Вторник, 26 Май 2020

Събота, 05 Януари 2019 12:10

БСП поиска и министерски оставки заради проблема с електронните винетки

Нинова: Проблемът с винетките показва, че системата е в пълен хаос, а Борисов се подиграва с народа. Предложенията за въвеждане на тол системата бяха внесени от депутати от ГЕРБ, които не сa излезли да обяснят какво направиха и каква отговорност ще носят.

 

„За стотици български граждани новата година започна с проблеми, напрежение, тревоги около винетките. Проблемът с винетките показва за нас няколко неща. Системата е в пълен хаос, управляват ни некомпетентни и неграмотни хора, унищожена е правовата държава и държавността изобщо. Борисов се подиграва с народа. За неговото правителство отново няма отговорност.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията.

„Няма отговорност за правителството, защото виждаме какви решения са взети днес“, каза Нинова по повод отстранените двама служители на АПИ и министерския съветник. „Отново трима чиновници ще носят отговорност, вместо най-високата политическа отговорност“, допълни Корнелия Нинова.

„За нас оставката на министри е абсолютно задължителна. Отговорността е политическа, а не на чиновници, заради това, което причиниха на всички“, подчерта лидерът на БСП.

„Унищожена е правовата държава, защото предложенията за въвеждането на системата не бяха направени по нормалния законов ред. Нямаше никакво съгласуване, не бяха внесени от Министерски съвет, а от депутати от ГЕРБ – Нанков, Иванов и друга група депутати, които в момента не ги виждаме никъде. Да излязат и обяснят какво направиха и каква отговорност ще носят. Последните поправки в закона ги внесоха на 17 декември, на 31 декември премиерът Борисов включи Северната тангента в системата, на 2 януари я извади. Ето и доказателство за хаоса, неграмотността и пълното погазване на правовата държава и на законодателния ред в страната“, заяви Нинова.

Тя поясни, че управляващите се подиграват с народа с изказването „От хартиен носител, когато се минава, винаги има сътресения“. „Никога няма сътресения, г-н премиер. Нито в Германия, нито в Австрия, нито в Унгария има сътресения. Има в България“, коментира Нинова. По думите й администрацията и Министерски съвет са абсолютно некомпетентни да създадат тази система така, както трябва.

Георги Свиленски: Г-н Борисов е факир на темата „Когато с нещо не мога да се справя, да го прехвърля на някой друг“

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Транспортна комисия Георги Свиленски коментира решението на премиера  кметовете да определят кои пътища в общините ще са платени и кои не: "Следва следващата стъпка – определянето на цените. Когато едни общини ще кажат, че ще са им високи цените, а други, че са им ниски, тогава пак министър-председателят ще определя еднолично“. Свиленски попита това няма ли да се превърне в инструмент за наказание за послушни и непослушни общини.

„Един министър говореше, че пътищата с лошо качество няма да се таксуват. Кой го определя това нещо? Г-н Борисов е факир на темата „Когато с нещо не мога да се справя, да го прехвърля на някой друг“. Да прехвърляме на общината, вие си я поддържайте. Очаквам скоро да прехвърли държавата да някого, защото не може да я управлява. Очакваме в най-скоро да прехвърли тази отговорност на някой друг, не знаем обаче на кого. Затова в началото на процеса по стартирането на тол системата, светваме лампата Министерски съвет да влезе във функциите си, да поемат ясна отговорност министри, които са ангажирани с този процес“, заяви Свиленски.

Той припомни, че от две години БСП обяснява на управляващите, че трябва дебат за тези реформи и обяснения, независимо от големината на населеното място, за да не се стига до хаос. „Какво имам предвид? Говорим за обхват на системата. На 31 декември вкарваме Северна тангента, на 2 януари я изваждаме и казваме на кметовете: предлагайте кои пътища да бъдат извадени", заяви Свиленски.

"Кой даде право на един директор в едно държавно тол управление да казва на цяла България, на всички български граждани да не спазват закона? Кой му даде право да каже: до 15 януари не си купувайте винетки? Кой даде право на УС на АПИ да казва, че до 25 януари няма да проверяват? Кой ще плати тези пари на българския бюджет, които са приети от българското Народно събрание за този един месец?”, попита Свиленски и заяви, че левицата очакваме отговори на тези въпроси от министър-председателя.

„Питаме този заместник-министър, който пое морална отговорност, ще продължи ли да я носи за изграждане на тол системата. Не може трима чиновници да поемат отговорността. Очакваме отговорност от министри“, допълни той.

ВИДЕО

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 05 Януари 2019 12:10
  Проф. Здравко Попов: По време на извънредното положение БСП се държа алтернативно, но и отговорно

  По време на извънредното положение БСП се опита да се държи алтернативно като това, което й приляга в дадения случай, намираща се в опозиция, но и отговорно. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ проф. Здравко Попов – философ, дипломат, експерт по европейски въпроси и преподавател в Софийския университет.

 • Събота, 05 Януари 2019 12:10
  Голямото завръщане: 56 000 коли идват към София след празниците

  55-56 хиляди автомобила очакваме да се върнат в София след празниците.

 • Събота, 05 Януари 2019 12:10
  Корнелия Нинова: Представяме ви ясен и конкретен план за развитие на Северозапада

  Внасяме Закон за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България.

  "Кохезионната политика и частични единични мерки на различни правителства не дадоха резултат и Северозападният регион продължава чувствително да изостава в своето развитие." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова във Враца, където представи законопроекта за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България.Тя обясни, че икономическите и социални последици от кризата ще засегнат най-силно по-слабите региони и ще доведат до още по-големи неравенства: "На липсата на производство, безработицата, пустеещата земя и обезлюдени села трябва да се отговори с ясен и комплексен план за догонващо развитие. Ние имаме такъв и го представяме днес пред вас. Стига само думи, внасяме закон на Северозапада с ясни цели, структура, финансиране и мерки. Целта ни е- развитие на икономиката, работните места и доходите."

Оставете коментар