Четвъртък, 20 Февруари 2020

Четвъртък, 11 Януари 2018 12:21

Първи ден начело на ЕС, управляващи и опозиция с нови скандали

Народното събрание отхвърли искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в пленарна зала относно ситуацията със сигурността в страната

Днес официално България застава начело на ЕС на фона на множество протести. Това донесе нови конфронтации между управляващи и коалиция. Народното събрание отхвърли искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в пленарна зала относно ситуацията със сигурността в страната. За предложението гласуваха 100 народни представители, против бяха 69 и 38 се въздържаха.

Искането премиерът да се яви в парламента дойде от парламентарната група на БСП и по конкретно от депутата Драгомир Стойнев, който заяви, че е потресен встъпителната реч на председателя на НС Цвета Караянчева. "Солисти търсят в операта - българският парламент е крайно време да се държи като добре сработен оркестър", бяха част от думите на Караянчева. Тя призова депутатите: "Да погледнем на европредседателството не като фон за ляв или десен популизъм, а като повод за сближаване, не за противопоставяне. Да загърбим вродения си нихилизъм, агресивно отрицание".

Стойнев определи изказванията й като неуместни и заяви от името на БСП, че настояват Борисов да се яви и да обясни ситуацията в страната. "Ние от опозицията не сме виновни, че днес има 9 протеста. Всички са свързани с разпада на институции", смята той.

Депутатът от левицата коментира още, че министър-председателят е отговорен за националната сигурност и затова тяхната молба е да го поканят да дойде в парламента и да обясни зачестилите убийства, които плашат гражданите: "Искам министър-председателят да дойде и да обясни конкретни стъпки и действия. Имаме нужда в парламента какви са първите стъпки, така че хората да бъдат спокойни, че има държава и институции, които се грижат за гражданите си", заяви още Драгомир Стойнев.

Председателят на правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов възрази относно необходимостта от изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента точно в днешния ден, при положение че Комисията по вътрешен ред и сигурност е насрочила изслушване на политическото ръководство на Министерство на вътрешните работи, включително и с участие на главния прокурор Сотир Цацаров.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар