Сряда, 26 Юни 2019
Петък, 08 Март 2019 11:22

Министър Маринов: Продължава претърсването на адреси при операцията, свързана с източването на НОИ

Сред задържаните в Силистра са шефът на НОИ и още десетина

Продължава претърсването на адреси във връзка с операцията заради източването на НОИ, тепърва предстои да стане ясно кой и в какво качество ще бъде задържан. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, съобщава агенция „Фокус“. "Операцията е под ръководството на Специализираната прокуратура, основно действа Областна дирекция-Силистра, свързана е с отклоняване на средства от държавния бюджет, чрез представяне на неистински документи. В момента се извършват активни процесуално-следствени действия на много адреси по отношение на много лица", допълни той.

"Кой ще бъде задържан и в какво качество предстои да стане ясно. Навсякъде се търсят доказателства и документи, които да се използват в бъдещ процес", посочи министър Маринов, като уточни, че става въпрос за източване на НОИ и за неправомерно използване на бюджетни средства. "Основно за пенсиониране и процесите, свързани с него", уточни той.

От Бургас главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че шефът на НОИ-Силистра и още десетина души са задържани при акция на полицията и спецпрокуратурата, която продължава и в момента. Операцията е по линията на фалшиви ТЕЛК-ове и документи за пенсия. Сред задържаните има държавни служители и хора, които посредничили, каза още Иванов, цитиран от Канал 3.

Главният секретар уточни, че най-вероятно утре ще е ясно срещу кои задържани ще бъдат повдигнати обвинения. Акцията в НОИ Силистра е започнала отдавна, но разследващите забавили темповете заради проверките, които вървяха в страната по телковете, и за да съберат достатъчно доказателства.

Попитан за операцията в "Орландовци", Иванов каза, че двамата служители на МВР, задържани при нея, вече са с повдигнати обвинения. Тяхната роля била, когато се извършвало дадено престъпление, да направят така, че наблизо да нямат полицейско присъствие.

Главният секретар на МВР в Бургас похвали работата на областната дирекция на МВР, на чийто годишен анализ присъства. Иванов съобщи, че задача №1 на всички дирекции в страната е да направят карта по региони с регистрираните престъпления в тях, които да посочват и къде има постоянно полицейско присъствие.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 08 Март 2019 11:22
  Кои са имотите на Панайот Рейзи, убил безнаказано бременна кошута?

  Как двама бедняци се превърнаха във властелините на Южното Черноморие?

 • Петък, 08 Март 2019 11:22
  Радев: Обществените поръчки са с лошо качество, липсва административен капацитет, има корупция!

  Това, което най-много ни липсва в България, е непримиримостта към ниското качество. Имаме нужда от друго качество в политическия процес, от други критерии за оценка на работата на политици, на управление, друго качество на избирателния процес, друго качество на инфраструктура, образование, здравеопазване

 • Петък, 08 Март 2019 11:22
  КПКОНПИ оневини властта за "Апартаментгейт"

  Само сигналът срещу председателя на ВКС Лозан Панов отива в Инспектората на ВСС.

  Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ не е установила нарушения при проверките на апартаментите на властта, заради които бяха подадени поредица от оставки.

  При покупката на имотите си не са направили нарушения вече бившият шеф на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, бившият зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, ексминистърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на комисията по култура  и медии в НС Вежди Рашидов и шефът на ВКС Лозан Панов, съобщи БТА. 

Оставете коментар