Вторник, 17 Септември 2019
Вторник, 21 Май 2019 10:31

Изкупуват млякото по-евтино от водата

Заради ниските цени стопани от Северозападна България ликвидираха стадата си

Изкупната цена на суровото краве мляко в района на Бяла Слатина се е понижила през миналата седмица на 55 стотинки за литър и вече е под стойността на бутилираната вода. Това са съобщили стопани пред fermer.bg. Намалението с 5 ст. на литър е станало на фона на увеличените разходи за отглеждане на животните. Фермерите научили от разговори с колеги от други региони, че там кравето мляко се плаща от мандрите по 90 ст. литъра. Животновъдите са възмутени, че Северозападът отново е ощетен от т. нар. свободен пазар и те не могат да получат достойно заплащане за продукцията си. "Няма седмица, в която да не чуем, че фермер от близките села е пратил стадото си на кантара за клане", споделили разочарованите стопани.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

 Независимо от промените в наредбата за първите изкупвачи продължават проблемите с предаването на биволското мляко. Фермерите били принудени да го продават като краве и така са двойно ощетени. От една страна, те получават по-ниска цена за ценното биволско мляко, а от друга, не могат да си осигурят необходимите документи за обвързаната подкрепа. Единственият изход, който стопаните виждат за оцеляването си, е местното сдружаване и изграждането на малки мандри за производство на фермерски млечни продукти. 

Изкупните цени на кравето мляко у нас постепенно ще намаляват през следващите месеци, прогнозираха в началото на месеца експертите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Очаква се средногодишната изкупна цена на кравето мляко в страната да бъде 0,59-0,60 лв. на кг, или с 3% под отчетената за миналата година. Стойността у нас вероятно ще остане и през следващите месеци с 0,03 лв. на кг под средната за ЕС.

 Тенденцията към спад се наблюдава и при овчето мляко. Очаква се изкупните му цени да бъдат в рамките на 1,10-1,15 лв. за литър, което е крайно неудовлетворително за производителите, подчертават анализаторите. Според тях тези ниски цени ще намалят изкупеното овче мляко от мандрите до 26% от произведените обеми. 

 Сезонно поевтиняване на кравето мляко има и в Европейския съюз, като през април средната стойност е 0,39 евро за кг. Сред факторите на пазара, които влияят върху стойността на суровината, са запасите от обезмаслено сухо мляко.

Оставете коментар