Петък, 19 Юли 2019
Сряда, 12 Декември 2018 17:43

Руският посланик потвърди за „Турски поток“, в петък заместник-държавният секретар на САЩ идва да ни говори за енергийната диверсификация

Ще се превърне ли отново България в губеща заради стратегическите енергийни проекти на великите сили?

Русия отбелязва изключително успешна година в българо-руските отношения, отбеляза днес руският посланик Анатолий Макаров по време на пресконференция в София след съвместно заседание с участието на енергийния министър Теменужка Петкова. Посланикът отбеляза като много успешни проведените срещи на високо ниво между първите мъже на Русия и България, проведени през октомври в Москва, както и съвместните чествания през цялата година по повод Руско-турската освободителна война.

Един от ключовите проекти за Русия е развитието на „Турски поток“, заяви посланик Макаров. Запитан дали има промяна в маршрута след срещата на Путин и Ципрас, той заяви, че планът остава, както са го обявили руснаците, а именно през България. 

Дипломатът няма официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Все пак, по думите му, варианти не липсват и лично той не изключва нито един от тях „Пак казвам, срещата между двамата няма окончателен характер и решения, просто разговори“.

Руският посланик разкри, че Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите „Турски поток“ и „Северен поток“ 2.

На въпрос дали Русия се страхува от конкуренцията на американския втечнен газ в България и в Европа като цяло, Макаров отговори, че „не може да каже, че се страхува, защото американският газ се търгува по-скъпо в Европа в сравнение с цената, която го доставя Русия“. Той отбеляза, че страната му също работи по проекти за доставки на втечнен газ.

Потвърждението на трасето на „Турски поток” случайно или не съвпадна с обявеното посещение на заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан в България. Американският държавник е на обиколка от 12 до 20 декември в Югоизточна Европа, като в София ще бъде на 14 декември. У нас той ще подчертае значението на енергийната диверсификация за националната сигурност на България и за регионалната стабилност, уточнява Канал 3. 
Обиколката на Съливан включва още Братислава, Виена, София, Сараево, Скопие и Варшава.

На 19 декември заместник-държавният секретар ще пристигне във Варшава, където ще отбележи споделената загриженост по проекти като "Северен поток 2".

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар