Неделя, 20 Януари 2019
Петък, 14 Декември 2018 14:56

Борисов иска изтребител, който да надделява във военни действия

Преди седмица в САЩ Цветанов увери, че решението за новите изтребители ще бъде политическо

 

Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява. Към този момент мисля, че съседите имат такива самолети. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов в Брюксел.

По думите му нов изтребител Ф-16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат.

„По никакъв начин не се меся - дебело подчертавам, освен че искам за нашата авиация да има най-добрия самолет, защото ситуацията в района се усложнява”, отбеляза Бойко Борисов и уточви, че има комисии, които разглеждат офертите.

„Искаме колкото може по-бързо комисиите да си дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация това, което е необходимо. В момента имаме само транспортни самолети. Последните 10-15 години, в други правителства, са купувани само транспортни самолети Кугари, Спартани, Пантери - без въоръжение. Много пъти съм се шегувал – колкото да натоварят генералния щаб и да избягат. Затова искам да имаме бойни машини, с които летците да знаят, че имат шанс да победят“, каза още Бойко Борисов.

Припомняме, че преди седмица Цветан Цветанов по време на работна среща със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност на САЩ Фиона Хил е уверил американските си домакини, че решението за новите изтребители за българските ВВС ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства. (вж ТУК)

BIG5

Свързани статии (по етикет)

  • Петък, 14 Декември 2018 14:56
    Провал на срещата Помпейо-Борисов в Давос

    На Световния икономически форум няма да присъстват Доналд Тръмп, Тереза Мей и Еманюел Макрон

  • Петък, 14 Декември 2018 14:56
    Цветанов – за Ф-16 /без почивка/ и за надигането /никога/

    Ако българските Властници можеха да купят от Тръмп Ф-16/70 и в същото време да получат такива пари от Путин, щяха да чуят ръкопляскания дори от Историята. Но няма как да се случи това, знаете защо.

  • Петък, 14 Декември 2018 14:56
    Колко ще платим за снимка на Борисов с Тръмп?

    Покана за официално посещение на премиера в САЩ е единствената допълнителна „екстра“ от избора на изтребителя F-16 за българските ВВС. Всички останали показатели са в полза на пренебрегнатия „Грипен“

Оставете коментар