Понеделник, 16 Септември 2019
Неделя, 13 Януари 2019 15:30

Министър Захариева е спокойна по отношение на Северна Македония

Новото име на съседката ни причини трусове в гръцкото правителство

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира пред Нова ТВ отношенията с Македония, след като страната вече е с ново име - Северна Македония. Запитана дали България е отстъпила от националния си интерес по отношение на Македония, Захариева отговори:

"Националният интерес на България по отношение на Македония е стабилна, сигурна и предвидима съседка, а ще бъде такава, когато бъде съюзник в НАТО и член на ЕС, без, разбира се, да правим каквито и да било компромиси с тези условия. А едно от много важните условия, за да станеш член в целия преговорен процес е да имаш добросъседски отношения, да се водиш изолационна и националистична политика, да не крадеш историята на съседите си и да не отричаш общото историческо минало. В преговорния процес България много ясно ще постави тези условия!"

В съседна Гърция, обаче, новото име на Македония доведе до разпад на правителството, след като гръцкият министър на отбраната и лидер на партията "Независими гърци" Панос Каменос - коалиционен партньор в кабинета на Алексис Ципрас, напусна правителството.

Причината за решението на Каменос е несъгласието му с подписания миналата година Договор от Преспа, с който се урежда продължаващия вече три десетилетия спор за името на Македония.

Опозицията в Гърция отдавна е в контра режим по въпроса с името на Македония. Те се уповават на социология, според която близо 70% от гърците са против името Северна Македония.

Партията на Панос има само 7 депутати, но те са ключови за вота в гръцкия парламент. След излизането на "Независими гърци" от управлението на Гърция, кабинетът на Ципрас ще бъде принуден да управлява като правителство на малцинството.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар