Неделя, 19 Януари 2020
Сряда, 29 Май 2019 11:45

НС отхвърли президентското вето върху Закона за държавната собственост

БСП не участват в дебатите по ветото

Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за държавната собственост. Единодушно със 143 гласа депутатите преодоляха 15-ото вето на държавния глава.

Законът за държавната собственост беше приет на 15 май и неговата цел бе да оптимизира и ускори процеса по изграждане на значими национални обекти.

С измененията се предвижда собствениците на земеделски имоти над 50 декара да бъдат по-добре компенсирани при принудително отчуждаване.

Президентът смята, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост.

Депутатът от " Обединени патриоти" Христиан Митев коментира ветото на държавния глава. Според него то съдържа правен нонсенс. „За съжаление, ние сме свидетели, че от страна на президентската институция като че ли имаме връщане на закони напук - без да има съответната ясна и точна правна обосновка“, каза той, цитиран от БНР.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че е защитен интересът на собствениците на земи, които подлежат на отчуждаване. „Бяхме готови за този сериозен дебат, защото темата наистина е много важна. Подходили сме изключително отговорно с ясната цел да запазим все пак баланса между обществения интерес и частния такъв, съобразявайки се изцяло както и с решението на Конституционния съд от 2013 година, така и с нашето разбиране къде би бил балансът, така че да няма усещане, че частният интерес някак си се поставя под обществения“.

От ДПС подкрепиха закона. Хамид Хамид призова: „Премълчаваме жалбите, които блокират инвестициите, от страна на т. нар. „зелен октопод“, блокират всяка една инвестиция в страната – голяма, средна или малка“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Държавният глава Румен Радев наложи вето върху закона ден след евровота, като се обоснова, че принципно подкрепя целта на законопроекта - да се ускори процесът по изграждане на национални обекти и да се насърчат инвестициите в индустриалния сектор. В мотивите обаче посочва, че липсват ясни критерии за включване в списъка на национално важните обекти, което може да засегне редица частни имоти, без да има гаранции, че те са обекти за общо ползване в обществен интерес. Радев вижда и проблем при промените, които предвиждат специален режим за обезщетенията при отчуждаване на земеделски земи и горски територии на собственици на имоти с обща площ над 50 декара, без аргументи защо с подобна площ, което поражда, съмнения, че тази промяна обслужва определени критерии.

„БСП за България“ не участват в дебатите по ветото, въпреки решението на Националния съвет от вчера социалистите да се върнат в парламента. Ден след оставката на Корнелия Нинова ръководството на парламентарната група на БСП се събира днес, за да обсъди законодателните инициативи, които партията ще внесе в четвъртък, след връщането си в парламента.

Източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 29 Май 2019 11:45
  БСП: Създаването на общ ВиК холдинг е прикриване на отговорности, опит за източване на милиарди

  Иван Иванов: Трябва да внимаваме хуманитарната криза да не прерасне в икономическа

 • Сряда, 29 Май 2019 11:45
  Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за честни избори

  Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори.

  Това каза държавният глава Румен Радев в рамките на инициираната от него поредна среща на „Дондуков“ 2 за преодоляване на проблемите в изборния процес, съобщава пресцентърът на държавния глава.

  На срещата бяха поканени представители на изпълнителната и законодателната власт и на парламентарно представените политически сили. Отзоваха се представители на парламентарните групи на „БСП за България“ и на ДПС, както и от ръководствата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ /ГРАО/ и на Държавна агенция „Електронно управление“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

  „Силно се надявам вчерашното „пожарно“ заседание в Народното събрание да не е стимулирано единствено от мотива да се изпревари срещата при президента и очаквам да доведе до реални резултати“, отбеляза Румен Радев.

 • Сряда, 29 Май 2019 11:45
  Президентът: "Договорки" за измененията в Конституцията правя единствено с българските граждани!

  При дебата за промени в Конституцията може да изучаваме чуждия опит и модели, но решенията трябва да вземаме сами. За тези изменения правя „договорки“ единствено с българските граждани чрез обществените и съсловни организации и чрез институциите в България. Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговора с представители на Висшия адвокатски съвет.

Оставете коментар