Понеделник, 13 Юли 2020

Вторник, 28 Май 2019 22:31

Две оставки в БСП

И Георги Свиленски напуснаха своите постове в партията

 

Корнелия Нинова подаде оставка пред Националния съвет на БСП. Конгрес на партията ще бъде свикан на 16 юни. Тогава трябва да бъде приета оставката на Нинова и да се одобрят новите правила за избор на следващия председател на левицата. 

След пленума Корнелия Нинова обясни позицията си. "Започнаха всякакви интерпретации, затова искам да чуете всичко от мое име. Искам да благодаря на всички гласували за БСП. Да им дам кураж, защото, въпреки загубата, БСП е единствената партия, която повишава гласовете на тези евроизбори с около 30 000. Единствената партия, която увеличава и броя на евродепутатите си. И в това състезание, в което участват 28 социалдемократически партии, ние сме на пето място. Така че имайте самочувствие и сили да продължим напред. Но, въпреки това, ние загубихме изборите. Смятам, че отговорността трябва да е на всички. Моята представа за морал и достойнство в политиката означава първият да поеме най-голямата отговорност. Затова днес, преди началото на заседанието на Националния съвет и преди приемането на дневния ред, направих обръщение. Подадох своята оставка пред Нaционалния съвет, поисках свикване на Конгреса на 15 юни, тъй като той е органът, който ме е избрал и по нашия устав, той трябва да я констатира и да я приеме. След 15 юни да се приемат правилата за избор на председател пряко от цялата партия и когато се приемат - да се явят кандидатите и да се явим на състезание пред цялата партия за избор на нов председател. Когато това се случи, възнамерявам да се явя пред вас за вашето доверие отново", каза Нинова.

По-рано днес пред членовете на партията Нинова заяви: "При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове - от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор. Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори", каза Нинова в изявлението си на пленума.

Оставката идва на фона на силни удари от вътрешна опозиция.

„Трябва да има заседание на редовния Конгрес, който да обсъди ситуацията и да получи оставките на сегашното ръководство”, коментира пред журналисти Атанас Мерджанов на влизане в централата на БСП. „Самият факт, че заседанието на Националния съвет се насрочва за днес, когато все още не са ясни резултатите, означава, че някой бърза да минимизира политическата отговорност и да избяга като я прехвърля на местните структури”, посочи той.

„Шест месеца се старах да не преча. Не съм доволен от резултатите на изборите, не съм доволен от вояжите, не съм доволен от схемите, които се готвят. Искам да се носи политическа отговорност за това, което се случи на тези избори”, коментира и областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов и даде пример с Австрия. Той посочи, че виновни са тези по върха и не може структурите да носят отговорност.

"Изборите бяха провал за БСП", заяви Антон Кутев

Последва и втора оставка - Георги Свиленски вече не е шеф на предизборния щаб.

Депутатите на БСП ще се върнат в Народното събрание още в сряда.

Winbet - победата е емоция! (18+)

По-късно от партията съобщиха и дневния ред на заседанието на 49 Конгрес на партията на 16 юни 2019 г. 

  1. Политически доклад на Националния съвет за резултатите на БСП от проведените избори за Европейски парламент и задачите на партията за местните избори.
  2. Констатиране на прекратяване на правомощията на председателя на БСП.
  3. Стартиране на процедура и кампания за избор на председател на БСП.

Националният съвет на БСП отхвърли в дневния ред на заседанието на Конгреса да влезе предложението за промени в Устава на БСП за отмяна на прекия избор на председател на партията и той да се избира от Конгреса.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар