Вторник, 18 Юни 2019
Петък, 15 Март 2019 13:12

Приеха промените в Изборния кодекс на първо четене

Данаил Кирилов: Народните представители от политическа партия ГЕРБ изразяваме и потвърждаваме и не се изменяме по никакъв начин, потвърждаваме волята си в този законопроект за възстановяване на преференциалните прагове такива, каквито бяха - за добро или за лошо

На първо четене парламентът реши да се върне старият праг на преференциите. Това стана, след като бяха приети предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ.

От гласувалите 139 депутати 138 бяха "за", а един се въздържа.

Връщането на старите по-ниски прагове на преференциите, предложени от ГЕРБ, вече е факт. Законопроектът предвижда възстановяване на прага на преференциите - 5 % за евроизборите и 7 % за парламентарните и местните избори.

Данаил Кирилов от правната комисия обясни ангажимента на управляващите: "Народните представители от политическа партия ГЕРБ изразяваме и потвърждаваме и не се изменяме по никакъв начин, потвърждаваме волята си в този законопроект за възстановяване на преференциалните прагове такива, каквито бяха - за добро или за лошо".

Не бяха приети предложенията на ДПС за повече секции в чужбина и агитация на майчин език. Депутатът от ДПС Йордан Цонев даде примери защо е необходима тази промяна: "Какво толкова  има да кажеш две думи на майчин език в превод? Какво се случва с официалния български език? Накърнява се националното достойнство ли, националната чест, ли? Онзи ден президентът говори на английски език в официален разговор с представител на една голяма организация, и това не е първият случай. И други наши представители говорят на английски, на френски в официални делегации, не на български с превод, а на други езици. Е, добре, значи за едните може, за другите не може".

Не бе прието предложението на ДПС за отпадане на ограничението за разкриване на 35 избирателни секции в страни извън Европейския съюз. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ цитира европейска директива.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов поясни, че ГЕРБ са готови на дебат, но времето, което остава до европейските избори, е твърде кратко и трябва да се вземат повече технократски решения: "Убеден съм, че колкото по-бързо приемем промените в Изборния кодекс, толкова по-бързо ще дадем и съответната устойчивост на ЦИК - да може да се концентрира върху процедурните правила и методическите указания, които трябва да бъдат изготвени".

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 15 Март 2019 13:12
  Драгомир Стойнев: Народните представители от ГЕРБ и ОП нямат собствена воля - те са просто придатък на министър- председателя

  Отказът за обществен разговор за финансирането на партиите е показен разстрел на демокрацията

 • Петък, 15 Март 2019 13:12
  Данаил Кирилов: Кандидатът за главен прокурор не може да има политически привкус

  Няма да правя предложение за нов главен прокурор, но ще следя внимателно процедурата да не се изкриви.

 • Петък, 15 Март 2019 13:12
  13 577 лева похарчила ЦИК за храна и напитки само за четири дни

  От 25 до 28 май двадесетината членове на ЦИК са погълнали храни и топли напитки за 13 577,57 лв, което прави по 169 лева на човек за ден. Това става ясно от стенограмите на изборния орган. Храните са доставяни от Хранителния комплекс на Народното събрание, известен с ниските си цени за “депутатски кюфтета” и други субсидирани от бюджета гастрономически удоволствия, съобщава "Биволъ".

  Стенограмата:

  "СЕВИНЧ СОЛАКОВА: Докладвам ви докладна записка от госпожа Манолова с вх. № ЦИК-09-107 от 10 юни 2019 г. Това е във връзка с осигуряването на храни и топли напитки от Хранителния комплекс на Народното събрание в периода на изборите от 25 до 28 май 2019 г. 

  Колеги, представени са стокови разписки с посочени номера и фактури, издадени от Хранителния комплекс за този период на обща стойност 13577,57 лв. Такива средства по план-сметката имаме налични и могат да бъдат изплатени. В случая ви предлагам да одобрим плащането по така представените стокови разписки."

Оставете коментар