Четвъртък, 02 Юли 2020

Събота, 16 Март 2019 14:46

Нападателят от Нова Зеландия е нощувал два пъти в София

Брентън Тарант, беше изправен пред окръжния съд в новозеландския град Крайстчърч

Извършителят на вчерашните атентати в Нова Зеландия Брентън Тарант е нощувал два пъти в София по време на престоя си у нас, съобщи "Хоризонт" на БНР. Австралиецът е нощувал в столицата в деня на пристигането си у нас, както и вечерта, преди да отпътува. 

Според наши източници Тарант е отсядал в хотел на булевард "Цариградско шосе" близо до летище "София". Автомобил е наел от малка фирма за отдаване на коли под наем. Полицията продължава да изяснява подробности от престоя на мъжа у нас.

По-рано главният секретар на МВР Ивайло Иванов потвърди, че 28-годишният Тарант е пътувал в България като турист и основно е посещавал исторически обекти.

Главният секретар допълни, че към момента няма никакви данни, които да доказват дейност на австралиеца, свързана с тероризъм.

"През нощта колегите не са спрели да работят. Установен е контакт с партньорските служби, установен е целият маршрут на движение на територията за страната, сега се проверяват конкретни данни и връзки. Искам да успокоя всички, че до този момент категорично няма данни за някаква дейност, която да е свързана с тероризъм на територията на България”, увери главният секретар на МВР.

Той допълни, че има данни, че нападателят е идвал в България като турист и в момента се проверяват местата, където е преспивал.

По-рано днес стана ясно, че основният заподозрян за терористичния акт Крайстчърч – 28-годишният Брентън Тарант, беше изправен пред окръжния съд в новозеландския град.

За първото изслушване по делото атентаторът беше въведен в съда от двама въоръжени охранители, след което съдията Пол Келър прочете обвинителния акт.

В. "The New Zealand Herald" съобщава, че Таррант не е показал разкаяние.Докато са го снимали той е демонстрирал нацистки жестове.

Припомняме, при нападението бяха убити 49 мюсюлмани по време на петъчната им молитва.

Премиерът на Нова Зеландия - Джасинда Ардърн, която пристигна в Крайстчърч, заяви на пресконференция, че атентаторът е имал разрешително за оръжие и е притежавал законно пет пистолета.

Тя допълни, че се ангажира да промени законодателството, свързано с притежаването на оръжие.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 16 Март 2019 14:46
  Пастор от САЩ: „Разрушете статуите на белия Христос, Иисус е черен!“

  Те били груба форма на бялото превъзходство, създадени като инструмент за потисничество и расистка пропаганда. „Ако тази страна не ни даде това, което искаме, ще я изгорим“, заяви лидерът на Black Lives Matter в Ню Йорк

 • Събота, 16 Март 2019 14:46
  Пандемията от (анти) расизъм

  „Обезглавяване“ на статуи, оскверняване на паметници, истерично отричане от наследството на доскоро определяни като „велики личности“ и гении, и спорове за цвета на кожата на Христос - светът се намира в състояние на пандемия, но не от коронавирус, а от (анти) расизъм

 • Събота, 16 Март 2019 14:46
  Движението „Животът на чернокожите има значение“ мълчи за ежедневното насилие в САЩ

  The Times: Последната статистика на ФБР ни показва, че през 2018 г. в САЩ са били убити 2925 чернокожи. От тях 2600 са убити от други чернокожи. Два пъти повече бели са били убити от чернокожи, отколкото чернокожи са убити от бели. Освен това полицаите убиват два пъти по-често бели, отколкото чернокожи

Оставете коментар