Неделя, 21 Юли 2019
Сряда, 05 Юни 2019 14:01

Лиляна Павлова е номинирана за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

Правителството аргументира избора си с факта, че Лиляна Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни

 

Министерският съвет реши днес да номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщи правителствената пресслужба.

Министърът на финансите трябва да уведоми ЕИБ за това решение, след съгласуване със страните от избирателната група на банката, в която е включена и страната ни.

Правителството аргументира избора си с факта, че Лиляна Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни, тя има и опит във финансовото управление, в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции.

Съгласно Устава на ЕИБ, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на банката.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Съгласно Временното споразумение, подписано чрез размяна на писма в периода ноември 2016 г. - май 2017 г., ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през месец септември 2019 г. представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години, като мандатът ще изтече през септември 2022 г., се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Юни 2019 14:01
  ЦИК: Мария Габриел трябва да заяви пред ЕП, че се отказва да е депутат

  Тя все още не е подала официално заявление пред комисията за отказ от мястото й в ЕП

 • Сряда, 05 Юни 2019 14:01
  Мария Габриел се отказва от ЕП, остава еврокомисар. Лиляна Павлова влиза в Европарламента на нейно място

  Водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Мария Габриел се отказва от мястото си в Европейския парламент и ще остане еврокомисар. Това обяви самата тя в предаването „Лице в лице” по bTV.

  „Тази сутрин говорих и с премиера Борисов и той напълно одобри моето решение. Решението ми е да остана еврокомисар. Искам до края на мандата на тази комисия да продължавам да карам да се говори за България с гордост, с уважение за това, че е активна и отстоява силни каузи и че работя за политики, които не са абстрактни”, каза Габриел. Тя подкрепи решението си с това, че водещата ѝкауза е „уважавана България в Европа”, затова преценила, че е по-важно да остане в ЕК.

  Решението на Мария Габриел означава, че следващият в листата, а именно Лиляна Павлова – ще стане евродепутат.

  Аз разбрах, че ставам евродепутат днес, когато беше взето това решение, заяви Лиляна Павлова в предаването "Още от деня" по БНТ часове, след като стана ясно, че Габриел остава еврокомисар.

 • Сряда, 05 Юни 2019 14:01
  Избраха Лиляна Павлова за член на Комисията по европейските въпроси

  Парламентът промени и състава на Комисията по транспорт, като освободи депутата от ГЕРБ Радостин Танев и избра на негово място за член Митко Полихронов

Оставете коментар