Понеделник, 21 Май 2018
Сряда, 14 Февруари 2018 09:30

Северна Корея все още държи ключа след промяната в политиката на САЩ за преговори

Вицепрезидентът Майк Пенс дискретно промени политиката на Белия дом след проявите на уважение между двете Кореи, вдъхновени от Олимпийските игри, пише Асошиейтед прес

САЩ са отворени за разговори без предварителни условия с ядрена Северна Корея, обяви вицепрезидентът Майк Пенс, с което дискретно промени политиката на Белия дом след проявите на уважение между двете Кореи, вдъхновени от Олимпийските игри.

Това предоставя на Южна Корея малко повече възможности за въздействие в търсене на подход към Севера и може да намали потенциалното напрежение в съюза на САЩ с Южна Корея. Но дипломацията между Вашингтон и Пхенян няма да започне преди Ким Чен-ун да поиска това. Въпреки че севернокорейският диктатор, който още не се срещал с чуждестранен лидер, покани президента на Южна Корея за необичайна среща на върха, Ким не дава признаци, че е готов да разговаря със САЩ.

Един спомагателен канал на дипломатическа комуникация между Северна Корея и Държавния департамент е останал отворен, след като президентът Доналд Тръмп пое поста преди година. Но единствените разговори по същество, известни досега, се водиха през първата половина на миналата година за съдбата на неколцина американци в севернокорейски затвори. Северът отказваше да преговаря за ядрените си оръжия, докато се доближаваше към целта си да може да изстрелва ракети с ядрен заряд, които да поразяват континенталната територия на САЩ.

Тръмп възприема тези оръжия като първостепенна заплаха за националната сигурност на Америка. Оповестеният в понеделник бюджет за 2019 г. на неговото правителство включва допълнителни стотици милиони долари за противоракетна отбрана. За Аляска са предвидени още 20 стратегически ракети прехващачи като защита срещу севернокорейските ракети с голям обсег. Междувременно Пенс ясно заяви, че САЩ ще продължат да засилват санкционния натиск върху Севера, докато той не предприеме категорични стъпки към отказ от ядрени оръжия.

Но в същото време Пенс даде сигнал за повече откритост в отношенията с Пхенян. "Главното е, че натискът няма да спре, докато те действително не направят нещо, с което съюзът да се увери, че представлява значима стъпка към денуклеаризация", каза Пенс пред "Вашингтон пост" в края на миналата седмица на връщане към САЩ от Зимните олимпийски игри в Южна Корея. "Така че кампанията за максимален натиск ще продължи и ще се засилва. Но ако искате да преговаряме, ще преговаряме."

Това е ясно оттегляне от безкомпромисното послание, отправяно от Пенс публично на всяка негова спирка в пътуването му, когато той непрестанно се нахвърляше срещу Северна Корея заради правата на човека и ядрените провокации и така поливаше със студен душ жеста на южнокорейския президент Мун Дже-ин да покани делегация от Северна Корея на игрите.

Евънс Ревиър, бивш високопоставен служител в в Държавния департамент, отговарящ за Източна Азия, изрази изненада от думите на Пенс, като отбеляза, че до декември м.г. Белият дом възпираше публичните изявления на държавния секретар Рекс Тилърсън за безусловни преговори с цел да опипа почвата със Северна Корея.

Отговорът на Тилърсън на коментара на Пенс беше сдържан. Той каза, че "е прекалено рано да се прецени" дали може да бъде започнат дипломатически процес и поясни, че пречката за напредъка е Ким. "Наистина от севернокорейците зависи да решат кога са готови да се ангажират с нас искрено, по съдържателен начин," каза Тилърсън пред репортери в Египет. Той потвърди позицията си, че ще бъдат необходими проучвателни разговори, които да определят дали севернокорейците са готови за "съдържателни" преговори.

През своята бурна първа година на поста Тръмп се люшкаше между това да отправи твърди заплахи за военни действия или да предложи разговори при подходящи условия. Но в публични изявления той изказа широка подкрепа за дипломатическата инициатива на Мун, твърдейки, че именно стратегията за "максимален натиск" е накарала Северна Корея да сътрудничи с Юга. Сега пред Мун стои тежката задача да опита да преобразува това в напредък по ядрения въпрос, който е толкова важен за Вашингтон.
Въпреки че Мун е явен привърженик на политиката за сътрудничество със Севера и вероятно възприема това за определяща тема в президентския си мандат, той не прие незабавно поканата за среща на върха в Пхенян, предадена му лично от Ким Йо-чен, сестрата на севернокорейския лидер, която присъства на откриването на олимпиадата. Мун каза, че двете Кореи трябва да създадат подходяща среда, за да може да се състои първата междукорейска среща на върха след 2007 г. Той призова също за бързо възстановяване на диалога между Северна Корея и САЩ и с това показа, че е наясно, че ако правиш мили очи на Севера, може да отчуждиш американския съюзник, който е критично важен за отбраната на Юга.

Американски официални представители изказват съмнения, че Мун ще приеме срещата на върха с Ким, без да очертае как това би придвижило напред денуклеаризацията. Обаче според Ревиър правителството на САЩ продължава да се опасява, че Северна Корея може да се възползва от дипломацията на Мун, за да прокара дневния си ред да бъде призната за държава с ядрено оръжие. Ревиър казва, че задкулисните разговори между лични пратеници на лидерите на САЩ и Северна Корея може да помогнат за предотвратяване на конфронтация през следващите няколко месеца, както и да бъдат критерий дали има основа за започване на официални преговори.

Препятствията обаче остават високи. Навярно Северна Корея ще поиска сваляне на санкциите, което Пенс казва, че няма да стане без действия за ядрено разоръжаване. Северът може да поиска прекратяване на общите военни маневри на САЩ и Южна Корея, които бяха спрени за времетраенето на Олимпийските игри, но се очаква да бъдат възобновени следващия месец. Това е една друга стъпка, към която правителството на Тръмп не е проявило досега интерес да предприеме.

