Петък, 19 Юли 2019
Четвъртък, 13 Декември 2018 14:31

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

Производителите очакват тежка година, пълна с предизвикателства

 

Месните продукти ще поскъпнат след Нова година с около 4-5%, заяви по БНР Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

 „15% от нашите производствени разходи са електроенергия. Няма как при предстоящото повишаване - от 80 лв. в момента ще стане 105 – 110 лв. след Нова година – няма как да не поскъпнат“.

Урджанов подчерта, че и към момента в бранша се стремят да свият разходите. Все пак той се надява да няма фалити на фирми:

„За нас е важно да няма шокови и непредвидени поскъпвания. За нас това са непредвидени разходи. Очаква ни една тежка и непредвидима година, ако продължаваме по същия начин. То не е само тока, очакваме цената на газа, тол текси, винетки и какво ли още не“.

На този етап не е обсъждан протест на месопреработвателите.

Чака ни изключително тежка година, пълна с предизвикателства, каза също и Марияна Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Производителите казват, че именно те ще усетят най-сериозния удар. 10% от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия.

„При всички случаи, даже поглеждайки върху Бюджет 2019, където има заложена около 4% инфлация, става ясно, че стандартът на живот в България от гледна точка на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да покачваме заплащането на работниците. Независимо, че хлебарите се превърнаха в защитена професия, желаещи да работят в бранша трудно се намират“.

Кукушева подчерта, че тази година цената на брашното се е повишила с 35%“ „Цената на енергията ще се отрази и при мелничарите и тези 35% към днешна дата очакваме да бъдат коригирани с посока нагоре от 1 януари. 

Тя също се надява да няма фалити на бранша. По думите й едва ли ще има и протести.  

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 14:31
  Президентът на КНСБ: Има манипулации на пазара на промишлен ток

  „Смятам, че има манипулации на пазара на промишлен ток. Индустрията е права, защото от началото на годината няколко пъти имаше ненормални цени по сегмента „Ден напред”. Основното обяснение обаче не е в производителите, а в търговците”.

  Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

  Според него имената на въпросните търговци трябва да бъдат казани на взимащите решения. И ако те не предприемат мерки, въпросните имена трябва да се съобщят публично.

  Димитров коментира и най-новите предложения на КНСБ за данъчни промени. Те ще бъдат обсъдени на форум в петък, на който ще присъства и финансовият министър Владислав Горанов.

  Winbet - победата е емоция! (18+)

  „Предлагаме въвеждане на необлагаем минимум. От доходите на всички работещи българи да се приспада минималната работна заплата и останалото да се облага с 10-те процента. За целта трябват 1-1,5 млрд. лева, които обаче ще останат у българите и ще бъдат вкарани в потреблението. 16 държави от ЕС имат такъв необлагаем минимум”, каза Димитров.

  Според КНСБ трябва да бъде увеличен и налогът върху дивидентите и да има данъчни стимули за млади семейства.

  Той бе категоричен, че неравенствата в България са най-дълбоки в целия ЕС. Разликата между най-бедните и най-богатите работещи е 7.7 пъти. „Тази несправедливост се отразява и на спестяванията – 2/3 от българите нямат и един лев в банка. Както казва шефът на МВФ, това е опасно за обществения мир”, коментира още Димитров.

   

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 14:31
  Бизнесът със сигнал до главния прокурор относно пазара на ел.енергия

  Според авторите на сигнала, налице е бездействие и неупражняване на задължения от лица с управителни функции в ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД и БЕХ

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 14:31
  Предприятия в страната спират работа заради високите цени на тока

  Главният  енергетик в "Металик" АД: Това е смърт за бизнеса

Оставете коментар