Петък, 19 Юли 2019
Неделя, 06 Януари 2019 12:36

Празнуваме Богоявление!

Православната църква празнува днес Богоявление, или Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила.Затова денят е известен като Водици.

По традиция, днес над 500 мъже от цялата страна влязоха в ледените води на Тунджа в Калофер за мъжкото хоро на Богоявление.

"Мъжкото хоро в Калофер е неповторимо преживяване. То не може да се разкаже. То трябва да се съпреживее. Възхищавам се на духа на тези мъже и на всички, които днес почитат традициите и ги предават на деца и внуци", заяви днес в Калофер лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По традиция на Богоявление в цялата страна се провежда тържествен водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Според християнската традиция богоявленската вода има сила да унищожава злите сили и да дава живот и ново начало.

Патриарх Неофит отслужи Велик Богоявленски водосвет в катедралата „Св. Александър Невски”, след което освети бойните знамена на Българската армия. 

На церемонията присъства и президентът Румен Радев. Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар