Сряда, 12 Август 2020

Петък, 22 Февруари 2019 14:48

Караянчева: По правилник депутатите получават пари и без да работят

Кореспонденцията с председателя на БСП Корнелия Нинова е в резултат на писмо на левия лидер до председателя на НС, в което се декларира, че депутатите от ПГ "БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от НС, отказват се от служебните автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. Социалистите няма да получават и възнагражденията си като депутати за времето, през което отсъстват от работа в парламента.

 

Депутатите от левицата ще продължат да получават възнаграждения, съгласно Правилника за реда и организацията на Народното събрание. В писмо на парламентарния председател Цвета Караянчева до Корнелия Нинова, раздадено на медиите, се обяснява, че възнагражденията на народните представители са съгласно правилата на работа на НС, прилагат се стриктно, а удръжките от заплатите за неоправдани отсъствия са уредени изчерпателно във финансовите правила по бюджета на парламента.

Извън хипотезата на цитираната норма, възнагражденията са законово дължими и ще бъдат изчислявани според разпоредбите на правилника, посочва Караянчева, цитирана от DarikNews.

Народните представители се осигуряват за всички осигурителни случаи като вноската се удържа от начислените им пари - социална, здравна осигуровка, данъци и др., добавя председателят на парламента.

Начинът депутатите да получават заплатите си е или по банков път или кеш като това е личен избор, който се заявява писмено в дирекция "Парламентарен бюджет и финанси", отдел "Заплати", според правилника.

В случай, че липсва заявление за изплащане по банков път, парите се изплащат в брой в касата на парламента. При неполучаването им се депонират, подчертава Цвета Караянчева.

Кореспонденцията с председателя на БСП Корнелия Нинова е в резултат на писмо на левия лидер до председателя на НС, в което се декларира, че депутатите от ПГ "БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от НС, отказват се от служебните автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. Социалистите няма да получават и възнагражденията си като депутати за времето, през което отсъстват от работа в парламента, обявява още Нинова.

Право на всеки народен представител е да прецени дали да отчита разходи по чл.10 от ПОДНС за финансовите разходи, както и дали да ползва автомобил, командировъчни и др., пише в отговор Караянчева. Тя подчертава, че правилникът на парламента не може да бъде променян еднолично от председателя му, а законодателна инициатива има всеки народен представител.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар