Понеделник, 16 Септември 2019
Петък, 15 Февруари 2019 16:17

Лаура Кьовеши е обвинена в злоупотреби със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване

Пред румънската главна прокуратура се провежда протест в подкрепа на Кьовеши

Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши, която днес се яви на разпит в Специалния отдел за разследване на магистратите в рамките на Главната прокуратура, заяви, че ще продължи напред с кандидатурата си за ръководител на Европейската прокуратура и ще се яви на изслушването на 26 февруари в Европейския парламент, предаде Аджерпрес, цитирана от bTV.

На излизане от прокуратурата тя заяви, че е била информирана, че има качеството на заподозрян по дело, в което е обвинена в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване.

Кьовеши каза също, че е поискала отвод на прокурора по делото и на главния прокурор на отдела.

Прокурор по делото е Адина Флоря, която беше предложена от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер за главен прокурор на НДБК след отстраняването на Кьовеши миналата година, но кандидатурата й беше отхвърлена от президента Клаус Йоханис.

Делото е образувано през декември 2018 г. след сигнал на бившия депутат Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция.

Гица твърди, че през 2011 г. Кьовеши е поискала от него 200 000 евро за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор.

Кьовеши заяви, че делото ще се отрази на кандидатурата й за главен прокурор на Европейската прокуратура – длъжност, за която тя се очертава като фаворит до момента.

"Със сигурност ще бъде засегната кандидатурата, по която процедирам в момента. Аз ще продължа напред. Ще се представя на изслушването на 26 февруари в Европейския парламент, както бяха призована. Дотогава от кандидатите трябва да бъдат изминати още етапи. Ще премина и през тях", посочи Кьовеши.

Според бившия главен прокурор на НДБК не е съвпадение, че това дело беше образувано срещу нея именно в момента на обявяването на кандидатурата й за ръководството на Европейската прокуратура.

"Не е съвпадение. От две години и половина съм тормозена. Наказателни жалби, дисциплинарни искове. Имам четири дисциплинарни иска, имам 18 наказателни дела. Не съм единствената в тази ситуация. Всички, които си вършеха работата в магистратурата, имат проблеми.

Председателката на Върховния съд има дисциплинарен иск, членовете на Висшия съвет на магистратурата, които са по-гласовити, са разследвани дисциплинарно. Прокурорите и съдиите, които коментираха правосъдните закони, са разследвани дисциплинарно", заяви още Кьовеши.

Докато течеше делото, пред сградата на Главната прокуратура се събраха демонстранти в подкрепа на Кьовеши.

"Г-жа Кьовеши, ние сме с вас", "СДП, червена чума", "Искаме справедливост, искаме коректно правосъдие", "Кьовеши - в Брюксел, оставка Тудорел", гласят някои от плакатите.

Напомняме, че министърът на правосъдието Тудорел Тоадер отстрани от длъжност като главен прокурор Кьовеши през лятото на миналата година.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар