Вторник, 07 Юли 2020

Вторник, 20 Ноември 2018 10:49

Трима остават в болница след инцидента с влака край Симитли

През целия ден ще продължи операцията по изтегляне на дерайлиралия снощи пътнически влак от Петрич за София в района на Кресненското дефиле. 8 души пострадаха при сблъсъка на локомотива с паднали на релсите скални отломки, сред тях и машиниста.

Трима от тях продължават да бъдат в болница - началник влака, помощник-машиниста и един пътник. Останалите са освободени, съобщи областният управител на града Бисер Михайлов..

Помощник-машинистът има комоцио, началник-влака има разкъсна рана и е в "Ортопедия" в благоевградската болница. Един от пътниците е с контузна рана на главата. Хората са добре, нямат особено тежки наранявания, уточни Михайлов.

Общо 55 души бяха евакуирани от влака и превозени с автобуси, след като огромна скала падна на релсите пред влака Петрич-Благоевград снощи към 18.55 часа. Мястото обаче се оказа дълбоко в Кресненското дефиле и за спешните екипи и пожарните се оказа проблем да стигнат до него бързо. Областният управител Бисер Михайлов активира кризисния щаб при бедствие.

Заради инцидента движението на влаковете по направлението Петрич-Благоевград е преустановено. Създадена е организация за превоз с автобуси на пътниците за следващите влакове по трасето.

До 2.00 ч. през нощта екипите на НКЖИ са работили по отстраняването на подвижния състав от линията.

"Разкачен е контактният проводник, направена е мобилизация на тежка пътна механизация, която пътува от цялата страна - двупътна", съобщи на брифинг директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски и допълни, че самият участък е труднодостъпен и е трябвало да бъде организирана специализирана механизация.

Днес от БДЖ ще направят проверка на целия скален откос, който е над линията - дали има опасност от свличания и срутвания, след това ще се допуснат хората да разчистват и да се вдигне локомотивът. Огромната скала ще бъде раздробена на дребни късове и ще бъде изведена от участъка, уточни инж. Папукчийски.

Той не се ангажира с отговор кога ще бъде пуснато движението по трасето.

"На този етап докато не се разчисти и провери какво е състоянието на скалния къс, който е отгоре, не мога да се ангажирам. Категорично не може да се справим днес. Материалът, който е паднал като скален къс е над 100 кубика, единият камък около 30 кубика, говорим за 50 тона скален къс, който трябва да бъде раздробен и да бъде изведен от участъка", допълни инж. Папукчийски.

Очаква се най-рано след 48 часа да бъде възстановено движението по линията Петрич - Благоевград. Пострадалите пътници ще получат компенсации в зависимост от нараняванията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар