Четвъртък, 22 Август 2019
Сряда, 14 Август 2019 13:16

Шефът на СДВР подкрепи Иван Гешев за главен прокурор

Освен магистратите от цялата страна, които подкрепиха кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, неочаквано официално зад него застана и директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Георги Хаджиев.

Новината съобщиха от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура. В лаконичното съобщение се казва само: "Позиция от директора на СДВР относно решението на Прокурорската колегия на ВСС за номинирането на г-н Иван Гешев за участие в процедурата по избор на нов главен прокур на Република България" и е публукувано факсимиле от писмото на Хаджиев.

Според полицейския началник заместникът на Сотир Цацаров, който се оказа единствен кандидат за поста, "притежава необходимите професионални и нравствени качества за изпълнение на длъжността главен прокурор".

Неотдавна, още по-изненадващо, подкрепа за Гешев декларира и ректорът на Университета за световно и национално стопанство (УНСС) проф. Стати Статев. Писмото му беше публикувано отново на сайта на прокуратурата, а не в този на ВСС, до който беше адресирано.

Последва недоволство от негови колеги, които се разграничиха от позицията му.

Преди това Гешев беше подкрепен и от ректора на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград проф. Борислав Юруков.

Вчера беше публикувана концепцията на Гешев за управление на прокуратурата. В нея той се обяви за узаконяване на провокацията към подкуп.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Необходима е нова наказателна политика, която да редуцира съществено наказателната репресия чрез декриминализиране на подходящи за сакциониране по административен ред състави на пресътпления", пише в стратегията на висшия магистрат.

Той изтъква, че при корупцията "по високите етажи" липсват норми, които да стимулират "добросъвестното поведение на сътрудничещи на разследването", т.е. - някой да стане свидетел. "В търсене на разумен баланс" Гешев предлага на практика амнистия за лицето дало подкуп - "да се обмисли отпадането на наказателна отговорност за провокация към подкуп по чл. 307 НК."

Иван Гешев ще поеме поста след няколко месеца, тъй като 7-годишният мандат на Сотир Цацаров изтича през януари.

Източник: Dir.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 14 Август 2019 13:16
  Има задържан за погрома в столичното заведение

  Става въпрос за неуредени финансови сметки между съдружници, съобщи директорът на СДВР

 • Сряда, 14 Август 2019 13:16
  Иван Гешев: Разкрити са две убийства в област Варна

  Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност, каза заместник-главният прокурор

  Две брутални убийства бяха разкрити във Варна. За едното от тях е задържан 91-годишен мъж. А в другия случай става дума за домашно насилие, което започва с юмруци и завършва със смъртта на жена.

  "Имаме проблем с битовата престъпност и домашното насилие в България. Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност. Държавата е в дълг към хората по малките населени места". Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг на прокуратурата във Варна, предаде Нова телевизия.

 • Сряда, 14 Август 2019 13:16
  Адвокатите в Пловдив с обща позиция срещу Иван Гешев

  Колегията излезе със свое становище относно позициите на единствения кандидат за главен прокурор, прати го до ВСС и Висшия адвокатски съвет

Оставете коментар