Вторник, 29 Септември 2020

Вторник, 29 Януари 2019 12:56

Родители на деца с тежки увреждания настояват за връщане на „Открито“ на Валя Ахчиева в ефир

В писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева родителите търсят съдействие за излъчване на направения за тях филм от журналистката

Редакцията на BIG5 получи копие от писмото на родители на деца с тежки увреждания, които търсят съдействие за огласяване на техните проблеми. В писмото, адресирано до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, става ясно, че преди дни свалената от ефир журналистка Валя Ахчиева е направила филм за хората в Търговище, отглеждащи деца с тежки увреждания.

„Валя Ахчиева не е единственият журналист, който отразява недоволството на родители в подобна ситуация. Но за нас беше първата и единствена подадена ръка. В точния момент. (Благодарим Ви, Валя!)“, пишат родителите.

Те се обръщат към Цвета Караянчева с молба този филм да стане достояние на обществото.

„Молим Ви и за това да продължи откритото говорене в „Открито“ с Валя Ахчиева. Очакваме Вашата компетентна намеса. В противен случай ще имаме всички основания да смятаме, че това правителство толерира силови управленски практики, погазва свободата на словото и неглижира съдбите на семейства, които отглеждат деца с тежки увреждания“, заключават родителите.

Ето пълният текст на писмото до председателя на Народното събрание:

"Уважаема г-жо Караянчева,

Пишат Ви родители на деца с увреждания от Търговище.

В медиите излезе информация, че предаването „Открито“ на Валя Ахчиева е свалено от ефира на БНТ. Предаването, което ние очаквахме в средата на месец февруари да отрази реалността за родителите на деца с тежки увреждания, избрали да следват сърцето си и да не ги изоставят.

Когато през месец януари т.г. г-жа Ахчиева се свърза с нас по телефона, чувството, че не сме сами, ни окрили. Само след 2 дни журналистката пристигна в Търговище с екипа си и ние се вкопчихме в идеята тя да направи филм, в който заедно с родители от Пловдив да разкажем за изтощителното ежедневие, за специфичната грижа, която изискват децата с тежки увреждания, за гнева си към безучастните институции, които ни обричат на унизително съществуване. За това как живеем на предела на физическите и психическите си сили, не можем да работим и да получаваме доходи…

Със сигурност не сме първите, които искат да изкрещят ИСТИНАТА за себе си пред всички. Това правеха и майките месеци пред Парламента…

И Валя Ахчиева не е единственият журналист, който отразява недоволството на родители в подобна ситуация. Но за нас беше първата и единствена подадена ръка. В точния момент. (Благодарим Ви, Валя!)

В тази връзка се обръщаме лично към Вас, г-жо Караянчева, като бихме искали този филм да стане достояние на обществото. Общество, за което децата ни са невидими, но за нас са всичко.

Молим Ви и за това да продължи откритото говорене в „Открито“ с Валя Ахчиева.

Очакваме Вашата компетентна намеса. В противен случай ще имаме всички основания да смятаме, че това правителство толерира силови управленски практики, погазва свободата на словото и неглижира съдбите на семейства, които отглеждат деца с тежки увреждания."

BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 29 Януари 2019 12:56
  Карбовски за Караянчева: Вие сте идиот! Самозабравил се човек с диагноза

  След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него го плати Иван, мой приятел, казва журналистът

 • Вторник, 29 Януари 2019 12:56
  Караянчева с нова глупост! Христо Иванов протестирал там където имало интернет!

  Заместникът на лидера на "Да, България" Христо Иванов Ивайло Мирчев публикува ново скандално видео с участието на шефката на Народното събрание Цвета Караянчева от партийна сбирка на ГЕРБ в последните седмици. От видеото става ясно, че депутатка номер 1 смята акциите на Иванов за "показни", защото той ходел само там, където имало интернет, за да излъчва наживо във фейсбук политическата си активност. 

 • Вторник, 29 Януари 2019 12:56
  Ден 80! Въпреки дъжда, хората зоват: Вървете си, лоши сте!

  Ден 80 на антиправителствените протести! Въпреки дъжда, хората вече са на триъгълника на властта и скандират ”Оставка”. На него стана ясно, че шефът на МВР Христо Терзийски е написал до ЕК, че протестиращите са напръскали журналистите с лютив спрей, което възмути за пореден път хората. Какво се случи на площада хронологично:

  21, 21 часа: Всички изслушаха химна на Рупублика България и се разотидоха.

  21, 10 часа:

  Професор Велислав Минеков алармира, че отново се наблюдава активно придвижване на полицейски сили към София.  Адвокат Николай  Хаджигенов  пък коментира избора на Евгени Иванов за член на ВСС от прокурорите.  Оратор коментира изказванията на Цвета Караянчева от днес.

Оставете коментар