Понеделник, 26 Август 2019
Четвъртък, 25 Април 2019 14:56

Шивачки чакат заплати над година

Австрийската фирма в Кричим фалирала, повече от 250 служители са ощетени

Шивачки от фалира фирма чакат заплати от месеци. Ощетените служители на обявената в несъстоятелност австрийска фирма "Тренд Фешън" в Кричим са над 250, от година те се борят да получат заработените си възнаграждения. Над 40 шивачки вчера окупираха централния офис на фирмата, в който обаче нямаше никого. Една от протестиращите пред сградата обясни, че не са получавали три заплати, по около 1500 лева. Служителките вече започвали да губят надежда, че ще си получат парите. Те посочиха, че няма представители на фирмата, с които да се срещнат и да разговарят - информация получавали само от сайта на Агенцията по вписванията. Според работничките назначеният синдик се отказал, а нов не е назначен.

Няколко месеца след като останали без работа, някои от ощетените бивши служителки се регистрирали в Бюрото по труда, за да получават обезщетение за безработица. Скоро обаче срокът за получаването му изтича и те трябва да си потърсят нова работа, без да са получили заплатите от шивашката фирма. Сред измамените има жени с прекратено майчинство заради неплатени осигуровки.

Човекът, който е извършвал транспорта на фирмата, също е ощетен - той трябва да получи 10 000 лв. Твърди, че вече завел дело. 

Институциите вече са информирани за проблема. От НОИ увериха, че скоро шивачките ще си получат заработените заплати.

Преди дни десетки шивачки от "Бетис", която се помещава в района на предприятието "Струматекс" в Благоевград, останаха без работа, напомня "Дума". Преди 2 седмици те установиха, че помещенията, където работят, са заключени. Причината бе, че собственикът на фирмата, която шие якета за Италия, не е платил наема. До момента те бяха получили част от януарските си заплати и имат да вземат още заплата и половина.

Оставете коментар