Събота, 21 Септември 2019
Неделя, 16 Декември 2018 19:54

Снежен хаос в половин България (обзор)

Стотици коли попаднаха в капан

Обилен снеговалеж в половин България – снегът натрупа бързо и предизвика пътен хаос на много места.

В платформата „Аз, репортерът” на bTV са получени десетки сигнали за опасни пътни участъци по магистрали и главни пътища. Снегът предизвика и много катастрофи.

На магистрала "Хемус" имаше няколкочасова блокада заради аварирал камион.

Затруднено беше движението на входа на София откъм Перник. През деня имаше проблеми на магистрала „Люлин”. Колона от камиони се изви още по обяд на магистрала „Люлин” на изхода от София. Камионите бяха спрени, за да минат снегорините.

Получихме сигнали и за затруднения в движението по магистрала „Тракия” в района на Ихтиман. Там трафикът е усложнен и заради ремонти.

В късния следобед се образуваха километрични опашки от автомобили, заради силно заснежения участък край Вакарел. Подобна беше и ситуацията на магистрала „Хемус”, където също се образуваха огромни колони от коли и камиони.

По-рано днес, отново на „Тракия”, но край Стара Загора катастрофира камион. Оказа се, че водачът е заспал и се е забил в мантинелата. 

На магистрала „Струма” стотици попаднаха в снежен капан. От Пътната Агенция съобщиха, че ще санкционират фирмата, отговорна за почистването.

Заради снегонавявания камионите бяха отбивани от пътя край Бобошево. Много от пътищата в Кюстендилско бяха трудно проходими. Хората изляха недоволството си в социалните мрежи, публикувайки кадри на задръствания и закъсали в снега автомобили.

По обяд международният път Е-79 между Монтана и Видин беше затворен за часове заради катастрофа между камион и микробус.  След удара камионът се завъртял и препречил и двете платна. До изтеглянето му шофьорите изчакваха на място, опашките от камиони от и за Видин бяха километрични.

Усложнена e обстановката и в прохода „Шипка”. Там започна да вали в късния следобед, във високите части има и мъгла.

Вали скреж, а не сняг, което допълнително затруднява движението, както по южния, така и по Северния склон. Температурата на въздуха е 5 градуса под нулата, което е предпоставка за образуването на заледени участъци. Желателно е шофьорите да карат на ниска предавка и да спазват препоръчителната дистанция от 70 метра, тъй като над 1000 метра надморска височина и видимостта е намалена. 4 машини обработват 28-километровия Шипченски проход.

Сериозни проблеми имаха шофьорите на пътя София – Варна край Угърчин. Заради заснеженото платно се образува километрична опашка. Стигна се и до леки катастрофи.

В София коли буксуваха навсякъде заради непочистени улици. Дори придвижването по основни булеварди беше затруднено.

Лошото време предизвика и инциденти. Тир и два автомобила се удариха на разклона край Казичане и това блокира за кратко Околовръстното.

Непочистени тротоари и закъснение в градския транспорт изненадаха пешеходците.  Общината обяви, че ползва близо 200 снегорина и прави всичко възможно, за да разчисти града. Предвидена е и техника за работа през нощта, съобщава bTV.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 16 Декември 2018 19:54
  Борисов: Живков беше построил „Хемус“ до Правец само, ние правим седем наведнъж

  „Ако са толкова двулични, честито!“, каза премиерът за БСП и Мая Манолова

 • Неделя, 16 Декември 2018 19:54
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Неделя, 16 Декември 2018 19:54
  Юлски сняг заваля на връх Мусала

  Туристи направиха снежен човек на високия 2925 метра връх

Оставете коментар