Четвъртък, 25 Април 2019
Петък, 25 Януари 2019 10:34

Борисов разпореди спешна проверка по морето след сигналите за строителни дейности

Кметът на Царево е сезирал прокуратурата заради строежа край "Арапя"

Спешна проверка на "Дирекцията за строителен контрол" по морето по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

На място днес е изпратен директорът на ДНСК след сигналите от последните дни за строителни дейности, които се извършват на къмпинг "Градина", в района на къмпинг "Арапя" и плаж "Алепу", съобщава bTV.

Един от поводите е допуснатото изграждане на 10-метрови сгради на брега на морето край защитена местност "Блато Алепу".

Нова вилна зона е на път да се появи и в гората край къмпинг "Арапя". Местността е останала запечатана в спомените на всеки, гледал филма „Оркестър без име“.

Прокуратурата вече е сезирана за строежа край "Арапя" от кмета на Царево Георги Лапчев, макар че строителството по документи е законно, съобщи той в ефира на bTV.

Личното му мнение е, че не би трябвало да се строи там и добави, че по документи боровата горичка, както я наричат къмпингуващите, всъщност не е гора, а вече урбанизиран терен, урегулиран поземлен имот.

Кметът на Царево уточни, че инвеститорът е предоставил всички необходими по закон документи, като е съгласувал всичко с екологичното законодателство, но независимият орган трябва да се произнесе.

Днес ще започне и проверка на ДНСК по Черноморието след сигналите за строителни дейности.

Според Лапчев проблемът се политизира заради предстоящия вот. Той заяви, че по документи мястото, където се строи вилната зона край "Арапя", не е гора.

"Виждам гора, но на документи е друго - това е урбанизиран терен, урегулиран поземлен имот. Некоректно е да се говори, че е започнало сега всичко. Именно, когато се е допуснало това да се случи, сега тези хора са "на паветата" и обясняват, че това е кощунство", коментира кметът.

Директорът на държавното горско стопанство в Царево също обясни по телефона вчера, че има нов горскостопански план и тази територия не е включена в него, т.е. тя не се води горска територия.

Инвеститорът Георги Атанасов пък обясни, че гората не се изсича, а се премахват само опасните изгнили и стари дървета.

"Закупихме проект, който беше за 25 000 квадрата с влязло в сила разрешение за строеж за огромен комплекс, който след разговори в общината се разбрахме, че изобщо това нещо не може да мине и че гората трябва да се запази. И затова сме сменили целия проект и сме направили едноетажни и двуетажни еднофамилни къщи, съобразени с цялата растителност в региона. Има сигнали от няколко години, че се пали гората тук от дивото къмпингуване, може да се видят дърветата. Тези дървета така или иначе са заминали! Ние не ги режем, отстраняваме това, което така или иначе вече не е живо дърво", заяви инвеститорът.

На въпрос колко дървета ще бъдат отсечени той отговори, че ако има други изсъхнали дървета и такива които са опожарени - те ще се отстранят, защото те така или иначе са опасни за хората, които ще пребивават тук.

"Вие казвате, че с това строителство едва ли не спасявате гората?"

"Ако видите проекта, който принципно бяхме закупили и който беше разрешен и допуснат 2005-а тук да се построят огромни хотели на по шест етажа на 25 000 квадрата и сега 15 къщи от по 150 квадрата със запазена цялата растителност, която виждате в момента, все пак смятам, че е някаква стъпка към това, заяви Атанасов.

Вилното селище край "Арапя" ще е на площ 18 дка. Проектът предвижда 14 вилни къщи, основите на 4 от тях са залети, багерите и тежката техника днес ги няма.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар