Неделя, 20 Януари 2019
Петък, 14 Декември 2018 18:38

БСП: Предстои кражбата на века - кабинетът ще преразпределя 10 млрд. лв. ГЕРБ отговоря: Правителството работи великолепно

 „Средствата, които се разпределят сега са 10% от приходната част. Това преразпределяне на средства ще остане в историята като кражбата на годината. Не казвам, че е кражбата на века, защото в началото на следващата година предстои преразпределянето на 10 млрд. лв. Кражбата на века предстои и мнозинството, със собствените си пръстчета, с които гласувате, носите отговорността.” 

 

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“, прочетена от парламентарната трибуна от Антон Кутев:

Изразходването на публични средства е ключова част от политическия живот в страната и е концентриран израз на политиката. Именно затова, законът изисква всички публични разходи да се правят на конкурсен принцип, което ни задължава респективно да осигурим прозрачност и ефективност на изразходването на средствата. Именно  затова, Законът за бюджета, като най-важният закон за годината, се приема от Народното събрание, което гарантира прозрачното и справедливо изразходване на парите на българите. Духът на закона, а и демократичните принципи, изискват да се гарантира, че всеки лев, събран от българските граждани, трябва да бъде изразходван с максималните прозрачност и ефективност. Всеки лев!

Какво се получава обаче на практика? Видно от ситуацията до момента, на база на предварителни оценки на Министерство на финансите, се очаква салдото по консолидираната фискална програма на касова основа към ноември 2018 да бъде положително - в размер на 2.8 млрд. лв. Казано на прост, човешки език, годината ще завърши с 2 млрд и 800 млн. лв. излишък. Това е повече от 10% над заложените приходи в приходната част на бюджета. Огромни пари, изкарани с тежък труд от българите, платени на държавата със скърцане на зъби, в условия на масов недоимък. Управляващите казвате, че сте свършили много работа и затова сте събрали толкова много пари над предвиденото в бюджета.

Това, както всички знаем, е лъжа! Защото при обсъждането на Бюджет 2018,  преди една година, БСП многократно прогнозира, че през 2018 г. държавата ще събере поне 2 млрд. и 134 млн. лв. повече, отколкото управляващите са предвидили. Тогава ви казвахме, че умишлено подценявате приходната част на бюджета с една доста непочтена цел: да дадете възможност на Борисов да преразпредели еднолично 2 или 3 млрд. лв. от паричките на българските граждани, заобикаляйки законите на страната, пренебрегвайки духа на закона, без никаква конкуренция и прозрачност. Както виждате, това, което БСП ви говореше преди една година, сега се случва точно така. Събрахте почти 3 млрд. лв. повече, но не ги вкарахте в бюджета, умишлено намалихте рамката на бюджета, и сега харчите тези пари по най-непрозрачния начин. Смело можем да твърдим, че е в интерес не на българските граждани, а на двама или трима човека, които ще станат неприлично богати, в резултат на тези действия.

Какво имам предвид:

Преди година вие отхвърлихте всички предложения на БСП по бюджета под предлог, че няма финансов ресурс да бъдат изпълнени. А всички наши предложения заедно струваха 2,134 млрд. лв. Бюджетът е преизпълнен с почти 3 млрд. лв., както ви казвахме още тогава.  Ако вие бяхте приели предложенията на БСП за бюджет 2018 днес:

Над 1,6 млн. пенсионери щяха да получат осъвременяване на пенсиите си и те щяха да се увеличат между 20% и 30%. Предложихме това осъвременяване на база 2013 г. и то щеше да струва 810 млн. лв. на бюджета. 38 хиляди майки можеха да получат увеличение на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от една до две години, което сега е 380 лв. То щеше да бъде 460 лв. и да струва 55 млн. лв. на бюджета. Можеше да се разшири обхватът на помощта от 250 лв. за началото на учебната година и за децата от втори, трети и четвърти клас. Тази мярка щеше да обхване родителите на още около 120 хиляди деца и да струва 30 млн. лв. на бюджета. Работещите родители можеха да приспаднат до 50 лв. на дете месечно от дължимия Данък общ доход, което щеше да струва 290 млн. лв. на бюджета. Малките и средни земеделски производители можеха да получат допълнително субсидиране в размер на 100 млн. лв., вместо да им намаляваме праговете на задължителното осигуряване. Държавните болници можеха да не бъдат търговски дружества и дълговете им от 500 млн. лв. към декември 2017 г. можеха да бъдат платени. Можеше да започне строителството на нова детска педиатрична болница на стойност 50 млн. лв., вместо да закриваме и преустрояваме съществуващата. Болниците в труднодостъпните райони можеха да получат живителна субсидия за капиталови разходи и издръжка в размер на 31 млн. лв., вместо да бъдат закривани общински болници. Можеха да бъдат платени и дълговете на НЗОК към чуждестранните здравноосигурителни каси, които към 31.12.2107 г. възлизаха на 260 млн. лв.  

Всичко това не се случи през тази година защото, драги колеги от мнозинството, от пенсиите на пенсионерите не може да се краде. Социалните разходи, които ние ви предлагахме не са по душата на Борисов, защото пенсионерите комисиони не плащат. И прякото доказателство за това, че именно комисионите са мотивацията ви за действие, е начинът, по който през тази седмица харчите парите на българските граждани. Вместо да повишите пенсиите на пенсионерите, правителството вчера реши да изхарчи 1 млрд. и 350 млн. лева от въпросния излишък за строителството на магистрала „Хемус“. Защо именно за магистрала се дават тези пари. По много проста причина. Тези пари ще бъдат изхарчени без никакви обществени поръчки. Те ще бъдат възложени на държавната фирма „Автомагистрали“, която както всички знаем- няма никакъв капацитет да изпълни подобно строителство. Т.е. няма машините, няма персонала, няма материалите, няма нищо! Тази фирма просто ще препоръча дейностите по строежа на други частни фирми.

