Събота, 21 Септември 2019
Петък, 14 Декември 2018 14:56

Борисов иска изтребител, който да надделява във военни действия

Преди седмица в САЩ Цветанов увери, че решението за новите изтребители ще бъде политическо

 

Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява. Към този момент мисля, че съседите имат такива самолети. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов в Брюксел.

По думите му нов изтребител Ф-16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат.

„По никакъв начин не се меся - дебело подчертавам, освен че искам за нашата авиация да има най-добрия самолет, защото ситуацията в района се усложнява”, отбеляза Бойко Борисов и уточви, че има комисии, които разглеждат офертите.

„Искаме колкото може по-бързо комисиите да си дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация това, което е необходимо. В момента имаме само транспортни самолети. Последните 10-15 години, в други правителства, са купувани само транспортни самолети Кугари, Спартани, Пантери - без въоръжение. Много пъти съм се шегувал – колкото да натоварят генералния щаб и да избягат. Затова искам да имаме бойни машини, с които летците да знаят, че имат шанс да победят“, каза още Бойко Борисов.

Припомняме, че преди седмица Цветан Цветанов по време на работна среща със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност на САЩ Фиона Хил е уверил американските си домакини, че решението за новите изтребители за българските ВВС ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства. (вж ТУК)

BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 14 Декември 2018 14:56
  Започна ремонтът на нашите изтребители Су-25 в Беларус

  Първият от общо осем самолета Су-25 с регистрационен знак 002 замина вчера, за ремонт в "558-и авиоремонтен завод" в град Барановичи, Беларус

 • Петък, 14 Декември 2018 14:56
  САЩ продават на Словакия 14 самолета F-16 за 800 млн. долара

  България преведе накуп сума в размер на 1,2 милиарда щатски долара за 8 самолета

 • Петък, 14 Декември 2018 14:56
  Lockheed Martin: Новите F-16 ще се поддържат у нас. Първият самолет ще бъде готов през декември 2022 г.

  Представители на американската компания и на Посолството на САЩ в България дадоха подробностите относно производството, доставката, възможностите на самолетите, както и ползите за България от стратегическото партньорство.

   

  Изтребителят F-16 Block 70 ще има пълни бойни способности, увери директорът „Международно бизнес развитие на F-16” в Lockheed Martin Джим Робинсън. „В България ще летят най-напредналите модели на F-16”, категоричен бе Робинсън, който увери, че новите изтребители ще имат достатъчно въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, както и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО.

  „Може да качите на F-16 абсолютно всичко, което искате“, обясни той и допълни, че самолетите ще бъдат напълно въоръжени още първия ден, в който пристигнат.

   

  Сделката ще струва на страната ни 1,256 млрд. щатски долара, с което България ще стане 30-тата държава в света, в която ще летят изтребителите F-16. Предвидено е първият самолет да бъде готов през месец декември 2022 г. и да бъде доставен веднага, за да може на него да се обучава техническият състав на ВВС.

Оставете коментар