Неделя, 20 Януари 2019
Неделя, 13 Януари 2019 15:15

Вигенин: Предсрочните избори са неизбежни, те ще бъдат следствие от всичко, което се случва последните месеци

Корнелия Нинова обсъжда в Смолян "Визия за България" и "Визия за Европа"

Корнелия Нинова събра Областния съвет на БСП в Смолян. В работната среща участват общинските председатели от областта. Анализира се състоянието на всяка община, проблемите на жителите им и начините за тяхното решаване. След това ще се проведе среща с обществеността на Смолян, на която ще се дискутират приетите вчера от НС на "БСП Визия за България" и "Визия за Европа". Нинова ще отговаря на въпроси на гражданите. Председателят на партията ще направи такива срещи във всички области в страната.  На тях ще се обсъжда конкретна визия за развитието на всяка област.

По-рано днес секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин заяви пред БНР, че „Визия за България“ ще бъдe база за предложения и политическа дейност на левицата.

„Голямата ни цел е да променим посоката, в която се развива България“, подчерта той и уточни, че приоритетите за новия политически сезон са фокусирани върху вътрешната политика.

„НС на БСП прие „Визия за България“. Това ще направи и Конгресът. На тази база ще бъдат и нашите предложения и политическа дейност, като опозиция и подготовка за управление“, заяви Вигенин. Той подчерта, че на пленума е приета и предизборната платформа. Според него трябва да има решителна промяна и в начина, по който функционира ЕС и политиките, които прилага.

„Искаме ЕС да бъде един социален съюз, който в много по-голяма степен да отразява тревогите на гражданите и да решава техните проблеми. Съюз, който не е фокусиран върху проблемите на бюрокрацията, а живее с реалните проблеми на държавите и гражданите“, обясни той.

По неговите думи ЕС трябва да уважава в по-голяма степен суверенитета на страните членки по въпроси като миграцията. „Различното в нашата платформа е вниманието към проблемите на младите, децата и демографските проблеми в ЕС“, допълни той.

Вигенин посочи, че според проучванията евроскептицизмът нараства. Той подчерта, че листата на БСП ще бъде готова в началото на април. „Обновление ще има, но не е толкова важно кой на кое място ще бъде, а каква е политиката, която предлага левицата. БСП има сериозни шансове да спечели тези избори“, каза още депутатът от левицата.

По повод пакета „Мобилност“, Вигенин е на мнение, че тази тема трябва да бъде отложена за след изборите, защото сега, в предизборна ситуация, никой няма да бъде склонен на компромиси. „Трябва да се намерят адекватни решения в спокойна обстановка. Макрон и тези, които го подкрепят, се опитват да поставят под въпрос фундаментални принципи на ЕС за собствен интерес“, каза още той.

„Предсрочните избори в България ще бъдат следствие от всичко, което се случва последните месеци. Те са неизбежни“, категоричен е Кристиан Вигенин. По неговите думи управляващите не успяват да намерят перспективата за развитието на страната. „Цялата политика е насочена към преразпределяне на средства в определени посоки и запазване на властта ден след ден. Това омръзва на все повече хора“, поясни той. Народният представител цитира рейтинги на институциите, според които парламентът има 8% одобрение. „Това е най-ниската точка, която парламент някога е достигал от началото на промените. Отговорността за управлението и начинът, по който функционира парламентът, е на управляващите и мнозинството. Няма как опозицията да е виновна за това“, подчерта Кристиан Вигенин. 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 13 Януари 2019 15:15
  Любомир Коларов: Девизът на БСТВ е "Бъди свободен!"

  Предоставихме безплатно на кабелните оператори да ни излъчват. Надявам се на успешния старт на Българска свободна телевизия на 24 януари, казва управителят на медията в интервю пред в. "Дума"

 • Неделя, 13 Януари 2019 15:15
  Корнелия Нинова: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите

  Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование, смята лидерът на БСП

   

  ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

  „Последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграцията на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал“, каза Корнелия  Нинова, цитирана от "Фокус". По думите ѝ през последните седмици по темата много се говори от всички, но не се прави нищо конкретно.

  Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование. Ето защо предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети, каза лидерът на БСП.

  „Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“, допълни Нинова.

  Лидерът на БСП посочи, че партията предлага няколко решения. „Първата изходна точка, от която тръгваме, е, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани и той трябва да се прилага с пълна сила еднакво за всички. Ако искаме дългосрочно да решим този проблем, според нас има няколко действия, които трябва да предприемем. Дългосрочно този проблем може да се реши с образование, образование и пак образование“, подчерта лидерът на БСП.

  По думите ѝ начинът, по който ГЕРБ подхождат - да се издирват децата и да се водят принудително на училище, очевидно не работи. „Това е борба с последствията. Искаме да се занимаваме с причината за това състояние. Ето защо предлагаме да отпадне принципът парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети“, заяви лидерът на БСП.

  Корнелия Нинова посочи, че проблемът е свързан и с политиката по социални помощи и семейни помощи за деца. „По начина, по който действа в момента, стимулира всички тези процеси. Предлагаме да се спират всички помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст“, каза още Корнелия Нинова.

  източник: focus-news.net

 • Неделя, 13 Януари 2019 15:15
  БСП сезира прокуратурата за охраната на 12 поделения с опасни вещества

  Към сигнала до прокуратурата е предоставена и гражданска подписка на хората, живеещи в районите около 12-те поделения.

Оставете коментар