Сряда, 26 Юни 2019
Сряда, 12 Юни 2019 09:40

Владимир Каролев: Различните ставки на ДДС водят до измами

Единственото, което ще се случи, е, че ще намалеят приходите от данъци в държавата", категоричен е икономистът

Диференцирането на данъци увеличава възможността за злоупотреба и измами. Това каза в интервю за "Фокус" икономистът Владимир Каролев във връзка с идеите за намаляване на ДДС за различни стоки.

Той даде пример с производството на хляб и хлебни изделия, като отбеляза, че ако данъкът върху хляба се намали от 20% на 5% (както предложи ДПС), ще има много сериозно увеличение по документи на продажбите и търговията с хляб, но сериозно намаление по документи на продажбите на други изделия, за които се използва брашно, като банички или тулумбички.

"Производители и търговци ще искат да скрият тази разлика между 20% ДДС и 5% ДДС. Такова поведение имат производители и търговци в цял свят", изтъкна Каролев.

По неговото мнение намаление на ДДС не води автоматично до намаляване на цена, нито въвеждането на такъв данък води до увеличаване на цената.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Единственото, което ще се случи, е, че ще намалеят приходите от данъци в държавата", категоричен е Каролев.

По отношение на коментираната от част от кандидатите за председател на Европейската комисия тема за хармонизация на данъчните ставки в ЕС Владимир Каролев каза, че това не трябва да бъде допускано.

"Става въпрос за хармонизация в т. нар. преки данъци - данък общ доход и корпоративния данък. По отношение на косвените данъци има хармонизиране на данъчната политика. Но преките данъци са обект на национален суверенитет и всяка държава има право да определя преки данъци. Ние не трябва да се съгласяваме на данъчна хармонизация, което означава повишавана на двата данъка. Ако нашето правителство се съгласи, това означава по-високи данъци и за работещите, и за инвестиращите. Това не трябва да бъде допуснато", подчерта Владимир Каролев.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Юни 2019 09:40
  Парламентът прие на първо четене субсидията от 1 лев. ДПС започна консултации с браншови организации за намаляване на ДДС

  Със 117 гласа "за" и 90 "против" промяната в закона за Държавния бюджет, с която се предвижда размера на държавната субсидия за политическите парти да бъде 1 лев за действителен глас, мина на първо четене в парламента.

  "За" гласуваха депутатите на ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, "Воля" и "Атака".

  ДПС и БСП бяха "против".

  Между двете четения предстои дебат, тъй като от "Обединени патриоти" предупредиха, че има опасност от 1-ви юли партиите да бъдат лишени от субсидии и да дължат пари. От БСП заявиха, че начинът, по който се взима решението, е недопустим, тъй като той е внесен без оценка за въздействие и в нарушение на правилника на Народното събрание, предаде БНР.

  Депутатът от ДПС Делян Пеевски днес заяви в кулоарите на парламента, че партията му ще настоява субсидиите да бъдат премахнати и моделът на политическо финансиране да бъде сменен.

 • Сряда, 12 Юни 2019 09:40
  Менда Стоянова: Ако се намали ДДС, ще се увеличи подоходното облагане

  Президентът на КНСБ Пламен Димитров предлага необлагаем минимум върху доходите вместо намаляване на ДДС за някои стоки

 • Сряда, 12 Юни 2019 09:40
  Борисов: Данъчната политика няма да се променя

  Премиерът е готов да свика Коалиционен съвет, когато партньорите на ГЕРБ поискат

Оставете коментар