Вторник, 10 Декември 2019
Понеделник, 03 Юни 2019 06:51

"Нова демокрация" убедително печели местните избори в Гърция

Консервативната десница печели 11 от 13-те региона на страната

Приключиха местните избори в Гърция. Консервативната опозиционна партия "Нова демокрация" спечели с убедителна победа местните избори в Гърция, като води в повечето региони на страната, включително в Атина и Солун. Тя поведе в резултатите пред партията на управляващите леви от Сириза на премиера Алексис Ципрас, съобщава БГНЕС. Кандидатите на "Нова демокрация" спечелиха 11 от 13-те региона на страната, според предварителните резултати, включително и района Атика, където се намира гръцката столица.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Кандидатът за кмет на "Нова демокрация" Костас Бакояни води в Атина с 65% от гласовете, според предварителните резултати след преброяване в половината от бюлетините. 41-годишният кандидат-градоначалник произхожда от старо политическо семейство, а майка му Дора беши избрана за кмет на Атина през 2003 година.

"Електоралната карта на Гърция се промени в полза на "Нова демокрация", заяви политическият експерт Илиас Николакопулос пред обществената телевизия ERT.

Партията "Нова демокрация" повтори представянето си на европейските избори миналия месец, когато получи 33% от гласовете – с 9 процента повече от управляващата партия "Сириза".

Гласуването в неделя беше втори тур на изборите за кметове на градовете и областни управители.

В първия кръг от общинските и регионалните избори през май, "Нова демокрация" спечели пет от 13-те региона на Гърция, а левицата взе само един.

Анализаторите сочат, че причината за тази голяма победа се корени в тежките икономически реформи, които извърши правителството на Алексис Ципрас. Те имаха дисциплиниращ ефект и бяха изключително непопулярни сред населението.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар