Понеделник, 22 Април 2019
Петък, 08 Март 2019 11:22

Министър Маринов: Продължава претърсването на адреси при операцията, свързана с източването на НОИ

Сред задържаните в Силистра са шефът на НОИ и още десетина

Продължава претърсването на адреси във връзка с операцията заради източването на НОИ, тепърва предстои да стане ясно кой и в какво качество ще бъде задържан. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, съобщава агенция „Фокус“. "Операцията е под ръководството на Специализираната прокуратура, основно действа Областна дирекция-Силистра, свързана е с отклоняване на средства от държавния бюджет, чрез представяне на неистински документи. В момента се извършват активни процесуално-следствени действия на много адреси по отношение на много лица", допълни той.

"Кой ще бъде задържан и в какво качество предстои да стане ясно. Навсякъде се търсят доказателства и документи, които да се използват в бъдещ процес", посочи министър Маринов, като уточни, че става въпрос за източване на НОИ и за неправомерно използване на бюджетни средства. "Основно за пенсиониране и процесите, свързани с него", уточни той.

От Бургас главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че шефът на НОИ-Силистра и още десетина души са задържани при акция на полицията и спецпрокуратурата, която продължава и в момента. Операцията е по линията на фалшиви ТЕЛК-ове и документи за пенсия. Сред задържаните има държавни служители и хора, които посредничили, каза още Иванов, цитиран от Канал 3.

Главният секретар уточни, че най-вероятно утре ще е ясно срещу кои задържани ще бъдат повдигнати обвинения. Акцията в НОИ Силистра е започнала отдавна, но разследващите забавили темповете заради проверките, които вървяха в страната по телковете, и за да съберат достатъчно доказателства.

Попитан за операцията в "Орландовци", Иванов каза, че двамата служители на МВР, задържани при нея, вече са с повдигнати обвинения. Тяхната роля била, когато се извършвало дадено престъпление, да направят така, че наблизо да нямат полицейско присъствие.

Главният секретар на МВР в Бургас похвали работата на областната дирекция на МВР, на чийто годишен анализ присъства. Иванов съобщи, че задача №1 на всички дирекции в страната е да направят карта по региони с регистрираните престъпления в тях, които да посочват и къде има постоянно полицейско присъствие.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар