Неделя, 20 Септември 2020

Вторник, 24 Март 2020 11:33

Общински болници алармират за финансови затруднения

Очертава се нова криза, защото рязко ще намалеят плащанията от Здравната каса за брой преминали пациенти, което ще създаде проблеми с разплащането към доставчиците за медикаменти и за възнагражденията на медиците

Общинските болници предупреждават, че изпадат в тежко финансово състояние, заради намаляване на пациентите, които постъпват в тях със заболявания извън Covid-19.

Това поставя под риск лечебните заведения, включително и изплащането на заплатите, предупреди д-р Иван Иванов, управител на втората по големина в страната общинска болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

Според болничния управител д-р Иван Иванов се очертава нова криза, защото рязко ще намалеят плащанията от Здравната каса за брой преминали пациенти, което ще създаде проблеми с разплащането към доставчиците за медикаменти и за възнагражденията на медиците.

„Капацитетът е запълнен под 50%, което ще се отрази на приходите в края на месец. Следващия месец, ако продължат така нещата, ще бъде още по-ниска заработката и се надяваме на някакви решения от НЗОК и Министерството“, каза той.

Националното сдружение на общините също заяви готовност да постави проблема пред здравното министерство.

Болницата в Горна Оряховица също обяви дарителска кампания за респиратори.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар