Неделя, 31 Май 2020

Неделя, 28 Април 2019 12:39

Световен ден за безопасност на труда

Ежегодно в рамките на контрола се установяват между 180 000 и 200 000 нарушения на условията за безопасен труд

Подобряването на условията на труд и връзката им с бъдещето на труда е темата на Световния ден за безопасност и здраве при работа през 2019 г. Ежегодно на 28 април Международната организация на труда (МОТ) обръща внимание на значим проблем, свързан със здравословните и безопасни условия на труд. В годината на своя вековен юбилей МОТ прави преглед на 100-годишната работа за подобряване на безопасността и здравето на работните места.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Световният ден на 28 април 2019 г. ще бъде само началото на събития и дейности в световен мащаб по темата за безопасността и здравето при работа и бъдещето на труда, които ще продължат през останалата част от годината.

„Ще бъде изготвен глобален доклад, който ще обхване еволюцията на безопасността и здравето от основаването на МОТ през 1919 г. до момента. И по-важното, докладът ще засегне промените в организацията на работа – технологиите, работата през платформи, автоматизация и роботика, демографията, глобализацията, климатичните промени и други фактори, които оказват влияние върху динамиката на безопасността и здравето при работа“, твърдят от МОТ.

Световният ден по безопасност и здраве при работа се организира с цел да се възпитава култура на превенция, която е в основата на предотвратяването на трудовите инциденти и заболявания, свързани с работата. На 28 април е и Международният ден в памет на загиналите при трудови злополуки.

ИА „Главна инспекция по труда“ има своя съществен принос в превенцията на трудовия травматизъм в България. Ежегодно в рамките на контрола се установяват между 180 000 и 200 000 бр. нарушения, като за всяко от тях се предприемат мерки за отстраняването му, което води до подобряване условията на труд като цяло, както и предотвратяване на предпоставки за трудови злополуки, които биха могли да се случат в бъдеще.

С европейски средства, осигурени по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са разработени (по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“ интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска) кодекси за над 30 икономически дейности, кодекси за добри практики и профили по безопасност и здраве при работа.

По проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, също финансиран по оперативната програма, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ, са назначени помощник-инспектори, които могат на място в предприятията да демонстрират функционалностите на инструментите. По проекта ще бъдат въведени и иновативни форми на инспектиране чрез въпросници за самоконтрол, които ще позволят на работодателите да установят доколко в пълнота са приложили трудовото законодателство и да отстранят несъответствията преди извършването на проверките на място.

източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 28 Април 2019 12:39
  Калоян Паргов: Време е държавата да се издължи на работещите с лихвите

  Днешният Първи май показва крещящата необходимост от възраждането на лявото, защото само левите ценности имат силата да ни преведат през кризата, смята лидерът на БСП – София

 • Неделя, 28 Април 2019 12:39
  България с най-нисък разход за труд в ЕС

  България е класирана на последно място в групата на така наречените догонващи страни от ЕС по заплащане на труда в сектора на производството. Според данни на статистическия институт на Германия, в страната ни се плащат средно по 6 евро за час положен труд.

 • Неделя, 28 Април 2019 12:39
  България ще подкрепи Северна Македония за членство в ЕС, но при определени условия

  Радев: Необходими са незабавни действия за национална позиция

  Борисов: Бъдещето на Северна Македония е в ЕС, да не проиграват този шанс

  България ще подкрепи Северна Македония за членство в Европейския съюз, но при определени условия. Ще бъде изработена национална позиция в следващите дни с ясни критерии, които ще залегнат в преговорния процес на Скопие с ЕС. Това стана ясно по време консултативна среща при президента Румен Радев, посветена на двустранните отношения на България и Република Северна Македония и очакваната от Скопие покана за начало на преговори за членство в Европейския съюз. В срещата участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, депутати и проф. Ангел Димитров, съпредседател на смесената експертна комисия по спорните исторически и образователни въпроси между София и Скопие. 

Оставете коментар