Понеделник, 13 Юли 2020

Понеделник, 20 Май 2019 12:59

Юлиан Ангелов: След изборите внасям законопроект за отпадане на таксите за детските ясли и градини

30 години българите избираме между по-голямото или по-малкото зло, време е за ВМРО! Браним България!

Юлиан Ангелов, организационен секретар на ВМРО, народен представител, втори в листата на ВМРО – Българско национално движение за евроизборите, бе гост вседмичното обзорно предаване по Канал 3 и радио К2 "Беновска пита".  Той коментира актуалните теми.

Има ли реален шанс ВМРО да влезе в ЕП

Юлиан Ангелов отговори, че реален шанс има. Той продължи, че от обиколките си в страната вижда, че към листата на ВМРО и лицата в нея имат голяма подкрепа. Социологическите изследвания също показват един или двама представители на формацията в ЕП.

Демографската политика на ВМРО

Предлагали сме и диференцираното подоходно облагане, предлагали сме също така при детските надбавки да няма изисквания за доходите на семейството, отвърна Ангелов на въпрос относно предложенията на партията за т.нар. "циганизация". В момента държавата всъщност наказва образованите и работещи семейства да не получават нищо, което е безумие. Редица други неща сме предлагали за решаване на демографската криза, включително облекчаване на режима на достъп за българи зад граница, които идват в България да работят, живеят или учат. Под наше въздействие и разговори с МОН за две години успяхме от 450 български студенти от чужбина, които да учат безплатно в България, да ги направим около 2500. Стипендията на месец от 100 стана на 200 лева. Така че ние работим за това да може млади българи не само от старата общност, но и от новата емиграция, да могат да учат и да се завръщат в България. Така че ние работим по тези неща, категоричен бе народният представител.

Той добави, че подготвя законопроект, който ще бъде внесен след изборите, за освобождаване от такси на всички родители, чиито деца са в детски ясли или градини.

Това няма ли да се отрази на регионалните бюджети, попита водещата Илиана Беновска. 

По думите на събеседника й няма такава опасност, става дума за 70 милиона лева, които държавата може да поеме. Държавният бюджет и в момента отпуска средства, но те са около 50%.

Той подчерта, че отново можем да вземем пример от Унгария, където преди време Виктор Орбан е направил безплатни всички учебници и учебни помагала. Кандидатът за евродепутат  продължи, че се водят разговори с министъра на образованието да се направят учебните помагали  и у нас безплатни и дигитализирани, за да може да се облекчат бюджетите на семействата.

Юлиан Ангелов обясни също така, че предложението за отпадане на таксите за ясли и детски градини цели не само да подпомогне бюджетите на работещите семейства, но и да направи така, че децата от малцинствените групи също да посещават детски градини. Така те ще научат добре български език, ще се социализират и когато отидат в първи клас няма да изпитват трудности.

Съмишленик ли Ви е финансовият министър Горанов, консултирали ли сте се, попита водещата Илиана Беновка. Ангелов отговори, че на един от коалиционните съвети е говорил за това пред премиера и финансовия министър, Бойко Борисов е откликнал, докато Владислав Горанов е бил малко скептичен. Народният представител от ВМРО подчерта, че това предложение ще има дългосрочен ефект за бъдещите поколения.

Когато се говори за образование, то трябва да започне, както казват старите хора, от първите 7 години. Ако изтървем децата през първите 7 години, не можем да ги гоним 70 години след това, категоричен беше той.

Предложенията на ВМРО за разширяване обхвата на неизбежната отбрана

Юлиан Ангелов подчерта, че по отношение на нахлуването в къщата нещата не стоят точно така, законът е променен и практиката вече не е такава. Няма нито едно съдебно решение, което да уважава, ако има прекомерна, поинтересувайте се, ако има различния оръжия, отбеляза водещата.

Гостът в студио обясни, че от ВМРО са внесли предложения, засягащи неизбежната отбрана и маломерното престъпление. Предлага се разширяване на обхвата на неизбежната отбрана, както и редица мерки, включително и това човек да има право да защити собствените си живот и имущество, когато нахлуят в дома му, без след това да му се търси сметка за това, че го е направил. Предлага се също така да можеш да се защитиш и в светлата част на дена, когато си нападнат от  повече от едно лице. В тъмната част на деня хората да имат право да се защитят, дори и ако ги нападне само едно лице. Когато нападението е с цел изнасилване, също да не се търси сметка от жертвата какви действия за самозащита е предприела. Така че ние сме предложили по-разширен обхват на неизбежната отбрана – не само дома, не само имуществото, а и закрила на самата личност, дори и по улиците когато се движи, заяви народният представител.

Да, но срещнахте много противници и в самия парламент, и в публичното пространство – юристи, неправителствени организации и т.н., отбеляза водещата.

Юлиан Ангелов отвърна, че ако тези юристи и тези политици, които не одобряват мерките, или тези неправителствени организации не ги одобряват, защо те не са направили нещо адекватно да се случи в държавата, за да се промени това нещо, което се случва вече 30 години. Той продължи, че от ВМРО не са за това държавата да абдикира от задължението да охранява гражданите. Народният представител обясни, че през миналата година са назначени 1000 нови полицаи, през настоящата още 1000, които са включени в мобилни групи, обикалящи населените места, където има висока битова престъпност. Той добави, че голяма част от тази битова престъпност е именно циганска престъпност, въпреки че няма точни данни какъв процент от битовите престъпления се извършват от представители на тази общност.

