Четвъртък, 27 Юни 2019
Четвъртък, 14 Юни 2018 14:37

Министърът на културата Боил Банов ходи като прошляк

Възможно е г-н Боил Банов да си мисли, че е на сцената на хасковския театър

Мина една година откакто Министерството на културата си има нов стопанин, но едва сега широката публика, а и тази която живо се вълнува от развитието на нашата култура, разбраха каква е визията на министър Боил Банов.

В 48 минутно интервю по Дарик радио водещият зададе като по лексикон всички въпроси свързани с най-важните за този сектор теми и проблеми. Интервюто освен в радио ефир се излъчваше и оnline на видео. Та ние слушателите имахме възможността да видим по-обстойно г-н Банов, който иначе видимо страни от всякакви публично прояви, включително и международни такива.

И тук е моментът да направя „лирическо отклонение“ как в разгара на подготовката на съвместното посещение на двамата премиери на България и Македония във Ватикана на 24 май, в Пловдив се състоя нещо като предварителна репетиция.

По инициатива на Найден Геров от 1851г. всяка година 11 май градът отбелязва празника на Св. св. Кирил и Методий с тържествено шествие на пловдивските училища.Тази година специални гости на събитието бяха министърът на културата на Република Северна Македония г-н Роберт Алагьозовски и българският му колега, който обаче сметна, че може да пропусне това незначително в културния календар събитие. Пиронът в програмата беше когато Алагьозовски поднесе венец на барелефа на светите братя на ул. Съборна в Стария град, а от българска страна нивото беше зам. министър.

А сега да се върнем на интервюто като ще започна от външния вид, който за съжаление дори не може да се определи като бунтарски, рокерски, хипи или какъвто и да е било друг стил. Косата мазна, нито форма, хеле пък прическа! Тениската не е ясно какъв е бил основния и цвят - сива, синя или може би черна. Вероятно артистът в него е решил акцент да са очилата, които бяха по модел на Троцки. Но да речем, че няма усет за тези неща и добри ПР-и също. И в крайна сметка човека е по радиото.

Но дори и така това не оправдава този неугледен вид повдигащ сериозни въпроси за хигиената. Неговият македонски колега, който е с по-дълги плитки и от тези на Боб Марли, и се говори, че бил растафарианец, откакто е на поста си ходи с костюми и прибрани плитки.

За 48 минути Боил Банов не даде нито един конкретен отговор, нито едно решение на поставените проблеми. Общи изречения, популизъм и изказвания, които по-скоро отиват на наблюдател отколкото на човек, от когото зависи нещо. На моменти, когато се поставяха неудобни теми, нападателен и агресивен за да спре задълбаването със последващи въпроси. Начинът на говорене е по-скоро като на експерт в културата а не като политическо лице, от което зависят решенията.

В този контекст беше и езика на тялото. През цялото време погледът му беше надолу.

По отношение на културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС, министърът обвини медиите затова, че тя остана невидима за обществото. За добилите печална известност проекти финансирани чрез Национален фонд култура Банов каза, че предстои анализ как са били реализирани. Въпросът тук е, как точно той ще компенсира пропуските в доброто представяне на страната ни пред останалите от ЕС? Нима ще поискаме от Европа да направим втори дубъл и да оправим грешките?

Спирам до тук защото за тези проекти ще трябва отделна статия. Вина на медиите ли е, че в културния календар на страницана на Министерството на българското председателство липсват събитията от тези проекти и че от повереното му ведомство 6 месеца пазят всяка културна проява в дълбока тайна все едно е план за опазване на Панагюрското съкровище. Наистина е разочароващо когато един министър, още повече на културата, нарича страната си: тази държава, и то не веднъж с тон, от който лъха агресия и негативизъм.

На въпрос за културните отношения на България със страните от Западните Балкани, г.н Банов отговаря: Отношенията са ни много сериозни! После се сеща за някакъв ежегоден международен фестивал във Враца, който тази година бил под мотото Западни балкани. Оказва се, че през годините са идвали участници от тези държави, споделя министърът с изненада! Толкоз за международната дейност на г-н Банов.

Очаквано водещият попита и за разкопките край магистрала Струма и тук вече, който слуша сериозно се обърка от отговора. Стана ясно, че според Банов там има ценна гробница, която хем можело да се премести с 20 метра за да продължи магистралата по план, хем можело и да не може да се премести защото, видиш ли оттук започвали интересните неща, които при разкопки щели да излязат. Но къде оттук? От сегашните граници на магистралата или след тези 20 метра? Експертите щели да решат. Удобно с тях както и с комисията към НФК си измиваме ръцете. Как вече втори месец не се създаде работна група в това министерство, която в бърз порядък да внесе яснота в главата на министъра, та да тръгне в някаква посока тази магистрала. Финалът на темата археология и съхранението на откритите паметници обаче е впечатляващ и той започва така: „Като направим тази държава нормална европейска държава ….. продължава Банов. За цялото това време не стана ясно какви са неговите приоритети, цели, планове или въобще има ли някаква визия за развитие на българската култура. Само общи приказки, никаква решимост, липсва заявка за бъдещи действия или пък някаква отчетност за свършеното до тук и никакви реформи.

Възможно е г-н Боил Банов да си мисли, че е на сцената на хасковския театър и режисира поредната си постановка, където може да допусне грешки с избора си на актьори или сценарии, които впоследствие да смени и поправи. Да ама не! Не е на сцената на хасковския театър, а на държавната, където не може да си позволи хазартно поведение с надеждата, че ще му дойде добро подаване или късмет свише.

На този фон начинът, по който завърши интервюто е твърде циничен: Аз съм всичко друго, но не и популист! Действията ви говорят друго г-н Министър.

Станимир Манов

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар