Сряда, 12 Август 2020

Сряда, 17 Април 2019 09:34

Иван Гешев не се страхува от Иванчева да заведе дело срещу него

Според зам.-главния прокурор делото се използва и медийно се преекспонира, за да се "удари" прокуратурата

Делото срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева би рекордите по бързина и размер на наказанията. Иванчева получи присъда от 20 години затвор, заместничката й Биляна Петрова - 15 години, а соченият за посредник Петко Дюлгеров - 12 години.

В ефира на БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира, че през последните дни се е появила нова сюжетна линия за това колко тежки и несправедливи са присъдите им. Според него „единицата за справедливост е това, което присъжда съдът. Гешев поясни, че тези присъди са неокончателни и подсъдимите продължават да са невиновни, според българското законодателство и Конституцията, но по думите му, трябва да се кажат ясно няколко неща. „Развиваща се кампания се прави в посока на това колко са тежки и несправедливи тези присъди. Това е новата сюжетна линия“, заяви зам.-главният прокурор.

Той обясни, че има различни състави на убийство, има и различни състави на подкуп. В случая подсъдимите са привлечени по най-тежкия състав, който предвижда лишаване от свобода от 10 до 30 години.

„Проблемът е, че досега законът не се прилагаше. Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество и там се натрупва чувство за несправедливост“, коментира Гешев.

Зам.-главният прокурор каза, че по това дело са събрани всички възможни доказателства. Поредната манипулация, която се е развила през времето е, че няма доказателства, че те са паднали или олекнали. Гешев категорично отрече това. По негови думи е било предвидимо това, че Дюлгеров ще се откаже от показанията си.

„Беше ясно, че той ще каже, че това не е вярно в досъдебното производство. Така правят всички подсъдими, така правият и циганите. Това е масово. Въпросът е, че не очаквахме, че той няма да даде обяснения в хода на съдебното производство“, заяви държавният обвинител.

Според представителите на Прокуратурата става въпрос за подкуп, а не за хонорар, както твърди Дюлгеров.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Във всяка инстанция все едно битката продължава наново. Това, че в момента има осъдителна присъда, не означава нищо. Ако имаше оправдателна, пак нямаше да означава нищо“, категоричен бе Гешев.

Той заяви, че битката им за справедливост продължава. По негово мнение това дело се използва и медийно се преекспонира, за да се "удари" прокуратурата. Това е било политически залог и никой не се интересува от чисто криминалния аспект.

Зам.-главният прокурор каза, че не се страхува от това Иванчева да заведе дело срещу него. Това ноу-хау е заимствано от делата срещу "Килърите", обясни той. По негово мнение няма основания за това нещо и той го възприема като ответна реакция на работата на Прокуратурата.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 17 Април 2019 09:34
  Прокурорската колегия: Христо Иванов поругава независимостта и престижа на държавното обвинение

  Кадровиците изпращат декларация до ЕК, ЕП, посолствата на държавите от Евросъюза и мисиите на САЩ и Обединеното кралство Великобритания

 • Сряда, 17 Април 2019 09:34
  Гешев разговаря с прокурори, следователи и съдебни служители от Апелативен район – Велико Търново

  Главният прокурор обсъди приоритетите на прокуратурата през настоящата година с акцент противодействието на конвенционалната престъпност и благодари на колегите си за добрите резултати от работата им.

 • Сряда, 17 Април 2019 09:34
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

Оставете коментар