Събота, 15 Август 2020

Четвъртък, 09 Юли 2020 11:09

Иван Гарелов: Изборът в БСП – ключ към националните избори

Не мога да застана в ролята на студен наблюдател от тълпата на площада, когато публично се изпълнява една присъда

 

Иван Гарелов

Следя ставащото с БСП , защото следя всичко , от което зависи накъде върви България. И не само следя , но имам отношение. Ако някой ме попита , ще му кажа какви са предпочитанията ми към ставащото и в другите партии.

Иначе моето име бе забъркано случайно. В един коментар написах , че атаката срещу Корнелия Нинова от вътрешната опозиция е дирижирана и синхронизирана от пропагандната машина на ГЕРБ. И това ме кара да мисля , че тя не ще да е толкова слаб лидер, след като й отделят толкова усилия. Неочаквано след няколко дни Румен Овчаров ме цитира на два пъти в телевизионно интервю по БТВ.. После по БНТ в края на разговора ми с Жоро Любенов от БНТ той ме попита какво по-точно е мнението ми за ставащото в БСП.

И така тръгна. На фона на вълната от нападки срещу лидерката аз бях едва ли не единственият , който каза нещо различно за нея и това направи силно впечатление.

Един от най-активните претенденти за нов лидер ми възрази публично , че не е възможно старите кадри , загубили постовете си , да искат да работят заедно с ГЕРБ. Не, разбира се. Но мощната подкрепа досега Корнелия Нинова получи от силни фигури от старата гвардия , заемали важни постове в изпълнителната власт. Макар сега да са в периферията, те се вдигнаха срещу заплахата за партията. А други пък не подозират в каква роля ги вкарват , когато от някоя телевизия ги поканят за разговор по ставащото в БСП.И те приемат ,зарадвани , че не са забравени. О-о-о разбира ,има го и другото—купени партийни фактори , на които е обещано , че ще заемат важни постове в едно бъдещо общо управление ГЕРБ-БДП. Или нещо от този род. Така стават тези работи, с много пари.

Защо сложих такова предизвикателно заглавие на коментара си ?

Нали през ноември предстоят избори в САЩ, от тях главно ще зависи накъде ще тръгне света и България , особено ако Тръмп загуби поста си. Ще се случват и други важни събития у нас– още през юли , както натърти премиера, без да изясни какво има предвид.

Но нека да погледнем отгоре на картинката. Колкото и да се хвали Борисов (“българският Де Гол“) за големите си успехи , колкото и да се прави на глух за скандалите около собствената му личност, потокът от компромати , скандали , разкрития води до един и същи извод—така повече не може , цялото досегашно управление с неговия порочен метод трябва да си отиде.

Да си отиде , пък алтернатива ще се намери, така е ставало винаги в най-новата ни история-и при провала на Жан Виденов , и при загубата на Иван Костов , и с изчезването на НДСВ при царя…

Това го знае и самият Борисов и се подготвя за решителна битка. В плановете му влиза обезкръвяването на БСП и свеждането й до третостепенна политическа сила, управлявана от безволеви фигуранти.

 Ама Нинова му била удобна, мънкат фарисеите. Е, още помним как той сам се оплакваше , че най-неудобни в парламента са му „червените картечарки“ Мая Манолова и Корнелия Нинова. Затова Мая стана омбудсман, да не му е пред очите. Затова и на Нинова бе предложено да стане председател на Народното събрание- да стои високо и да дава думата , а самата тя да не говори. Не уцели и сега смени тактиката.

Ако БСП се свие като спукана топка след отстраняването на Нинова , това ще даде шансове на ГЕРБ да сподели властта с ДПС,

ще изолира от голямата игра другите борци срещу статуквото - Слави и Мая. Не и Цветанов , да не се увличаме, това е друга тема.

Така че БСП остава единствената политическа сила , която може да се противопостави на тези планове и да бъде истинска алтернатива на досегашното управление. И ето идваме до категоричния извод - БСП може да изпълни тази изключително важна политическа мисия, ако бъде водена от доказалата се Корнелия Нинова, каквито и грешки да е допускала.

Да припомним , че тя ще бъде избрана от всичките членове на партията , което ще ѝ даде и силата и правото да отстоява опозиционната роля на БСП и дори да мисли за победа, когато ГЕРБ се срине .

Защото БСП е единствената партия , която има и историческите корени , и политическия опит и смелостта да поеме отговорност за бъдещето на обикновените хора в България.

