Сряда, 21 Август 2019
Вторник, 12 Февруари 2019 15:15

Кметовете на БСП напуснаха Сдружението на общините

Причината е, че властта не направи нищо, за да има общи критерии, по които правителството подпомага населените места.

Кметовете от БСП, членове на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), напуснаха днес заседанието на Общото събрание на организацията. Предложението бе направено от кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, който е член на УС на НСОРБ и зам.-председател на БСП.

Причината е, че НСОРБ отказа да приеме правила и критерии за разпределяне на средствата, отпускани за общините от правителството. От много време насам кметовете от опозицията настояват да има ясни правила за разпределянето на парите, защото в последните години огромната част от държавната субсидия отива при общини с кметове на ГЕРБ.

„Няколко месеца настоявахме за изготвяне на правила и обективни критерии за разпределението на средствата, отпускани с постановлението на Министерски съвет за общините. Такъв документ УС не прие, въпреки нашето настояване. И затова обявяваме несъгласието си и ние, членовете на УС от БСП, оттегляме участието си от работата на УС и призоваваме всички делегати от БСП, които участват в днешното заседание, да се оттеглят заедно с нас“, заяви Москов.

От БСП многократно предупреждаваха, че парите за общините се разпределят на тъмно от кабинета. Тогава социалистите изнесоха информация за отпуснатите с постановление на Министерския съвет допълнителни 146 млн. лева за местната власт от излишъка в бюджета. От цялата сума 98 млн. лева отидоха при общини на ГЕРБ, 25 млн. лева - при кметове от ДПС, 17 млн. лева при други общини и едва 4 млн. лева за кметове от БСП.

Социалистите настояха на предстоящото Общо събрание на НСОРБ да се обсъди темата за начина, по който се разпределят средствата за общините. Общото събрание бе днес, но проблемът, поставен от левицата, не е бил обсъждан. Затова кметовете от БСП обявиха, че се оттеглят от управителния съвет, но остават в сдружението. От общо 23 членове на УС на НСРОБ петима са от БСП.

Припомняме, че в края на декември зам.-председателят на БСП Кирил Добрев заяви: „Най-важната дума е прозрачност и критерии. Как всъщност раздаваме парите на всички български граждани, защото мога да кажа, че към днешна дата не ГЕРБ, а БСП е първа политическа сила и ако критерий за това е подкрепата, то логично е БСП и ГЕРБ да получават, образно казано общините, едни и същи средства. Ние обмисляме напускането на УС, но запазваме участието в сдружението на общините, тъй като до изборите през сдружението ще минат друга група важни закони, които са елемент от предизборната кампания октомври месец. Това, което искаме е прозрачност, критерии.“

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар