Сряда, 05 Август 2020

Вторник, 08 Октомври 2019 11:38

Тръмп се закани: Напълно ще залича икономиката на Турция, ако Анкара направи нещо в Сирия

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че ще "заличи" икономиката на Турция, ако Анкара направи нещо в Сирия, което в своята "велика и несравнима мъдрост" той счита за действие "извън границите", предава AFP, цитирана от "Фокус" .

Извънредното предупреждение на Тръмп срещу съюзника на САЩ в НАТО бе отправено, точно след като Белият дом обяви изтегляне на военнослущите си от турско-сирийските гранични райони.

С това решение Вашингтон изглежда даде на Анкара зелена светлина да атакува кюрдите, въпреки че те воюват заедно с американските сили срещу близкоизточната терористична групировка "Ислямска държава" в Сирия.

Последните "туитове" на Тръмп са на фона на бурна критика от редиците на собствената му Републиканска партия, че е предал кюрдите.
"Ако Турция направи нещо, което аз по своята велика и несравнима мъдрост считам за извън границите, напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм това и преди!)", написа американският президент в социалната мрежа "Туитър".

Припомняме, че през август се състояха турско-американските преговори за създаването на зона за сигурност в северната част на Сирия. Президентът на Турция Реджеп Ердоган заплаши, че ако Вашингтон започне да пречи за сформирането на зоната, Анкара ще стартира военна операция срещу кюрдските отряди, подкрепяни от САЩ.

На 5 октомври Ердоган анонсира началото на операцията, по-късно съобщи за дислоцирането на допълнителни войски до границата със Сирия. В момента е на посещение в Сърбия.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Белият дом заяви, че въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят Турция и няма да участват в нейната военна операция. Ердоган после съобщи, че САЩ изтегля своите войски от североизточната част на Сирия.

Отново в Туитър Тръмп заяви, че е настъпило времето САЩ да излязат от безкрайните войни. „Кюрдите водиха борбата си заедно с нас, но за това им се плащаше и се доставяха оръжия. Дълги години кюрдите се бориха против Турция. В продължение на три години аз предотвратявах тази борба. Но е време за американските военни да се завърнат у дома и да оставят назад безкрайните войни в Сирия“, написа американският президент.

Той отбелязва, че САЩ са имали ангажимента да бъдат на територията на Сирия за 30 дни, но това е било преди няколко години. „Ние останахме там и без всякаква цел се оказахме въвлечени в тази война“, пише Тръмп.

Президентът припомня, че когато е дошъл на власт, Ислямска държава е била заплаха за региона.

„Впоследствие тази терористична организация беше напълно унищожена, заловени са хиляди нейни бойци, в това число европейци. Европа не иска да си върне заловените терористи. Отговорността за тази ситуация сега е на Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, кюрдите и Русия. Всички те ненавиждат бойците на Ислямска държава“, пише Тръмп в Туитър.

Междувременно Франция призова Турция да „избягва всякакви инициативи“, които биха могли да навредят на коалиционния борба срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия, където САЩ започнаха да изтеглят войски от ключови гранични райони, предава AFP, цитирана от "Фокус".
В изявление Министерството на външните работи в Париж също предупреди, че пленените европейски джихадисти в североизточната част на Сирия трябва да останат в "сигурно задържане".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар