Четвъртък, 28 Май 2020

Понеделник, 03 Юни 2019 15:10

Румен Христов: Спряхме похода на БСП към властта

Съюзът на СДС и ГЕРБ ще продължи и за местните избори.

Спряхме похода към властта на БСП, заяви председателят на СДС Румен Христов по време на първата пресконференция на партията след изборите за Европейски парламент. Христов изрази задоволство от изборните резултати от запазването на мнозинството на десницата в Европарламента.

"В ЕП ще имаме седем представители на десницата: шест от ГЕРБ и СДС и един от „Демократична България“. Това означава, че България ще даде повече десни депутати, повече депутати в ЕНП, отколкото дава Холандия със своя десен премиер“, коментира Христов и обяви, че СДС има потенциал постепенно да започне да се възражда.

По думите на лидера на СДС, на повечето места на местните избори най-вероятно ще се явят заедно с ГЕРБ. „Водили сме бегли разговори на тази тема. Очевидно е, че когато един съюз работи добре, той би могъл да се развива. Най-вероятно да се развива. Ние имаме едно решение, което дава свобода на нашите местни структури да решават по какъв начин ще се явят на есен за местните избори, като забраната е към БСП и ДПС. На повечето места най-вероятно ще бъдем заедно с ГЕРБ. Това го искат нашите структури и структурите на ПП ГЕРБ. Местната власт е изключително важна“, подчерта още Христов.

Във връзка с „Демократична България“ и дали тя е ползвала символи на СДС, Христов посочи, че СДС е атакувана от тези, които са били по някакъв повод да „намажат филийката“ в партията, а не толкова от опонентите им. Христов уточни, че месеци са водили преговори с "Демократична България", но условията поставени от тях са били унизителни за СДС.

От своя страна, избраният за евродепутат Александър Йорданов предупреди „наследниците на комунистически фамилии да бъдат по-скромни, когато се представят за демократи в България“. Той уточни, че не става въпрос за редови членове на БКП, а за такива, които се  натягали на партията, а днес те или техни роднини се правели на големи демократи.

Александър Йорданов подчерта, че СДС като антикомунисти не могат да допуснат БСП на власт. „Неслучайно моята първа визита след изборите не беше в Брюксел, а на остров Персин в Белене - там, където са тези хора, пред които имаме морален дълг: жертвите на комунизма, страдалците на комунизма“, допълни той.

„Искам да призова тези демократични партии в България, които наистина се смятат за демократични да победят БСП, а не да й помагат да побеждава на избори. Свалянето, намаляването на процентите на ГЕРБ връща БСП на власт. Връща я със сигурен партньор – ДПС. Впрочем в „Демократична България“ непрестанно лъжат, че едва ли не ГЕРБ е с ДПС, че едва ли не в един момент се говореше, че ГЕРБ ще прави коалиция дори с БСП. Един куп лъжи“, посочи Йорданов и допълни с характерната си реплика, че днес е един хубав ден за българската демокрация.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар