Петък, 22 Март 2019
Вторник, 12 Февруари 2019 12:36

Св. Синод: Патриархът не е одобрявал "становище" за Национална стратегия за детето

Публикуваната позиция, която предизвика противоречиви мнения, е лична инициатива на ловчанския митрополит Гавриил

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) не е одобрявал становище относно Национална стратегия за детето 2019-2030 г., което бе публикувана на официалната страница на Синода в края на миналата седмица.

От Светия синод уточниха, че публикуваната позиция в петък след обяд е лична инициатива на ловчанския митрополит Гавриил и тя не е била съгласувана и с патриарх Неофит.

Скандалната позиция на ловчанския митрополит предизвика остри реакции в обществото през последните три дни. В становището Гавриил настоява за радикална редакция на стратегията. Обявява се против яслите и детските градини, като говори за “узаконяване на насилствената институционализация на децата … без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители”.

Ловчанският митрополит се обяви и срещу абортите, което вероятно би означавало да се криминализират и да се върнем във времената, когато са били забранени. Той иска да бъде въведено задължително религиозно обучение още в детските градини. Само и само да не бъдат възпитавани децата, „че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол”, пише още в позицията на Гавриил.

Ловчанският митрополит е единственият, който говори за "разцеплението в православния свят" по повод създаването на автокефална църква на Украйна.

Той дори призова "Вселенският патриарх да свика Всеправославен събор, който да реши църковните проблеми в Украйна".

Днес официалният сайт на БПЦ, след като свали становището на ловчанския митрополит, публикува негово изявление, в което той сам поставя въпроса: Каква е моята вина?

Ето пълният текст на днешното изявление на ловчанския митрополит Гавриил:

Становището на Св. Синод за националната стратегия на детето беше свалена от сайта на Св. Синод.

Каква е моята вина?

Около 4 дни преди 8 февруари разбрахме, че последният срок за давене на становище в сайта на Министерски съвет за обществено обсъждане е 8.02.2019 г. Лично към мене се обръщаха много хора, като молеха непременно по този животрептящ въпрос, касаещ бъдещето на децата на България, Св. Синод да даде становище.

Обърнах се към хора, с които Св. Синод работи, които са помагали за изработване на концепции и становища по разни въпроси, но никой от тях нямаше в момента готовност да предложи текст по въпроса. Само Десислава Панайотова беше работила по въпроса и написа Проекто-текст на становище на Св. Синод за Стратегията.

След прочитане на нейния материал бяхме ѝ казали да го съкрати и най-много да наблегне на въпросите, които се поставят за разглеждане в новата Стратегия за детето, като за абортите с 2-3 изречения да потвърди тяхната неприемливост от Св. Църква.

Последната ѝ редакция аз нямах време да прочета, но бях сигурен, че е спазила указанията. Оказа се, че тя почти не е променила предишния си текст. Гл. секретар на Св. Синод еп. Герасим на 06.02. разпрати текста на всички митрополити от Св. Синод на БПЦ. Никой от владиците не отговори, че е против, нито имаше предложения за коригиране на текста, а двама митрополити са казали, че Проекто-становището да се пусне в сайта на МС, за да спазим срока 08.02., а после то трябва да се доусъвършенства.

Трябва да отбележа, че по повод публикуваното становище в сайта на МС, където са публикувани неговите последни 3 точки, много родители благодарят на Св. Синод на БПЦ за това, че с нашата своевременна честна църковна позиция ние сме защитили бъдещето на българските деца.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 12 Февруари 2019 12:36
  Мустафа Хаджи след срещата с Борисов: Главният мюфтия не се занимава със счетоводство

  Повод за срещата са промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаване на 8,2 милиона лева задължения на Главното мюфтийство

 • Вторник, 12 Февруари 2019 12:36
  Патриарх Неофит: Ще придвижим Македонския църковен въпрос след окончателното приемане на името

  Все още не е обсъждана позицията на църквата ни за исканата независимост от украинската църква

 • Вторник, 12 Февруари 2019 12:36
  Празнуваме Богоявление!

  Православната църква празнува днес Богоявление, или Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.

  Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

  Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила.Затова денят е известен като Водици.

  По традиция, днес над 500 мъже от цялата страна влязоха в ледените води на Тунджа в Калофер за мъжкото хоро на Богоявление.

  "Мъжкото хоро в Калофер е неповторимо преживяване. То не може да се разкаже. То трябва да се съпреживее. Възхищавам се на духа на тези мъже и на всички, които днес почитат традициите и ги предават на деца и внуци", заяви днес в Калофер лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  По традиция на Богоявление в цялата страна се провежда тържествен водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Според християнската традиция богоявленската вода има сила да унищожава злите сили и да дава живот и ново начало.

  Патриарх Неофит отслужи Велик Богоявленски водосвет в катедралата „Св. Александър Невски”, след което освети бойните знамена на Българската армия. 

  На церемонията присъства и президентът Румен Радев. Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Оставете коментар