Вторник, 25 Февруари 2020

Вторник, 30 Април 2019 12:01

Продаваш апартамента само след платени сметки на входа

Ако съседът не внася таксите, местната община да ги събира при плащането на местните данъци, гласи едно от предложенията за промени на Закона за етажната собственост

Да се решат проблемите със събирането на таксите за поддръжка на общите части в жилищните сгради и да се накарат некоректните обитатели да плащат. Ако съседът не внася таксите, местната община да ги събира при плащането на местните данъци. Това са част от многобройните предложения за промени в Закона за управление на етажната собственост, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в рамките на инициирания от ведомството обществен дебат. В периода от 19 март до 15 април в МРРБ са постъпили над 260 писма с предложения за промени в закона.

Когато има разпоредителна сделка с имот - етажна собственост, да се изисква и декларация, че таксите за входа са платени. Това е друго предложение на браншовиците по темата. Ако това не е направено, плащането да се извърши в момента на изповядване на сделката или новият собственик да подпише декларация, че ще ги поеме. Според предложенията за новите текстове на закона трябва да се плащат задължително такси за общи части, без значение дали жилището е обитавано, както и да се регламентират минималните им размери, сумите да влизат в собствена банкова сметка на етажната собственост, а касиерите на блока да се заменят от професионални домоуправители. Има и мнения домоуправител да стане професия, а т. нар. домови книги да станат електронни и общината да има грижата да ги води.

Сред предложенията за промяна още е да се въведат различни минимални такси за поддръжка на управление на сградите. А в по-скъпите квартали да плащат повече предвид възможността от по-високи приходи от наеми. Друго предложение е част от таксите, които се събират, да са процент от минималната работна заплата. Ако някой съсед реши да не плаща, в началото на годината да му се налага да се издължи пред общината заедно с плащането на местните данъци. В момента статутът на сградите, които представляват затворени комплекси, не е уреден, затова с промените в ЗУЕС ще се направи отделна глава в закона и ще се разпишат подробно ангажиментите на техните обитатели. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар