Четвъртък, 18 Октомври 2018
Четвъртък, 14 Юни 2018 14:37

Министърът на културата Боил Банов ходи като прошляк

Възможно е г-н Боил Банов да си мисли, че е на сцената на хасковския театър

Мина една година откакто Министерството на културата си има нов стопанин, но едва сега широката публика, а и тази която живо се вълнува от развитието на нашата култура, разбраха каква е визията на министър Боил Банов.

В 48 минутно интервю по Дарик радио водещият зададе като по лексикон всички въпроси свързани с най-важните за този сектор теми и проблеми. Интервюто освен в радио ефир се излъчваше и оnline на видео. Та ние слушателите имахме възможността да видим по-обстойно г-н Банов, който иначе видимо страни от всякакви публично прояви, включително и международни такива.

И тук е моментът да направя „лирическо отклонение“ как в разгара на подготовката на съвместното посещение на двамата премиери на България и Македония във Ватикана на 24 май, в Пловдив се състоя нещо като предварителна репетиция.

По инициатива на Найден Геров от 1851г. всяка година 11 май градът отбелязва празника на Св. св. Кирил и Методий с тържествено шествие на пловдивските училища.Тази година специални гости на събитието бяха министърът на културата на Република Северна Македония г-н Роберт Алагьозовски и българският му колега, който обаче сметна, че може да пропусне това незначително в културния календар събитие. Пиронът в програмата беше когато Алагьозовски поднесе венец на барелефа на светите братя на ул. Съборна в Стария град, а от българска страна нивото беше зам. министър.

А сега да се върнем на интервюто като ще започна от външния вид, който за съжаление дори не може да се определи като бунтарски, рокерски, хипи или какъвто и да е било друг стил. Косата мазна, нито форма, хеле пък прическа! Тениската не е ясно какъв е бил основния и цвят - сива, синя или може би черна. Вероятно артистът в него е решил акцент да са очилата, които бяха по модел на Троцки. Но да речем, че няма усет за тези неща и добри ПР-и също. И в крайна сметка човека е по радиото.

Но дори и така това не оправдава този неугледен вид повдигащ сериозни въпроси за хигиената. Неговият македонски колега, който е с по-дълги плитки и от тези на Боб Марли, и се говори, че бил растафарианец, откакто е на поста си ходи с костюми и прибрани плитки.

За 48 минути Боил Банов не даде нито един конкретен отговор, нито едно решение на поставените проблеми. Общи изречения, популизъм и изказвания, които по-скоро отиват на наблюдател отколкото на човек, от когото зависи нещо. На моменти, когато се поставяха неудобни теми, нападателен и агресивен за да спре задълбаването със последващи въпроси. Начинът на говорене е по-скоро като на експерт в културата а не като политическо лице, от което зависят решенията.

В този контекст беше и езика на тялото. През цялото време погледът му беше надолу.

По отношение на културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС, министърът обвини медиите затова, че тя остана невидима за обществото. За добилите печална известност проекти финансирани чрез Национален фонд култура Банов каза, че предстои анализ как са били реализирани. Въпросът тук е, как точно той ще компенсира пропуските в доброто представяне на страната ни пред останалите от ЕС? Нима ще поискаме от Европа да направим втори дубъл и да оправим грешките?

Спирам до тук защото за тези проекти ще трябва отделна статия. Вина на медиите ли е, че в културния календар на страницана на Министерството на българското председателство липсват събитията от тези проекти и че от повереното му ведомство 6 месеца пазят всяка културна проява в дълбока тайна все едно е план за опазване на Панагюрското съкровище. Наистина е разочароващо когато един министър, още повече на културата, нарича страната си: тази държава, и то не веднъж с тон, от който лъха агресия и негативизъм.

На въпрос за културните отношения на България със страните от Западните Балкани, г.н Банов отговаря: Отношенията са ни много сериозни! После се сеща за някакъв ежегоден международен фестивал във Враца, който тази година бил под мотото Западни балкани. Оказва се, че през годините са идвали участници от тези държави, споделя министърът с изненада! Толкоз за международната дейност на г-н Банов.

Очаквано водещият попита и за разкопките край магистрала Струма и тук вече, който слуша сериозно се обърка от отговора. Стана ясно, че според Банов там има ценна гробница, която хем можело да се премести с 20 метра за да продължи магистралата по план, хем можело и да не може да се премести защото, видиш ли оттук започвали интересните неща, които при разкопки щели да излязат. Но къде оттук? От сегашните граници на магистралата или след тези 20 метра? Експертите щели да решат. Удобно с тях както и с комисията към НФК си измиваме ръцете. Как вече втори месец не се създаде работна група в това министерство, която в бърз порядък да внесе яснота в главата на министъра, та да тръгне в някаква посока тази магистрала. Финалът на темата археология и съхранението на откритите паметници обаче е впечатляващ и той започва така: „Като направим тази държава нормална европейска държава ….. продължава Банов. За цялото това време не стана ясно какви са неговите приоритети, цели, планове или въобще има ли някаква визия за развитие на българската култура. Само общи приказки, никаква решимост, липсва заявка за бъдещи действия или пък някаква отчетност за свършеното до тук и никакви реформи.

Възможно е г-н Боил Банов да си мисли, че е на сцената на хасковския театър и режисира поредната си постановка, където може да допусне грешки с избора си на актьори или сценарии, които впоследствие да смени и поправи. Да ама не! Не е на сцената на хасковския театър, а на държавната, където не може да си позволи хазартно поведение с надеждата, че ще му дойде добро подаване или късмет свише.

На този фон начинът, по който завърши интервюто е твърде циничен: Аз съм всичко друго, но не и популист! Действията ви говорят друго г-н Министър.

Станимир Манов

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 14 Юни 2018 14:37
  Чобанов бесен на културния министър: Г-н Банов, ще доживеят ли знакови обекти в столицата хората ви да си свършат работата?

  Зам.-кметът на София Тодор Чобанов изригна срещу Министерството на културата. Във фейсбука си той директно обвини Боил Банов и хората му в бездействие и политика, заради която се случват умишлени палежи на културни обекти. Повод за гнева му е последният пожар в столицата, при който горяха бившите царски конюшни.

  "Ще спасим ли каквото остава за спасяване от Царските конюшни? За пореден път сме свидетели на разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство на нашия град. След вандалското разрушаване на "Двойната къща" в нарушение на всички закони и норми, за което и до днес нямаме информация да е понесена съдебна или административна отговорност от виновните лица. Този път се посяга се на един от най-важните обекти в историческия център, единствен по рода си в България, за който успяхме да се преборим през 2015 да има подробен устройствен план (ПУП), чрез който да запази оригиналния си облик и даже да бъдат възстановени изчезнали негови черти и особености. Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения", попита реторично Чобанов.

  "Още миналата зима Столична община изпрати до Вас подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса "Царските конюшни" за културна ценност от национално значение. Днес не задаваме въпроса защо този и други знакови обекти от първата половина на ХХ век нямат статут. Днес трябва да попитаме защо по това и по останалите предложения на Столична община няма резултат? Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация? Защо, въпреки изминалите вече две години, не е осигурен за общините достъп до архива на НИНКН, както изисква закона за културното наследство?", се казва още в поста на Чобанов. 

  "Длъжни сме да уверим обществеността, че Столична община при никакви обстоятелства няма да допусне зловредни намеси в обекта "Царските конюшни", който е изцяло защитен от действащия ПУП и произтичащите от него регулации. Искрено се надяваме, че този пореден призив няма да остане без последствия и ще видим реални действия, доказващи също така, че от съществуването на специализирана администрация за опазване на културното наследство все още има смисъл", пише за.-кметът на Йорданка Фандъкова. 

 • Четвъртък, 14 Юни 2018 14:37
  Параноя: Боил Банов заподозря Георги Любенов в номер с чашата на Румен Петков

  Министърът на културата Боил Банов е станал изключително мнителен към всичко, което го заобикаля. Причините не са ясни, но са налице наченки на параноя. Докато гостува на Георги Любенов в БНТ1, Банов посегна да отпие от кафето, с което домакините го черпят. Преди това обаче министърът на културата се застрахова и попита, дали не пипа чашата на предишния гост Румен Петков. Изуменият водещ го успокои, че сменят напитките на всеки един следващ гост. Във Фейсбук започнаха майтапи, че ако преди това е бил гост Бойко Борисов или Цветан Цветанов, едва ли е щял да посмее да пита пито ли е от чашата с кафето министър Банов.

  По примера на премиера и министърът на културата се опитва да се представи като човек от народа. Така напшример до студиото на БНТ1 не дошъл с охраняван автомобил, а се возел с градския транспорт, за да е близко до хората. Често му се случвало и да се разхожда пеша, което прие като голямо геройство за себе си, имайки предвид, че в Дания, Англия и Холандия е масова практика политиците да си използват градския транспорт като средтсво за пътуване, а не за пиар. 

  Министър Боил Банов обясни, че няма как в частните радиа да се въведе квота за българска музика. Той даде пример как в Словакия се заобикаля подобен закон - като се пускат слувашки песни от полунощ до 6 часа сутринта, с което се изпълнява задължителната квота. През останалата част на недонощието отново се върти само западна музика. По повод паметниците на културата и разрушаването им от бизнесмени, Банов коментира, че не може да се обвиняват за сгради, чиято законност 40 години не е била уредена.

 • Четвъртък, 14 Юни 2018 14:37
  Борисов откри обновената църква "Св. Стефан" в Турция с гаф, обяви Истанбул за столица на южните ни съседи

  Премиерът ни вече се обръща с галеното Тайпи към Ердоган. В делегацията ни са включени видните специалисти по църковни въпроси и култура - депутатите Красимир Велчев и Лъчезар Иванов от ГЕРБ, Павел Шопов от "Обединените патриоти", както и земеделският министър Румен Порожанов.

Оставете коментар