Това, дами и господа от мнозинството, както добре знаете, ще стане без никакви обществени поръчки, без конкуренция на цени и качество, без никаква прозрачност. Двама или трима човека в тази държава ще решат, на кои фирми да платят милиард и половина лева, изцяло в разрез с духа  както на закона, така и на демокрацията. С това тези хора ще станат неприлично богати, въпреки че вероятно вече са такива, защото не им е за първи път. Аз знам името на единия от тези хора. Може ли някой в държавата да си представи, че разпределянето на милиард и половина лева за строителство може да се случи без пряката намеса на Борисов? Кой според вас, драги български граждани, ще разпредели тези поръчки и кому ще бъдат дадени комисионите? От милиард и половина поръчки- колко ще бъдат комисионите?

Вие, управляващите, стоящи в залата или част от вас, няма да получите и стотинка от тези пари. Вие сте само гумен печат, който подпечатваше цялото това безобразие в рамките на тази година. Замислете се ролята си в този парламент и за местата, които заемате. За да сте съвсем сигурни за това, че именно вие сте тези, които давате възможност да се получат комисиони от стотици милиони. За да не се случи подобно разпределение на средствата, ние още преди два месеца внесохме законопроект, който трябваше да поправи Закона за публичните финанси. Всичко това става на основание чл.109 ал. 3 от закона. В нашето предложение правим промяна в него, така че да бъде ограничена възможността за преразпределяне на средства само в рамките на 1%  от приходната част на бюджета. Средствата, които се разпределят сега са 10% от приходната част. Ако този законопроект беше приет, а той  вече два месеца не влиза в зала, цялото това нещо нямаше да е възможно. Това преразпределяне на средства ще остане в историята като кражбата на годината. Не казвам, че е кражбата на века, защото в началото на следващата година предстои преразпределянето на 10 млрд. лв. Кражбата на века предстои и мнозинството, със собствените си пръстчета, с които гласувате, носите отговорността. 

Отговорът на ГЕРБ:

Правителството работи великолепно и събра над 2 млрд. излишък, отговори от името на ГЕРБ Спас Гърневски. По думите му правителството не дава тези пари персонално на този или онзи, а ги дава за българския народ и за политики. Говорите за кражба на годината, но кражбата на века стана много по-рано – от 1989 г., когато се пребоядисахте, и 20 години разграбвахте държавата, обърна се Гърневски към социалистите. Според него в прочетената от БСП декларация имало две истини. "Едната е, че признахте, че българското правителство работи великолепно и е направило 2 млрд. излишък от борба с корупцията и със сивата икономика – това, което при вас не става никога", посочи той.

Второ – тези пари се харчат абсолютно законосъобразно от българското правителство, добави той. Гърневски отбеляза, че "тези пари отиват за политики, секторни – учители, полиция, социално слаби хора, и за инфраструктурни проекти, които цялата страна чака".

"Ако няма инфраструктура, няма бизнес, няма икономика и няма пари за нови социални дейности", обобщи той. "Така че благодаря, че отчетохте тези постижения на правителството", добави Гърневски.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 14 Декември 2018 18:38
  Любомир Коларов: Девизът на БСТВ е "Бъди свободен!"

  Предоставихме безплатно на кабелните оператори да ни излъчват. Надявам се на успешния старт на Българска свободна телевизия на 24 януари, казва управителят на медията в интервю пред в. "Дума"

 • Петък, 14 Декември 2018 18:38
  Корнелия Нинова: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите

  Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование, смята лидерът на БСП

   

  ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

  „Последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграцията на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал“, каза Корнелия  Нинова, цитирана от "Фокус". По думите ѝ през последните седмици по темата много се говори от всички, но не се прави нищо конкретно.

  Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование. Ето защо предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети, каза лидерът на БСП.

  „Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“, допълни Нинова.

  Лидерът на БСП посочи, че партията предлага няколко решения. „Първата изходна точка, от която тръгваме, е, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани и той трябва да се прилага с пълна сила еднакво за всички. Ако искаме дългосрочно да решим този проблем, според нас има няколко действия, които трябва да предприемем. Дългосрочно този проблем може да се реши с образование, образование и пак образование“, подчерта лидерът на БСП.

  По думите ѝ начинът, по който ГЕРБ подхождат - да се издирват децата и да се водят принудително на училище, очевидно не работи. „Това е борба с последствията. Искаме да се занимаваме с причината за това състояние. Ето защо предлагаме да отпадне принципът парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети“, заяви лидерът на БСП.

  Корнелия Нинова посочи, че проблемът е свързан и с политиката по социални помощи и семейни помощи за деца. „По начина, по който действа в момента, стимулира всички тези процеси. Предлагаме да се спират всички помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст“, каза още Корнелия Нинова.

  източник: focus-news.net

 • Петък, 14 Декември 2018 18:38
  Убиха журналиста, разкрил корупционни схеми във футбола

  Разкритията му доведоха до множество уволнения на чиновници във федерации из цяла Африка

Оставете коментар