Вие може би, като народен представител, може да получите по-точни данни, защото се смята, че е етническа дискриминация, ако се раздели престъпността на циганска, българска, турска и не знам каква, отбеляза  Илиана Беновска.

Народният представител отговори, че такава статистика трудно може да бъде направена, защото най-малкото в българските лични документи няма графа етнос. Така че такава статистика е трудно да се направи, но всички знаят, че огромната част от битовите престъпления се извършват именно от такива асоциални групи от циганските махали и гета, заяви Юлиан Ангелов.

Има ли „воеводи” в политиката?

Има ли „воеводи” в политиката, така съм озаглавила нашия разговор. Звучи абстрактно, но мисля, че ще разберете какъв е скритият въпрос. С кои политици могат да се правят политики в интерес и за България и с кои политици това е противопоказно, попита водещата Илиана Беновска.

Юлиан Ангелов отговори, че за ВМРО винаги е било важно да отстояват своите принципи и политики без да се съобразяват с това кой е на власт и кой в опозиция и това е доказано през годините.

Когато кажете „воевода” аз си представям един свят човек, който се бори за кауза и за нещо висше. Аз не мога да направя за мен сравнение подобно или за някой друг от ВМРО, защото в крайна сметка тези хора, които са били воеводи навремето, наистина са били хора на честта, хора, които са дали живота си за свободата на България и е нелепо да се сравняваме с тях, категоричен бе той.

Президентът Радев

Веднага да се хвана за Вашите думи, „хора на честта” ли са например президентът Радев, който в момента се опитва под формата на неутралитет може би да повлияе върху правилата за избор на главен прокурор и контрола върху тримата големи в съда, попита водещата Илиана Беновска.

Юлиан Ангелов отговори, че се съмнява, че държавният глава може да окаже такова влияние. Той продължи, че президентът може да кани когото поиска. Според него обаче през последните 30 години всички президенти са били обвързани политически. В определени случаи, когато той предприема определени действия или изказвания, на мен не са ми симпатични, защото прозира обслужването само на една част от политическите възгледи на хората в България, а другите ги няма. Това е, което мога да кажа, категоричен бе народният представител.

Политическите противници на ВМРО за евроизборите

Всички участници в евроизборите са политически противници и работят усърдно против ВМРО, отвърна Ангелов. В това число влизат и кръгове от ГЕРБ, и кръгове от БСП, и ДПС, „Воля”, там разни отломки, бивши журналисти, станали после партийци и евродепутати, да не им споменават имената да им вдигам рейтинга. Като Бареков и Байрактаров, които цялата кампания водят, плюейки от сутрин до вечер по ВМРО. И защо го правят? Защото ВМРО показва сила, показва мощ и показва, че може да промени нещата! Но нас не ни притесняват, коментира той.

Може би сте добър батут, като отскачат, отбеляза водещата. Гостът ѝ отговори, че тези противници на ВМРО обслужват определени интереси в България и чужбина. Той продължи, че неслучайно е споменал и ГЕРБ, защото техни феодали по места правят доста нередни неща. Все пак те са наши коалиционни партньори в управлението на държавата и аз се надявам след евроизборите те наистина да вземат мерки и хора, които се държат като феодали по места, да нямат никакъв шанс, категоричен бе народният представител.

И уточни, че във Велико Търново ВМРО разполага с напълно легална предизборна шатра, разрешена от кмета, който е от ГЕРБ, но е видял как служител на общината е идвал няколко пъти, за да провери дали това разрешение отговаря на истината. На третия път му казах – ако вие в общината нямате разрешителните, които сте издали, каква община сте, заяви народният представител.

Каква политика трябва да се води по отношение на миграцията?

Според Ангелов всяка една държавата сама трябва да си води политиката по миграцията. Според него трябва да се помага на хората, които действително бягат от военен конфликт и искат хуманитарна закрила. Но ВМРО е против приемането на хора, които мигрират по икономически или религиозни причини с цел да променят Европа. Народният представител попита защо ние трябва да приемаме бежанци, след като те са се настанили в околни държави, където никой не заплашва живота им.

Що се отнася до потока от мигранти от Турция се прави по политически причини. Затова трябва да очакваме всичко от Ердоган и неговата клика. Но с министър на отбраната Красимир Каракачанов България е готова да отблъсне такова нашествие. Той продължи, че очаква в следващия ЕП да има съвсем друга конфигурация и да се даде по-сериозен отпор на нелегалната миграция. Така че аз съм оптимист в тази посока, че европейската политика ще се промени и това, което е допуснато като грешки, не само последната огромна вълна, а и десетилетия назад във времето да привличат мигранти от трети държави, са го осъзнали всички, заяви той.

Защо избирателите да гласуват за ВМРО?

Юлиан Ангелов заяви: Моята логика е следната, 30 години българите избираме между по-голямото или по-малкото зло, време е за ВМРО! Браним България!

Вие сте по-голямото добро ли, продължи водещата. Аз така считам, отговори той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар