Вторник, 10 Декември 2019
Сряда, 22 Май 2019 12:56

Борисов и Ципрас правят първа копка на газовия интерконектор

Днес е исторически ден, с гръцкия премиер сме се разбрали и тунели да правим, но след изборите, каза премиерът Борисов

Премиерите на България и Гърция ще направят първа копка на газопровода между двете държави. С това се поставя началото на изграждането на интерконектора, който е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на европейския енергиен пазар. Церемонията ще се извърши на международния път за Гърция на няколко километра от прохода Маказа.

Около 11.40 часа гръцкият министър-председател Алексис Ципрас кацна с хеликоптер в района на село Кирково. Той беше посрещнат от премиера Бойко Борисов. По късно двамата се качиха в автомобил, лично шофиран от българския министър-председател. Колата на премиерите спря в района, където много местни жители ги очакваха, за да ги поздравят и да им изкажат благодарности за направеното.

На място са представители на българското и гръцкото правителство, на европейската комисия, както и на проектната компания и заместник-посланикът на САЩ у нас.

Борисов запозна гръцкия министър-председател с региона и подчерта, че в него в мир живеят християни и мюсюлмани. Двамата обсъдиха и сътрудничеството между двете страни в различни области.

Газ през интерконектора трябва да започне да се пренася и търгува през втората половина на следващата година, каза в интервю за „Хоризонт“ енергийният министър Теменужка Петкова.

„Този проект трябва да бъде и финансово стабилен, тъй като той се реализира на територията на две държави, трябва да бъдат договорени и финансовите параметри, така че да бъде устойчив във времето. Оттук-нататък първото, което трябва да бъде направено, за да се пристъпи към подписване на окончателните договори с компаниите, които са резервирали капацитет, е, българският и гръцкият регулатор да одобрят тръжния кодекс. В момента сме отправили молба към двата регулатора за максимално скъсяване на тези срокове, така, че до края на месец юли ние да сме приключили с този процес по подписването на окончателните споразумения“, каза министър Петкова.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Газопроводът между Гърция и България е с дължина 182 км, като той ще свързва националните газопреносни системи на двете страни. Входната точка е в района на Комотини, а изходната край Стара Загора.

Тръбата ще преминава в близост до граничния пункт Маказа-Нимфея и ще следва трасето на международния път.

Газопроводът Гърция-България е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в ЕС. Той е изключително важен и за това, че осигурява разнообразие на източниците и доставките на газ за България и региона на югоизточна Европа.  Чрез него България ще получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, както и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други. 

На газопровода се надяват и жителите на община Кирково, където ще бъде направена първата копка. Но според кмета Шинаси Сюлейман за тях надали ще има преки ползи. „Аз се съмнявам, че ще се даде възможност на обикновен наш жител да се намеси при изграждането. Вероятно ще има и участъци, където много тесни специалисти ще бъдат наети, било то заваряване или пък наемане на по-малка, не едрогабаритна техника“, каза той..

Интерконекторът е с капацитет от 3 до 5 млрд. куб. м газ годишно. Очаква се реалното строителство на газопровода да започне през юни и да завърши през 2020 година, когато България планира да започне преноса на първите количества синьо гориво.

Вече са известни строителят и доставчикът на тръбите. От последния има обжалване на процедурата за избор, но според запознати, това няма да спре изпълнението на проекта.

снимка: пресцентър Министерски съвет

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар