътрешният министър на Мексико Олга Санчес Кордеро обяви, че към южната граница с Гватемала се насочват 6000 души от Националната гвардия. В общата декларация се споменават "безпрецедентни“ мерки от страна на Мексико, без да се уточняват цифри.

Според данните само през май през южната граница на страната са влезли около 140 000 души от Централна Америка. Отсега желаещите да проникнат в САЩ бързо ще бъдат възпирани и насочвани в обратна посока.

Мексико изнесе в САЩ миналата година продукти за 346,5 милиарда долара, докато американският внос в южния съсед възлиза на 265 милиарда долара. В Мексико са разположени много американски фирми, например автомобилни, които се възползват от евтината работна ръка.

Евентуално въвеждане на мита от 5%, на което Мексико щеше да отвърне реципрочно, нямаше да има кой знае какъв ефект, но покачването им на 10%, 15% или 25% щеше да се отрази зле и на двете икономики.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 08 Юни 2019 10:06
  Велизар Енчев: Борисов европейски премиер ли е или турски валия?

  Борисов и Каракачанов адвокатстват на Ердоган! България е член на ЕС и НАТО или е османски вилает? Борисов европейски премиер ли е или турски валия? Каракачанов е български военен министър или турски паша?

 • Събота, 08 Юни 2019 10:06
  Задържаха в Гърция български автомобил с 20 нелегални мигранти

  Във вана с хасковска регистрация са намерени нелегални мигранти, влезли в Гърция през сухопътната граница с Турция

 • Събота, 08 Юни 2019 10:06
  Борисов: България няма да строи нови бежански лагери в очакване на мигрантска вълна. Ще помоля колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки срещу Турция и Ердоган

  Айде, ако са мъже, иди-дойди, но ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата, какво ще правим? Дипломацията, споразумението, добросъседските отношения с Турция са важни, подчерта премиерът.

  С президента Ердоган имаме ясна уговорка и турските власти стриктно спазват споразумението към България за мигрантите. България няма да изгражда нови бежански лагери в очакване на нова мигрантска вълна от Турция. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 15-ото изложение на животновъдите, което се провежда край Сливенски минерални бани. Според Борисов към този момент Турция стриктно спазва двустранното споразумение и натискът към днешна дата по границата ни е нулев. 

  „Към днешна дата мога да потвърдя, че Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумението, на добросъседство и турските власти стриктно, коректно спазват споразумението към България. Имаме нулев миграционен натиск. Не виждам никакъв смисъл да се строим и да се подготвяме с лагери“, каза още Борисов.

  "Ще помоля колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки, защото Брюксел е далече, а турската граница е близо и там стоят близо четири милиона бежанци, и никакви огради няма да ги спрат, когато започнат да идват със стотици хиляди. Това го изживя цяла Европа", заяви премиерът. 

Оставете коментар