Сряда, 26 Юни 2019
Сряда, 20 Март 2019 16:45

Венецуела "изправя на нокти" родната дипломация

Каракас ни изпраща нов посланик от името на Николас Мадуро, а управяващите официално признаха самообявилия се за президент Хуан Гуайдо

Контролираният от опозицията парламент на Венецуела назначи вчера нов посланик в България и още пет държави в Европа и Африка, съобщи на сайта си законодателният орган.  Националното събрание в Каракас, чийто председател е самообявилият се за президент Хуан Гуайдо, изпраща в София като дипломатически представител на своята страна Естефания Мелендес. Тя би трябвало да замени приетата от България посланичка Ориета Капони.

Българското правителство призна за временен президент Хуан Гуайдо, но акредитивните писма се приемат от държавния глава Румен Радев, чиято позиция е по-резервирана. В момента във Венецуела има двувластие и официално президент е Николас Мадуро, който е разписал акредитивните писма на Ориета Капони. Така София ще бъде изправена пред дипломатическо изпитание и е възможно отново да възникне напрежение между правителството и президентството кой каква дума има във външната политика на държавата.

Венецуелският парламент изпраща също нови посланици във Великобритания, Унгария, Мароко, Полша и Чехия. На 29 януари той назначи посланици в САЩ, Аржентина, Колумбия, Панама, Коста Рика, Еквадор, Чили, Хондурас, Канада и Перу. На 23 януари Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент и поиска нови президентски избори за отстраняване на Мадуро. Националното събрание изпраща посланици в държавите, които са признали Гуайдо за държавен глава.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар