Петък, 07 Август 2020

Петък, 15 Февруари 2019 11:39

БСП: Пороците на системата за електронните винетки са заложени още при самото възлагане на поръчката

Държавата е платила 20 млн. лв. за консултации от Световната банка за тол системата

Парламентът създаде Обществен консултативен съвет по въвеждане на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние. Депутатите приеха предложенията на ГЕРБ за създаването на този съвет и министърът да дава информация за напредъка на системата. Те бяха част от разискванията с министър Петя Аврамова, инициирани от ПГ на БСП миналата седмица.

Народните представители отхвърлиха предложенията на БСП за създаването на Временна парламентарна комисия, която да направи пълен преглед на възлагането, изпълнението на обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа.

Димитър Данчев, БСП: Държавата е платила 20 млн. лв. за консултации от Световната банка за тол системата

„Пороците на системата за електронните винетки бяха заложени още при самото възлагане на поръчката, защото заданието за поръчката беше изработено без нормативен регламент, а необходимите законови промени бяха напаснати по вече практически изработената електронна система“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев от парламентарната трибуна. Той припомни, че по закон Електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа трябваше да влезе в сила на 1 януари т.г., но имаше проблеми със сайта, мобилното приложение, наличието на пунктове за самообслужване по бензиностанции и гранични пунктове, както и изобщо проверката дали автомобилът има винетка от страна на полицията. „С две думи - пълен хаос. Експертите от АПИ се оправдаха, че системата е „нова, сложна“ и е нормално нещата да не се случват за „миг“. Интересното е, че "сложната система", която е "нова", е била уж тествана от август 2018 до 17.12.2018г. и АПИ е имала повече от четири месеца да се подготви за старта на системата“, коментира народният представител. По неговите думи конвертирането на хартиени в електронни винетки е било спряно още на 3 януари и от тогава досега не работи. „Защо в система за десетки милиони левове не са предвидени елементарни проверки за допустимост на въвежданите данни, така и не стана ясно. За сметка на това бяха обвинени „недобросъвестните граждани“.

„По време на хаоса с електронните винетки в първите дни на новата година се разбра, че "Капш трафик солюшънс", които изграждат системата за електронни винетки и тол-системата, не са отговаряли за изграждането на злополучния сайт bgtoll.bg. Очевидно според възложителите на поръчката за изграждане на тол-системата, когато даваш 150 млн. лв за една електронна система, не е необходимо да получиш срещу тях и сайт, през който да извършваш събирането на електронните пътни такси“, коментира Данчев. Той подчерта, че левицата е поискала договора, но той не е бил предоставен. „По-късно научихме, че договорът и анексът към него се пазят в тайна, защото очевидно в тях има информация, която за пореден път показва порочността на модела на управление на обществените поръчки“, каза още Димитър Данчев.

Данчев коментира, че пропуските, като липсата на колцентър, недоставени автомати за самообслужване, проблеми, свързани с дистрибуцията, ненужна фирма посредник, която събира гигантска комисионна, струват на държавата милиони. „Кой носи отговорност за тези пропуснати ползи? Когато ние предложихме държавно предприятие да отговоря за това, управляващите го отхвърлиха. Държавата е платила 20 млн. лв. за консултации от Световната банка и вътре ясно е предписано, че когато става въпрос за продажба на електронни винетки, това е прерогатив изцяло на АПИ“, каза още Данчев.

Георги Свиленски: Изнудвана ли е фирмата изпълнител да наема подизпълнител?

„Изнудвана ли е фирмата изпълнител да наема подизпълнител? Имало ли е в поръчката намалени дейности? Имало ли е 200 м. отпичен кабел, който после не е бил необходим? Имало ли е заповед от АПИ една седмица преди 31.12.2018 да спре монтажът на тол-апарати, които направиха този хаос?“ Това попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски от парламентарната трибуна и поиска комисия, която да види всички обстоятелства по обявяването на поръчката, защото тя е била спирана пет пъти. „Досега, с хартиените винетки, най-скъпата комисионна, която е плащана на разпространителите, е 4.5%. Сега, с електронна система за 200 млн. лв., модерна, европейска, комисионната е 7.5% и това е началото. Преди по улиците проверките се извършваха само от двама полицаи. Сега стоят по 8 човека като хайка, защото не знаят какво да правят и как да проверяват“, каза още Свиленски. Той подчерта, че днес е 15.2 и никой в тази държава не знае каква е цената на км пробег. „Управляващите веднъж съсипаха бизнеса на превозвачите, а сега ще ги натоварят втори път“, допълни той.

Христо Проданов: Вярно ли е, че частната фирма е получила ексклузивни права за разпространение на винетки?

„Вярна ли е информацията, че частната фирма е получила от АПИ ексклузивни права за разпространение на винетки? Това защитава ли националния интерес, защото тези пари могат да бъдат прибирани от държавата, в лицето на АПИ“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов. Според него, ако са верни сметките, че системата ще генерира приход 1 млрд.лв. годишно, приходите на тази частна фирма ще бъдат в размер на 70 млн. лв. „Не може ли с тези пари държавата да строи пътища, вместо да ги дава на частни фирми?“, попита Проданов.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков контрира предложението на опозицията.

„Няма да подкрепим искането на БСП за анкетна комисия за електронните винетки, защото няма нужда от такава“, заяви той.

„Ние очаквахме помощ от вас. Не очаквахме от вас да превръщате технически проблем в политически. Повече винетки са продадени, отколкото миналата година, което означава, че системата работи. 200 човека са имали проблем от 200 000“, уточни Биков.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обаче благодари на БСП за инициирания дебат за електронните винетки.

„Благодаря на БСП, на Георги Свиленски и на Димитър Данчев за това, че предизвикаха и инициираха този дебат и той стана част от информационната кампания, от която имат нужда българите“, каза Аврамова по време на разискванията.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 15 Февруари 2019 11:39
  Президентът на гражданите

  Преди 4 години, в началото на август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на БСП за изборите за президент на ген. Румен Радев. Сред причините, които изтъкнахме наред с това, че е достоен офицер, и патриот, мъж на дълга и честта, беше и фактът, че той е ново лице на фона на изхабения български политически елит. Но най-важната причина бе надеждата, че Радев ще стане коректив на оформящата се автократична държава, която бавно и полека бе превземана от мутрите и мафията, за да служи на задкулисието, а не на народа.

 • Петък, 15 Февруари 2019 11:39
  Румен Гечев подкрепя Корнелия Нинова за председател на БСП

  “Днес България се намира в задълбочаваща се социално-икономическа, демографска и политическа криза. Изправени сме пред огромни предизвикателства през следващите месеци и години”, каза още проф. Гечев

 • Петък, 15 Февруари 2019 11:39
  Спахийски: Милионерите в БСП искат да отстранят Нинова

  Нито един от тези, които претендират за поста на Корнелия Нинова, няма харизмата на лидер. Така коментира кандидатите за председател на БСП дългогодишният журналист Емил Спахийски.

Оставете коментар