Неделя, 17 Ноември 2019
Събота, 13 Юли 2019 13:34

Георги Свиленски: На обществото му писна от тангото на ГЕРБ

Считаме, че Конституцията трябва да се спазва ежеминутно, а ГЕРБ я нарушават, потъпкват я всеки ден

 

„Считаме, че Конституцията трябва да се спазва ежеминутно, а ГЕРБ я нарушават, потъпкват я всеки ден. Нерегистрирането ни в пленарна зала е отговор на тяхното поведение. Законопроектът за Изборния кодекс е внесен в понеделник, а в петък трябваше да се разглежда. Това сериозно отношение ли е към законодателния процес, към обществото въобще? ГЕРБ очевидно искат да превърнат българския парламент в конгрес на ГЕРБ“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНТ по повод гласуването за отпадане на машинното гласуване, което не се състоя днес заради липса на кворум. По думите му бойкотът на БСП и липсата им в залата днес е дал резултат. Той припомни, че чрез същия прийом левицата е успяла да постигне смяната на състава на ЦИК, както и да спре отмяната на преференциалното гласуване. 

„На обществото му писна от този кръговрат – от тангото, което играят ГЕРБ – една крачка напред, две назад“, категоричен бе Свиленски. Социалистът подчерта, че  аргументите на управляващите за машинното гласуване всъщност са становище на ЦИК – а по думите му в края същото становище се казва, че при поискване, ЦИК може да предложи законодателни промени. „ЦИК обаче не казват да се премахне машинното гласуване“, уточни народният представител. Той изрази мнение, че с тази стъпка ГЕРБ се опитват да компенсират „фактора Цветанов“ в изборите. „Само че може би няма да им се получи“, допълни Свиленски.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„От БСП сме последователни – в политиката е важно да бъдеш последователен. От 5 години казваме, че машинното гласуване е най-честният начин за упражняване на вот. Така ще имаме реални резултати“, изтъкна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той припомни местните избори от 2015 година, събитията в зала “Арена Армеец“, преправянето на протоколите и резултатите от изборите. 

По въпроса за намаляването на партийната субсидия, Свиленски коментира: „Партийната субсидия трябва да бъде намалена така, че партиите да могат да функционират. Партиите не са търговски дружества. На партиите се дава финансиране, за да работят с хората, да правят политика. Това, което правят ГЕРБ, е удар срещу демокрацията, държавата и политическите партии. Управляващите не искат да имат опозиция“, заключи Свиленски.  

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 13 Юли 2019 13:34
  Калоян Паргов към съпартийците си: Злобата и омразата ще ни погубят

  Ако този процес се задълбочи, ще убие една 128-годишна партия, рецептата за отблъскване на общата опасност е съгласието, каза лидерът на БСП - София по време на пленума на Националния съвет

 • Събота, 13 Юли 2019 13:34
  Пленумът на БСП прие решение за започване на процес на нови избори в партията. Нинова: През април ще имаме пряк избор на председател. Фалшива новина е, че от БСП-Варна искат оставката на ръководството

  Пленумът прие решение за започване на процес на нови избори в партията, през април преди конгреса ще имаме пряк избор на председател, съобщи Корнелия Нинова пред журналисти.

  "Приехме решение структурите по места да започнат анализа всяка една конкретно за своя резултат. Да стартираме отчетно-изборната кампания от 1 декември, която да приключи през май догодина и през април преди конгреса да имаме пряк избор на председател. В отчетно-изборната кампания да се отчете изтеклият мандат, анализът на резултатите и да се номинират от структурите по места кандидатури. Ще имаме нови общински председатели, нови областни председатели, предложения за делегати на конгреса, номинации за председател с пряк избор и т.н. Започваме този процес на нови избори в партията. Ние го наричаме цикъл - отчет и избори", каза Нинова.

  Във връзка с появила се информация в медиите за искане за оставка, лидерът на БСП заяви: „Искаха моята оставка пред журналистите, вътре на Пленума нямаше дискусия по този въпрос”.

 • Събота, 13 Юли 2019 13:34
  КТ "Подкрепа" в готовност за протест заради болничните

  Синдикатът ще напусне и Тристранката, ако Борисов не изслуша аргументите им

Оставете коментар