Неделя, 23 Февруари 2020

Събота, 11 Януари 2020 10:03

ВМРО с две предложения за поста на Нено Димов

Фаворит е зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов ще предложи на премиера Бойко Борисов двама кандидати за поста на подалия оставка министър на екологията Нено Димов, съобщава в."24 часа".

Коалиционен съвет във вторник ще определи кой да заема мястото в правителството – зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов или зам.-министърът на екологията Николай Кънчев. Планирано е рокадата да бъде гласувана още в сряда от Народното събрание – на първия му пленарен ден след Нова година.

Вчера по обед, докато все още бе в ареста на 3-о РПУ в София, Нено Димов прати главната секретарка на екоминистерството да даде на Борисов оставката му.

Онзи ден той бе изненадващо арестуван, след обиски в кабинета на министерството и дома му. Вчера прокуратурата обяви, че той е обвинен в умишлена безстопанственост за източването на яз. "Студена" и последвалата водна криза в Перник.

Димов е бързал с оставката, защото, ако не е министър, може да се иска освобождаването му от ареста, тъй като няма как да влияе на следствието, предполагат юристи.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

И двамата, които Каракачанов ще предложи на премиера – настоящият зам.-министър на МОСВ Николай Кънчев и зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов, се смятат за негови довереници в партията.

Фаворит за поста е Веселинов. Той е строителен инженер по професия, има и юридическо образование, а в момента като депутат е шеф на комисията по регионална политика. Оглавява парламентарната група на патриотите. 

Другият кандидат Николай Кънчев, макар и настоящ зам.-министър на околната среда и водите, никога преди не се е занимавал с това. По образование е историк и е работил като журналист. Бил е организационен секретар и зам.-председател на ВМРО.

В министерството Кънчев отговаря за управлението на отпадъците. Именно това може да се окаже пречка да стане титуляр – прокуратурата и МВР продължават разследването си за вноса на боклуци от Италия, свързвано с калабрийската мафия Ндрангета. Така имало риск, ако се предпочете Кънчев, малко след избирането му да трябва пак да се търси нов министър, отново заради проблеми с правосъдието, опасяват се в ГЕРБ.

Като "показно убийство" определи ареста на Димов вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той бе повикан вчера преди обед при Бойко Борисов, за да решат политическата съдба на Нено Димов.

Снимка: БГНЕС  

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 11 Януари 2020 10:03
  Прокуратурата повдигна обвинения заради опасните стойности на цианиди в реките Юговска и Чепеларска (допълнена)

  Пoвтoрнитe вoдни прoби ca пoкaзaли 12 милигрaмa нa литър при нoрмa нa oтпaдъчни вoди oт 0,1 милигрaмa нa литър

 • Събота, 11 Януари 2020 10:03
  Емил Димитров: На язовир "Дяково" са установени 29 незаконни присъединявания, от които се краде вода

  Това са трите вида управление на води, с които ние се занимаваме. Едното е напоителни системи 3700 км канали и язовири, в реално време виждаме

 • Събота, 11 Януари 2020 10:03
  Прокуратурата погна Красимир Каракачанов

  Лидерът на ВМРО е разследван за милиони покрай далаверата с раздаването на българско гражданство.

  Специализираната прокуратура започна тотална проверка срещу министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Сензационната новина Alarma.bg научи от свои хора по върха на държавното обвинение.

  Проверката е по сигнал до бившия вече главен прокурор Сотир Цацаров, тъй като е подаден още през 2019 година.

  Прокурорската преписка е под №1470/2019 на Специализираната прокуратура. Сигналът е изключително сериозен, тъй като по него вече работят и инспектори от КПКОНПИ. Става дума за фалшифициране на документи за издаването на българско гражданство на чужденци.

  Грандиозният скандал разтърси България в началото на 2019-а и касае далавера с търговия с наши паспорти за чужди граждани. Става дума за фалшифициране на близо 40 000 лични документа, издадени през последните пет години на лица предимно от Македония. Предполага се, че става дума за продължила с години корупционна практика.

Оставете коментар