Съжалявам за патетичните думи ,самият аз ги избягвам, но темата не е за игра на „ВИП БРАДЪР“.

Не знам в каква степен тази логика се осъзнава от журналистите , които като курдисани машинки повтарят едни и същи подсказани им наивни въпроси „Какво ще кажете за смъртта на БСП?“, “Кой ще замести Нинова?“ и т.н. Това монотонно повторение на едни и същи тези се набива в уморените от страхове и напрежение мозъци и убива волята за съпротива.

Ето какво ме кара да си пъхам носа във вътрешните проблеми на една партия. Към интереса от процесите в цялата ни държава се прибавя и личното чувство за справедливост. Не мога да застана в ролята на студен наблюдател от тълпата на площада, когато публично се изпълнява една присъда.

Убеден съм , че едно нормално развитие на вътрешнопартийните избори , не повлияно от скроените интриги и машинации, може да изведе БСП на верен път.

Това е в интерес на всички ни , защото в една истинска демокрация трябва да има силна опозиция , различни мнения ,дебати , спорове и протести.

Това пък дава енергията , която задвижва колелото на общественото развитие.

източник: "Епицентър"

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 09 Юли 2020 11:09
  Корнелия Нинова поздрави за Успение Богородично

  Корнелия Нинова отправи пожелания за благоденствие на българдския народ чрез страницата си във фейсбук

 • Четвъртък, 09 Юли 2020 11:09
  Нинова: На този ден преди 153 г. е роден Георги Кирков – Майстора. Сега липсват такива политици

  На този ден преди 153 години е роден Георги Кирков – Майстора, на политическа сцена сега липсват такива оратори, публицисти, синдикалисти, политици

  Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си във „Фейсбук“.

  „Писани преди толкова години, думите му са днешни: „Там, където са нашите другари по съдба и по нещастие, там ние също сме и ние понасяме същото дотогава, докато имаме възможност да бъдем в състояние да премахнем това положение“, пише още тя.

   

 • Четвъртък, 09 Юли 2020 11:09
  Валентин Иванов: Ако сега имаме усещането, че живеем в диктатура, то утре ще сме в истинска такава

  За мярката в глупостите. Намаляването на броя на депутатите, предложено от Борисов, среща най-широко одобрение в привържениците му, но и не само. Обяснимо е на фона на срива на доверието в парламента. Но как може да се реализира подобно решение?

  Вариантите са два.

  В първия, ще се повиши прагът за влизане в НС от 4% на 8%. При тази хипотеза със сигурност биха влезли ГЕРБ, БСП и ДПС. Още не сме видели реалното изражение на доверието към Слави Трифонов, Мая Манолова и пр. Патриотите и ВОЛЯ вече не биха имали шанс. В тази хипотеза съставянето на правителство ще зависи изцяло от ДПС. Те стават абсолютно незаобиколим фактор. Претенциите и исканията им също.

  При втората хипотеза на запазване на 4% изборен праг, ще влязат повече формации, но малките ще са с рехаво и дори комично представителство от по няколко депутати. В тази ситуация опасността ще е същата, каквато ще я има и в първата хипотеза, а именно отсъствието на представители от различни сфери и професии. В парламента няма да има достатъчно, или изобщо ще отсъстват лекари, педагози, агрономи, финансисти, икономисти, експерти в сферата на новите технологии (те и сега ги няма), военни и пр. В резултат на това законите ще са слаби, неработещи и дори опасни.

  Сега си представете възможността тази идея за намаляване на броя на депутатите да бъде заложена наистина в Конституцията. За отмяната й ще трябва свикване на ново ВНС. Дали ще поискат от ГЕРБ връщането на настоящия вариант? Не вярвам.

  Най-накрая си представете поразиите, които може да бъдат направени при подобно убедително коалиционно мнозинство от ГЕРБ и ДПС при първата хипотеза.

  Деформирането на изборното законодателство, с цел циментиране на партията на Борисов на власт за следващите години е абсолютно възможна, дори е гарантирана.

  Ако сега имаме усещането, че живеем в диктатура, то утре ще сме в истинска такава.
  Не съм изненадан, че подобно предложение идва от пожарникар и охранител, с цялото ми уважение и към двете професии, но глупостите трябва да имат мярка.

  Художникът Валентин Иванов-Кардамски,Фейсбук

   

Оставете коментар