Неделя, 20 Януари 2019
Неделя, 16 Декември 2018 19:54

Снежен хаос в половин България (обзор)

Стотици коли попаднаха в капан

Обилен снеговалеж в половин България – снегът натрупа бързо и предизвика пътен хаос на много места.

В платформата „Аз, репортерът” на bTV са получени десетки сигнали за опасни пътни участъци по магистрали и главни пътища. Снегът предизвика и много катастрофи.

На магистрала "Хемус" имаше няколкочасова блокада заради аварирал камион.

Затруднено беше движението на входа на София откъм Перник. През деня имаше проблеми на магистрала „Люлин”. Колона от камиони се изви още по обяд на магистрала „Люлин” на изхода от София. Камионите бяха спрени, за да минат снегорините.

Получихме сигнали и за затруднения в движението по магистрала „Тракия” в района на Ихтиман. Там трафикът е усложнен и заради ремонти.

В късния следобед се образуваха километрични опашки от автомобили, заради силно заснежения участък край Вакарел. Подобна беше и ситуацията на магистрала „Хемус”, където също се образуваха огромни колони от коли и камиони.

По-рано днес, отново на „Тракия”, но край Стара Загора катастрофира камион. Оказа се, че водачът е заспал и се е забил в мантинелата. 

На магистрала „Струма” стотици попаднаха в снежен капан. От Пътната Агенция съобщиха, че ще санкционират фирмата, отговорна за почистването.

Заради снегонавявания камионите бяха отбивани от пътя край Бобошево. Много от пътищата в Кюстендилско бяха трудно проходими. Хората изляха недоволството си в социалните мрежи, публикувайки кадри на задръствания и закъсали в снега автомобили.

По обяд международният път Е-79 между Монтана и Видин беше затворен за часове заради катастрофа между камион и микробус.  След удара камионът се завъртял и препречил и двете платна. До изтеглянето му шофьорите изчакваха на място, опашките от камиони от и за Видин бяха километрични.

Усложнена e обстановката и в прохода „Шипка”. Там започна да вали в късния следобед, във високите части има и мъгла.

Вали скреж, а не сняг, което допълнително затруднява движението, както по южния, така и по Северния склон. Температурата на въздуха е 5 градуса под нулата, което е предпоставка за образуването на заледени участъци. Желателно е шофьорите да карат на ниска предавка и да спазват препоръчителната дистанция от 70 метра, тъй като над 1000 метра надморска височина и видимостта е намалена. 4 машини обработват 28-километровия Шипченски проход.

Сериозни проблеми имаха шофьорите на пътя София – Варна край Угърчин. Заради заснеженото платно се образува километрична опашка. Стигна се и до леки катастрофи.

В София коли буксуваха навсякъде заради непочистени улици. Дори придвижването по основни булеварди беше затруднено.

Лошото време предизвика и инциденти. Тир и два автомобила се удариха на разклона край Казичане и това блокира за кратко Околовръстното.

Непочистени тротоари и закъснение в градския транспорт изненадаха пешеходците.  Общината обяви, че ползва близо 200 снегорина и прави всичко възможно, за да разчисти града. Предвидена е и техника за работа през нощта, съобщава bTV.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 16 Декември 2018 19:54
  Елена Йончева: Фирма "Автомагистрали" няма капацитет за строителството. Вярно ли е, че шефът й Стоян Беличев е бил съдружник с Гинка Върбакова?

  Депутати от ПГ на "БСП за България" внесоха в АПИ искане за предоставяне на договора между АПИ и държавното дружество "Автомагистрали" за строителство на АМ „Хемус“.

  "Искаме от "Агенция пътна инфраструктура" да ни бъде предоставен договорът между АПИ и държавната фирма "Автомагистрали" за възлагане на строителството на АМ "Хемус". Искаме и от МРРБ да ни бъдат предоставени рамковите споразумения между държавното дружество "Автомагистрали" и фирмите, които ще строят отсечките от аутобана."

  Това заяви говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева пред медиите след като тя и група народни представители от левицата внесоха искането в АПИ.

  "Още на 10 октомври 2018 г. бившият директор на АПИ Светослав Глосов казва, че до края на 2018 г. ще бъдат обявени обществените поръчки за строителството на АМ "Хемус". Малко след това строителството се възлага на фирми, без конкурс и обществена поръчка", припомни Елена Йончева.

 • Неделя, 16 Декември 2018 19:54
  АМ "Европа" – с ГКПП "Ангела Меркел" и завои "Жан-Клод Юнкер"

  Кипи бурна предпразнична дейност.

  Видях, че днес правителството е закрило окончателно магистрала "Люлин". Вместо нея се ширва новата магистрала "Европа".

  Епохално политическо решение.

  Всички туитър-бойци срещу хибридната елха в центъра на София ръкопляскат на решението и го приветстват с акапелно изпълнение на песента "Янки Дудъл".

  Между другото - в това решение има хляб.

  Предлагам и ГКПП "Калотина", крайна точка на АМ "Европа" също да бъде прекръстен. ГКПП "Ангела Меркел" - както Европа е на път да издъхне при Меркел, така и нашата "Европа" ще приключва там.

  А всеки завой по магистралата да се казва "Жан-Клод Юнкер", за да напомня на гнусните кремълски хибридчици, че ишиасът му може да го поразява често, но посоката е неизменна и вечна.

  Александър Симов, фейсбук

 • Неделя, 16 Декември 2018 19:54
  Пътят Калотина-София ще се казва "Европа". АМ "Люлин" става част от "Струма"

  Промяна в списъка на републиканските пътища.

  АМ "Люлин" става част от АМ "Струма", а пътят Калотина - София става магистрала "Европа", която ще включва и Северната скоростна тангента.

  Това е предвидено в решение на Министерския съвет, с което се утвърждава списъкът на републиканските пътища и се приема списъкът на пътищата от републиканската пътна мрежа, за които се плаща винетна такса, съобщи БНТ.

  Автомагистрала "Люлин" се присъединява към "Струма" поради малката си дължина - 19,6 км, и факта, че се явява естествено начало на определеното за АМ "Струма" трасе. Така участъкът "София - Перник" става част от пътя "София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция".

  АМ "Тракия" ще се обозначава с номер А-1 и ще обхваща направлението София-Пловдив-Стара Загора-Ямбол-Бургас. "Хемус" е с номер А-2 по направление София-Ботевград-Шумен-Девня-Варна. С А-3 ще бъде обозначавана магистрала "Струма" , която обхваща София-Перник-Дупница-Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански-Граница Гърция.

Оставете коментар