Източник БТА

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 14 Февруари 2018 09:30
  И защо Ким да му вярва?

  Това, което се разиграва в американското правителство, за начеващи психолози би представлявало блестящ пример за когнитивен дисонанс. Само часове след като американският президент Доналд Тръмп оповести, че САЩ се отказват от ядрената сделка с Иран, неговият външен министър Майк Помпео замина за Пхенян. Посланието му към тамошните партийни кадри беше следното: Ако се откажете от ядреното оръжие, ще разхлабим санкциите срещу вас и няма да ви нападаме. За режима на Ким обаче решението на САЩ да се откажат от ядрената сделка с Иран не беше изненадващо: недоверието към САЩ и бездруго е дълбоко.

  "Споразуменията имат срок на годност"

  Отказът от ядрената сделка с Иран е обременителен и за южнокорейския президент Мун Дже-ин, който през последните месеци направи всичко възможно, за да потръгне крехкият мирен процес на Корейския полуостров. Отчаянието си от решението на Тръмп президентската институция в Сеул обви в пълно мълчание.

  Американските експерти също критикуват решението на своя президент: "Защо ли Ким да вярва и на най-незначителните отстъпки от страна на Тръмп, след като той своеволно напуска споразумение, което останалите партньори спазват?", написа в Туитър Антъни Блинкън - бивш зам.-външен министър в кабинета на Обама.

  Подобен довод привежда и политологът Випин Наранг от Масачузетския технологичен институт: "На света беше ясно припомнено, че политическите договори имат срок на годност и могат да се разтурят, докато ядрените оръжия предлагат доживотна защита", каза той.

  "Либийският модел" вече не работи

  В този контекст добре се вписва и онова, което заяви съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън в края на април. А именно: че се стреми към прилагането на „либийския модел“ и по отношение на севернокорейската атомна програма. След дипломатически натиск от страна на Запада през 2000-та година тогавашният либийски държавен глава Муамар Кадафи се отказа от програмата си за разработване на атомно оръжие. Болтън пропусна обаче да отбележи, че режимът на Кадафи беше свален през 2011 година с помощта на западните въздушни удари, а самият Кадафи беше линчуван от развилнялата се тълпа. Примерът на Либия е една от причините хардлайнерите в Пхенян на всяка цена да държат на ядрената си програма, която за тях е един вид застраховка за живот.

  Елементарна грешка

  Във външнополитически план искреността на Вашингтон за предстоящите преговори със Северна Корея е съмнителна. Северна Корея нееднократно сигнализира, че въпросът за ядреното разоръжаване на страната на всяка цена трябва да бъде обвързан със сключването на евентуален мирен договор със САЩ. Мнозина обаче се съмняват в компетентността на американското външно министерство, където в момента се решава съдбата на Корейския полуостров.

  В разговор с репортери на път за Пхенян американският външен министър Майк Помпео нарече севернокорейския лидер "президента Ун" - защото явно не знае, че Ким е фамилното му име. А това е елементарна грешка на начинаещ дипломат.

  Фабиан Кречмер, Дойче Веле

 • Сряда, 14 Февруари 2018 09:30
  Предлагат Тръмп или Ким Чен-Ун да вземат Нобеловата награда за мир. България отново е ощетена, няма кой да номинира посредника между Изтока и Запада от Банкя

  Американският президент Доналд Тръмп се разтопи от предложението на южнокорейския лидер Мун Дже-Ин да го номинира за Нобелова награда за мир. Повод са усилията, които милиардерът е положил за нормализиране на положението на Корейския полуостров. "Мун е много любезен, ако наистина направи такова предложение. Основно ние се нуждаем от мир. Това беше голям проблем, но мисля, че всичко ще се оправи. Ще видим. Президентът на Република Корея е много благороден, оценявам предложението му, но засега е необходимо да се погрижим за сегашната ситуация двете Кореи", каза скромно Доналд Тръмп. 

  Тези, които искат да награждават Тръмп, твърдят, че краят на Корейската война са значителни постижения за Нобеловата награда. Бившият американски президент Барак Обама получи Нобеловата награда за мир през 2009 г., девет месеца след влизането си в Белия дом. Наградата бе връчена за "изключителни усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничество между хората". В същото време се появиха предложения Ким Чен-Ун да вземе наградата за мир. В интернет веднага тръгнаха бъзици, че България отново е ощетена, защото няма кой да издигне номинацията на Бойко Борисов, който сближава Турция и Европейския съюз, помага на Западните Балкани и се обяви за канал на посредничеството между Изтока и Запада. 

 • Сряда, 14 Февруари 2018 09:30
  На историческа среща Ким Чен-ун и Мун Дже-ин се здрависаха на демаркационна линия между двете Кореи

  Лидерите на двете Кореи се здрависаха днес на демаркационната линия, разделяща полуострова, преди началото на историческата им среща на върха, съобщиха световните агенции. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин останаха всеки от своята страна на границата в село Панминчжон в демилитаризираната зона и усмихнати размениха няколко думи. След това Ким Чен-ун пресече границата, ставайки първият севернокорейски лидер, стъпил в Южна Корея след края на войната между двете страни през 1953 година.
  По покана на Ким южнокорейският президент също направи няколко крачки в севернокорейската част на зоната и там двамата лидери си направиха снимка, преди да се върнат на южнокорейска територия, държейки се за ръце.
  След като бяха посрещнати от южнокорейски почетна рота в традиционни костюми, двамата се отправиха към Дома на мира, където ще се състои срещата на върха.

Оставете коментар