Вторник, 18 Юни 2019
Вторник, 21 Май 2019 11:58

ЦИК разясни как могат да гласуват българите в чужбина на евровота

До момента към Комисията са подадени 46 сигнала и 19 жалби във връзка с организацията по изборния процес, заяви Александър Андреев

Българите, които няма да пребивават у нас в деня на европейските избори, трябва да проверят в страната, в която се намират, дали има разкрити секции за гласуване и ако има - да установят техния адрес. Когато отидат в съответната секция, те трябва да предоставят личните си данни и да попълнят една декларация, че не са гласували.

Това обясни в студиото на сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

,,ЦИК е активен участник в подготовката за машинното гласуване, поддържаме контакт с фирмата-изпълнител, за да може всичко да бъде изпълнено и машините да бъдат доставени във всички секционни избирателни комисии. Разбира се, където е необходимо съдействие, ние се обръщаме към останалите институции'', посочи Андреев и допълни, че договорът с фирмата-изпълнител приключва на 10-и юни, след което машините ще ѝ бъдат върнати. 

Андреев поясни още, че гласоподавателите, които ще използват машина, за да гласуват, ще получат специална карта, чрез която машината ще стартира и чрез която няма да се позволи един избирател да гласува повече от един път. 

В заключение говорителят на ЦИК разкри, че до момента към Комисията са подадени 46 сигнала и 19 жалби във връзка с организацията по изборния процес, които ще бъдат разгледани.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 21 Май 2019 11:58
  13 577 лева похарчила ЦИК за храна и напитки само за четири дни

  От 25 до 28 май двадесетината членове на ЦИК са погълнали храни и топли напитки за 13 577,57 лв, което прави по 169 лева на човек за ден. Това става ясно от стенограмите на изборния орган. Храните са доставяни от Хранителния комплекс на Народното събрание, известен с ниските си цени за “депутатски кюфтета” и други субсидирани от бюджета гастрономически удоволствия, съобщава "Биволъ".

  Стенограмата:

  "СЕВИНЧ СОЛАКОВА: Докладвам ви докладна записка от госпожа Манолова с вх. № ЦИК-09-107 от 10 юни 2019 г. Това е във връзка с осигуряването на храни и топли напитки от Хранителния комплекс на Народното събрание в периода на изборите от 25 до 28 май 2019 г. 

  Колеги, представени са стокови разписки с посочени номера и фактури, издадени от Хранителния комплекс за този период на обща стойност 13577,57 лв. Такива средства по план-сметката имаме налични и могат да бъдат изплатени. В случая ви предлагам да одобрим плащането по така представените стокови разписки."

 • Вторник, 21 Май 2019 11:58
  Каква е истината за изборните резултати в ямболските секции?

  ПП „Атака“ обори информацията на Каракачанов, че води по гласове в Ямбол

 • Вторник, 21 Май 2019 11:58
  БСП се съгласи на по-ниска субсидия, но не от 1 лев

  Силни критики на Идейната комисия към НС на БСП за резултата от евроизборите.

Оставете коментар